Kvani Kvani; Foto: FIBA

Kapiten Južnog Sudana, Kvani Kvani, neko je ko nas je sve oduševio

Definitivno najveći hit Mundobasketa je ekipa Južnog Sudana. Kao selektor vodio ih je Luol Deng, nekadašnja NBA zvezda, sada predsednik saveza.

Naslednik Rojal Ajvi je od prošle godine nastavio da sanja sa ekipom na javi, a posebna priča je višegodišnji kapiten Kvani Kvani. Deo karijere proveo je u Osijeku, igrao je ABA 2 ligu i gostovao na turnirima u Srbiji, jer se regionalno takmičenje u sezoni 2021/2022. igralo u tom formatu.

Sa širokim osmehom se prisetio igranja na Jadranu, pamti gostovanja po Srbiji i otkrio nam je šta posebno pamti. Možete i da pogodite…

PROČITAJTE JOŠ

„Bilo je to neverovatno iskustvo, prvi put sam igrao u Evropi, ali sam se uvek i svuda osećao dobrodošao. Mnogo se putovalo po regionu, pamtim da sam jeo ćevape (smeh), obožavam obilnu srpsku hranu. Video sam ogromnu strast kod svih, kod igrača i trenera, kod navijača u Srbiji, liga je odlična“, otkrio je Kvani na pitanje Nova.rs.

Dodatno je zanimljivo što je kapiten Južnog Sudana za saigrača u Osijeku imao i srpskog košarkaša.

„Mnogo se treniralo, provodili smo dosta vremena i u teretani, ali sam mnogo i napredovao. Treneri su vrlo posvećeni. Zanimljivo da mi je jedan od saigrača bio Srbin, Gruša, Mladen Grušanović, i on je bio baš srećan zbog mene, što je Južni Sudan prošao na Mundobasket. Rekao mi je kako jedva čeka da nas gleda na šampionatu protiv Srbije. I ostali saigrači su čestitali i bili srećni što ću biti sa svojom zemljom na najvećoj košarkaškoj sceni“.

Naravno, tema je bio i NBA šampion Nikola Jokić, iako nije tu.

„Jokića nema, kada je osvojio NBA prsten pomislili smo kako bi bilo sjajno igrati protiv njega, ali i ostali će biti veliki izazov“.

Kvani i selektor Ajvi privukli su nedovoljnu pažnju medija, a čak četvoro srpskih novinara od samo ukupno sedam bilo je pristuno njihovom zvaničnom obraćanju pred Mundobasket.

„Za mnoge od nas je ovo više od košarke. Mi kao narod smo se mnogo borili za nezavisnost i sada postoje određene negativne priče o našoj zemlji. Pokušaćemo da promenimo taj narativ, mi smo ujedinjeni, hoćemo da pokažemo ljudima kako možemo mnogo da im ponudimo i da košarka može da ujedini ljude svuda u svetu“, završio je Kvani u pravom stilu.

BONUS VIDEO Šta smo sve videli u Manili: Vazduh može da se pipne, ovako nešto nema nigde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar