Ima nešto važnije od košarke - Boriša, izdrži, svi su uz tebe

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Jesmo tri puta zaredom izgubili od Itailje u košarci, jesu to bolni porazi, ali dese se ti neki momenti kada je stvarno nešto (daleko) ispred svega drugog.

Zdravlje, ljudskost, drugarstvo, život kao takav i sve ono što nosi. U sekundi se sve promeni… To je na surov način osetio Boriša Simanić.

Srpski reprezentativac je kao poslednji ušao u ekipu za Mundobasket, omiljen među saigračima, i onda – šok.

PROČITAJTE JOŠ

Naizgled bezazlen udarac mogao je da preraste u tragediju, prema rečima selektora Svetislava Pešića. Simanića je pred sam kraj meča sa Južnim Sudanom dobio udarac u predelu bubrega, bolove je jedva trpeo i usledila je drama.

Svi iz ekipe bili su celo veče na nogama, tražila se krv za skromnog momka, a doktor Dragan Radovanović bio je sve vreme uz Borišu. I to je možda bilo i ključno u nekoj meri, jer je insistirao na operaciju u bolnici u Manili.

Simanić je sada dobro, i to je najvažnije, samo još neko vreme mora da ostane u bolnici kako bi se pratilo stanje posle hirurškog zahvata.

„Postoje stvar važnije stvari od košarke. Želim Boriši da pošaljem podršku, on je veliki deo tima i biće nam dodatna motivacija za ono što nam sledi“.

Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Pravu poruku pred meč sa Italijom poslao je bio Aleksa Avramović. Jer tek kada se dese neke ovakve stvari, podsetimo se da je život samo jedan i koliko su neke stvari daleko bitnije od bilo čega. Pa i od pobede na Svetskom prvenstvu.

I srpski navijači su nas uverili u to, pošto su pred meč želeli da pošalju poruku Boriši i ekipi. Čim smo se, sada već po običaju, popeli na 13. sprat i krov zgrade gde se okupljaju naši navijači u Manili, rekli su nam za ideju i pitali za pomoć da se realizuje.

Došla su i pojačanja, iz Beograda, Smedereva, Gradiške, Perta, i onda su se okupili i svi zajedno zapevali „Boriša Simanić“. Iz sveg glasa, iz srca…

Orilo se Manilom ime i prezime srpskog košarkaša, i nema ko se nije bio naježio u tim trenucima. U nekoliko navrata se zaorilo i na tribinama hale „Araneta“.

Gest ljudskosti kao podsetnik da nismo toliko kao ljudi otišli tamo gde se baš i ne ide.

Pored toga i u reprezentaciji su mu priredili lep gest. Njegov dres je bio navučen na jednu od stolicu na klupe Srbije da bi se makar na taj način osetilo njegovo prisustvo.

Boriša, izdrži, svi smo uz tebe!

„Orlovi“ su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO Erik Spolstra o Nikoli Joviću, finalu Amerika – Srbija, dolasku u Srbiju…