Francuska vs Kanada Foto:fiba

Košarkaši Kanade pobedili su Francusku sa 95:65 u derbiju dana i grupe H u meču odigranom u Džakarti.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Kanađani i Francuzi su u svojoj grupi favoriti da prođu dalje, Kanada je imala u svom timu strašno raspoloženog Šeja Gildžes-Aleksandera, najboljeg strelca prošle sezone u NBA ligi, što je bilo preporuka za pobedu.

PROČITAJTE JOŠ:

I to kakvu. Malo ko se nadao da i sa takvim napadačkim potencijalom Kanađani totalno rasturiti tim Vensana Kolea, finalistu prošlogodišnjeg Evrobasketa.

Meč je bio prelomljen u trećoj četvrtini, kada je Kanada na krilima Kelija Olinika i spomenutog Šeja Gildžes-Aleksandera otišla najpre na 15 poena prednosti, a onda i na 20, posle čega se igra Francuske raspala.

Najefikasniji je kod pobednika bio Gildžes-Aleksander sa 27 poena i 13 skokova i šest asistencija. Pratio ga je Keli Olinik sa 18 poena, Dilon Bruks je imao 12, koliko i Nikel Aleksander-Voker.

Na drugoj strani je Evan Furnije meč završio sa 21 poenom, dok su Nando De Kolo i Matijas Lesor imali po 12. Rudi Gober je imao osam poena i devet skokova.

„Trikolori“ su dobro otvorili meč, a Evan Furnije je pokazao da bi ovo mogao da bude njegov dan. Uz Nanda De Koloa je dirigovao na parketu gde je Francuska povela sa 7:0.

Francuska vs Kanada Foto:fiba

Međutim, u periodu utakmice kad se igralo seriju za serijom, Kanađani su uzvratili sa 8:0 i preokrenuli na 8:7.

Od tog trenutka do kraja četvrtine su se ekipe smenjivale u prednosti, a kada Rudiju Goberu nije išlo, priključivao se Matijas Lesor i radio sve što treba da bi njegova selekcija posle deset minuta vodila 18:14.

Već druga četvrtina bila je drugačija priča, jer nije bilo toliko izraženih serija, već se igralo tvrđe, ali su Kanađani bili bolji i vodili su posle 20 minuta sa 43:40.

A onda se potpuno raspucao Gildžes-Aleksander. Doduše, Dilon Bruks je trojkom otvorio treću četvrtinu, ubrzo se nadovezao i Šej sa nekoliko dobrih šuteva da bi posle dva minuta nastavka bilo 50:40 za Kanadu.

Francuska vs Kanada Foto:fiba

Od tog trenutka već se naziralo kuda će se meč kretati, posebno kada je na pogodak Gobera tim Kanade uzvratio serijom 9:2.

Već tada je otišao na +15, a do kraja trećeg perioda su ostala tri i po minuta. Šej i Olinik su nastavili da vezu po terenu, da bi posle koša Bruksa uz faul bilo 65:44 za Kanadu 70 sekundi pre isteka 30. minuta.

De Kolo i Aleksander-Voker su do kraja tog perioda ubacili po trojku, a Kanada je vodila 68:48.

Francuska vs Kanada Foto:fiba

I nije se tu zaustavila već je trojkom Ar Džej Bereta sredinom četvrte četvrtine otišla na 83:52, posle čega je imala i maksimalna 33 poena viška.

Zanimljivo je da ni kad je bilo više nego jasno da Francuska više nema motiva da se bori, Kanada nije posustajala, pa je tako u poslednjim trenucima meča Kajl Aleksander zaokružio pobedu Kanade i potop Francuza trojkom za konačnih 95:65.

Kanada sledeći meč igra za dva dana protiv Libana od 11.45, dok Francuska za dva dana od 15.30 igra protiv Letonije.

BONUS VIDEO: Zavijorila se srpska zastava u Manili, počinje Mundobasket

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar