Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia, Christophe SAIDI / Sipa Press / Profimedia, Garry Lotulung/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, Christian Petersen / Getty images / Profimedia

"Grupa smrti" u svom nešto egzotičnijem izdanju.

Foto: Promo

Za one koji vole da gledaju egzotične reprezentacije, grupa H na Mundobasketu predstavlja pravu poslasticu. Kanada u Džakartu dolazi kao po mnogima drugi favorit iza reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država za zlato, Francuska je jedan od onih favorita iz senke, dok Liban i Letonija imaju ulogu epizodista – sve sem ubedljviih poraza bio bi ravno čudu.

Dodatan motiv u borbi za prvo mesto predstavlja rival u narednoj fazi, pošto se grupa H ukršta sa grupom G, u kojoj su Španija, Brazil, Obala Slonovače i Iran. Španci na Svetsko prvenstvo dolaze znatno oslabljeni i bez Rikija Rubija i Lorenca Brauna, Brazilci iako nezgodni teško da imaju kvalitet da zauzmu jedno od prva dva mesta u ovoj konkurenciji.

Upravo sam početak doneće direktan sudar Kanade i Francuske što će biti najvažnija utakica u grupnoj fazi (25. avgust), kada se sastaju i Letonija i Liban, potom 27. avgusta slede utakmice Libana i Kanade, odnosno Francuske i Letonije, te za kraj Francuske i Libana i Kanade i Letonije.

No, uprkos svemu, ova grupa bi mogla da bude i najzabavnija za gledanje, pogotovo jer svaka ekipa ima nešto da ponudi što drugima nedostaje.

Kanada

Iako daleko od samog krema svetske košarke, Kanađani na Mundobasket dolaze u strahovito jakom sastavu. Prva zvezda tima je Šaj Gildžijus-Aleksander iz Oklahoma Tandera, druga Ar Džej Beret iz Njujork Niksa, tu su još Lugenc Dort iz Oklahome, potom Nikeil Aleksander-Voker iz Minesota Timbervulvsa, Dvajt Pauel iz Dalas Maveriksa, Keli Olinjuk iz Juta Džeza, te Dilom Bruks, košarkaš Hjuston Roketsa.

Nedostaje Majkl Porter junior, saigrač Nikole Jokića, koji neće biti u timu zbog povrede i umora nakon osvojene titule prvaka NBA lige, ali uprkos tome Kanada ima sastav koji će bez dileme moći da se suprotstavi američkom „drim timu“. Pogotovo jer je Gildžijus-Aleksander među glavnim favoritima i za MVP nagradu i za titulu najboljeg strelca.

Sa druge strane, Kanadu mnogi vide kao potencijalno najveće razočaranje, tako da im neće nedostajati ni motiva da dokažu da su zreli za borbu za sam vrh. Ono što je sigurno jeste da su prvi favoriti za prolaz iz grupe, ali i druge faze, pošto ni Španija ni Brazil nemaju dovoljno „dubine“ da se nose sa Kanađanima.

Jedini problem moglo bi da predstavlja neiskustvo igranja na ovakvim turnirima uz privikavanje na FIBA pravila, u čemu uostalom i leži najveća šansa drugih timova protiv zemlje „velikog belog severa“.

Sastav Kanade: Tre Bel-Hajns, Šaj Gildžos-Aleksander, Luguenc Dort, Nikejl Aleksander-Volker, Dvajt Pauel , R.Dž. Beret, Zek Idej, Kajl Aleksander, Melvin Edžim, Filip Skrab, Dilon Bruks, Keli Olinjuk

Francuska

Gledajući istoriju, Francuska je prvi favorit grupe H, pogotovo jer dolaze nakon osvajanja srebra na Olimpijskim igrama i na Evrobasketu, dok su 2014. i 2019. Svetsko prvensvo završavali kao bronzani.

Ako se na to doda i iskustvo i čist košarkaški talenat, Francuska je u najmanju ruku „barabar“ sa Kanađanima.

Prva zvezda „galskih petlova“ je Rudi Gober, dok su tu još i Evan Furnije, Nando de Kolo, Nikolas Batum… Kao i Matijas Lesor.

Glavna snaga „trikolora“, očekivano, leži u odbrani, što i ne iznenađuje s obzirom na to da je Gober tu, mada i ostatak tima itekako ume da igra odbranu na vrhunskom nivou. Stoga nas očekuje pravi spektakl kada je u pitanju borba Francuske i Kanade.

Sastav Francuske: Evan Furnije, Rudi Gober, Nikolas Batum, Nando De Kolo, Geršon Jabusele, Eli Okobo, Ajzeja Kordinije, Jakuba Uatara, Matijas Lesor, Teri Tarpi, Mustafa Fol i Silven Fransisko

Liban

Omari Spelman je najzvučnije ime kao košarkaš koji je igrao u NBA ligi, prva zvezda tima je Vael Arakdži, a u Indoneziju dolaze sa željom da ponove senzaciju iz 2006. godine, kada su savladali Francusku.

Sem njih dvojice, glavna snaga Libana je – timski duh i zajedništvo. I to nikako nije potcenjivanje, jer zaista u Libanu sve funkcioniše kao „švajcarski sat“, pa bi itekako mogli da namuče i Francusku i Kanadu, ali teško je verovati da će imati snage i dubine rostera za nešto više od toga.

Poslednji put su na Munbobasketu nastupili 2010. godine, kada su bili 20, ali u Džakartu stižu osokoljeni drugim mestom na Kupu Azije.

Velika borbenost i uloga autsajdera svakako su dodatan podstrek.

Sastav Libana: Kouri, Spelman, Saud, Kalil, Zejnoun, El Darvič, Mansur, Al Hajdar, Ezedin, Arakdži, Gijokčjan, Mezer

Letonija

Kristasp Porzingis je trebalo da bude udarna igla ovog tima, ali je doneo odluku da preskoči nastup zbog povrede.

Nema ni Rihardsa Lomaža, najboljeg trojkaša tima u kvalifikacijama sa 28 pogodaka, ni Janisa Strelnijeksa…

Talenat je svakako tu, najviše u vidu Davisa Bertansa, nekadašnjeg šutera Partizana i člana Oklahome, tu su još i Rodions Kurucs, Dairis Bertans… Ima talenta, pitanje je – koliko? Letonci su ispadanjem Porzingisa iz tima ostali bez ubedljivo najveće zvezde, pa će braća Bertans morati da preuzmu stvari u svoje ruke.

Njihova glavna snaga je šut za tri poena, i ako počnu da pogađaju u serijama, predstavljaju ozbiljnu opasnost za svaku ekipu na turniru. Ako, pak, to ne bude slučaj, a s obzirom na to da su opcije nakon Porzingisovog povlačenja sa turnira u reketu znatno slabije, Litvanci na svoj debitantski nastup na Svetskom prvenstvu dolaze kao možda i najjednodimenzionalnija selekcija turnira.

Sastav Letonije: R. Kurucs, Davis Bertans, Dairis Bertans, Šmits, Strautinš, Čavars, Škele, Gražulis, Pasečniks, A. Kurucs, Žagars, Zoriks

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar