EPA-EFE/ALI HAIDER

Predstavljamo grupu C na Mundobasketu

Sve smo bliži početku Svetskog prvenstva u košarci, koje bi trebalo da bude veoma zanimljivo i neizvesno, jer izrazitog favorita nema.

Grupa C čine Sjedinjene Američke Države, Grčka, Novi Zeland i Jordan, a sastave timova i raspored utakmica možete pogledati ispod teksta.

PROČITAJTE JOŠ:

Na prvi pogled jasno je kako bi trebalo da izgleda poredak nakon tri kola u grupi, ali postoje šanse za iznenađenja.

Ono što je zaista malo verovatno jeste da SAD ne opravda ulogu favorita, a upravo ta reprezentacija važi i za glavnog favorita za zlato uz Kanadu i Francusku.

Ono što je i te kako moguće jeste da Grčka vodi borbu za drugo mesto sa preostale dve reprezentacije, kojima se ipak daju daleko manje šanse.

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Amerikanci u Manilu ne stižu u najjačem sastavu, čak su daleko od toga, ali tokom priprema su pokazali koliko su moćni i opasni.

Primera radi, razbili su Grčku sa 108:86, a pred njima su padali i Portoriko, Slovenija, Španija i neugodna Nemačka.

Rečenica da Amerikanci ne brane titulu nije se izgovarala od 2008. godine. Svaki veliki turnir, počev od 2008, Sjedinjene Američke Države su osvajale i u svaki su ulazile kao branioci titule – ovoga puta to nije slučaj.

Španija je aktuelni svetski šampion, a SAD su pre četiri godine doživele veliki neuspeh, kada su bile sedme.

Ove godine to može biti dodatni motiv za Amerikance, koji stižu u podmlađenom sastavu sa Bobijem Portisom (28) kao najstarijim igračem.

Stiv Ker je tu kao selektor, a tokom priprema se kao vođa pokazao Entoni Edvards, koji je Nemcima ubacio 34 poena i sa trojkama prelomio utakmicu.

Ipak, neće sve biti u njegovim rukama, jer će mnogo zavisiti i od Džejlena Bransona i Tajrisa Haliburtona u organizaciji igre, a veliki napadački potencijal poseduju i Brendon Igram, Mikel Bridžis, Kameron Džonson… Ni u reketu Amerikanci neće biti slabi, pošto će Džeren Džekson Džunior biti glavni zaštitnik obruča, a pored njega će tu biti i Paolo Bankero, Voker Kesler i Bobi Portis.

Nema dileme da je ovaj sastav SAD napadački veoma moćan, ali možda ove godine baš defanziva bude ključna u pohodu na titulu.

Ovaj sastav ima strašan defanzivni potencijal, veličine im ne manjka ni na jednoj poziciji, a ostaje pitanje kako će Ker postaviti sistem i koliko će sa selektorske pozicije dobro voditi tim.

Uprkos svemu, tim Amerike ne odaje utisak nepobedivosti, ali je činjenica da je gornja polovina žreba nešto slabija, bar na papiru, pa se čini da je put do polufinala apsolutno otvoren.

Ono što može da bude prednost ovog sastava jeste da su svi pojedinci imali odlične sezone u svojim klubovima, sada ostaje da u tom ritmu nastave i na Mundobasketu.

GRČKA

Četa Dimitrisa Itudisa na Mundobasket stiže žestoko oslabljena, pošto je Janis Adetokumbo zbog povrede otkazao poziv reprezentaciji, a u sastavu nema ni Tajlera Dorsija, kao ni Kostasa Slukasa i Nika Kalatesa.

Međutim, tu je Kostas Papanikolau, priključen je i plejmejker Tomas Vokap, dok bi iskustvo Janisa Papapetrua i snaga Jorgosa Papajanisa i Tanasisa Adetokumba mogli da budu veoma bitni faktori.

Nema sumnje da će Grčka sa Vokapom biti organizovana u napadu, pitanje je samo koliko će poena moći da ubaci, s obzirom da u sastavu nema pouzdanih šutera, pogotovo za tri poena, što je ujedno i najveća mana ovog tima.

PROČITAJTE JOŠ:

Dinos Mitoglu mogao bi da iskoči iz drugog plana sa pozicije krilnog centra, dok bi Janulis Larencakis mogao da unese potrebnu energiju i čvrstinu, pre svega u defanzivi.

Rečju, Grčka je solidan tim, sa ne tako velikim dometima u ovom trenutku, ali uz čvrstu odbranu i nekoliko dobrih dana u napadu mogla bi da napravi i neko iznenađenje.

Ono što ne ide na ruku Grcima jeste tradicija, s obzirom da već dugo ne uspevaju da naprave neki veliki uspeh na evropskim i svetskim prvenstvima, ali možda se to promeni baš onda kada se mnogi ne nadaju.

NOVI ZELAND

Novi Zeland je daleko od tima kome se daju velike šanse čak i za prolaz u drugi krug, ali nije nemoguće da uz ludačku energiju naprave zapažen rezultat.

Poznato je da Novozelanđani pred svaki meč plešu čuvenu „haku“, a u njihovom sastavu nalazi se nekoliko interesantnih imena.

Novozelađani imaju košarkašku tradiciju, ali za ovaj Mundobasket im se nisu odazvale najveće zvezde – braća Vebster i Stiven Adams, NBA centar.

Lider ovog tima je krilni centar Isak Fotu, momak koji je pre četiri godine na planetarnom takmičenju prosečno beležio 18,4 poena.

Pored njega bitnu ulogu imaće Din Dilejni, tu su i iskusni Džordan Ngatai i Tohi Smit-Milner, ali posebnu pažnju treba obratiti na Flina Kamerona.

Njegov otac je legendarni Pero Kameron, a na Azijskom prvenstvu protiv Južne Koreje u četvrtfinalu imao je sjajan učinak – 15 poena, devet skokova i osam asistencija. Kameron igra na poziciji plejmejkera, a pored njega zanimljivo će biti gledati i Janija Vecela, košarkaša Albe.

Vecel igra na poziciji centra, pa bi baš njegova saradnja sa Kameronom mogla da bude od velikog značaja za uspeh Novog Zelanda. Vecel je visok 2,08 cm, a u nemačkom šampionatu prošle sezone prosečno je beležio 9,2 poena i 3,5 skokova.

PROČITAJTE JOŠ:

JORDAN

Ova azijska država drugi put zaredom, a treći put ukupno igra na Svetskom prvenstvu.

Samo pojavljivanje u Manili jeste veliki uspeh za Jordan, ali daleko od toga da momci Vesama Al-Souse neće tražiti iznenađenje.

Dva spektakla sa Amerikom i Grčkom i ozbiljan okršaj sa Novim Zelendom biće veliki ispit za Jordan, koji se uzda u dve zvezde.

Prva je Rondi Holis Džeferson, bivši NBA košarkaš, koji je šest sezona proveo u najjačoj ligi sveta. Za to vreme upisao je 305 nastupa, a imao je prosek od devet poena i 5,5 skokova.

Holis Džeferson je krilni igrač, koji trenutno nastupa u Portoriku, a lopta bi najviše trebalo da bude upravo u njegovim rukama.

Veliku pažnju privlači organizator igre Fredi Ibrahim, ali uz Džefersona najveća snaga će ipak biti Ahmet Duverioglu, nekadašnji centar Fenerbahčea, sada član burse.

Bio je jedan od najdominantnijih igrača Jordana na prošlom Svetskom prvenstvu, ubacio je 34 poena protiv Dominikanske Republike, a videćemo koliko će sada pogurati svoju reprezentaciju.

Duverioglu sa Obradovićem, Foto: EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

Osim Duverioglua, postoji još nekoliko imena bez kojih je nemoguće zamisliti jordanski košarkaški tim. Zaid Abas je legenda tamošnje košarke i ne pokazuje znake usporavanja, iako će uskoro napuniti 40 godina.

Takođe, tu je i iskusni 34-godišnji Dar Taker, potom Ahmad Al Dvairi, tako da Jordan ima iskustvo, samo je pitanje da li će to biti dovoljno da se nosi sa Grčkom i Novim Zelandom, jer sa Amerikom realno nemaju nikakve šanse.

SASTAVI:

SAD: Paolo Bankero, Mikal Bridžes, Ostin Rivs, Džejlen Branson, Entoni Edvards, Tajris Haliburton, Džoš Hart, Brandon Ingram, Džeren Džekson juniro, Kem Džonson, Voker Kesler, Bobiy Portis.

Grčka: Tomas Volkap, Dimitrios Moraitis, Lefteris Bohoridis, Mihalis Louncis, Janulis Larencakis, Nikos Rogavopulos, Kostas Papanikolau, Joanis Papapetru, Konstantinos Mitoglu, Tanasis Adetokoumbo, Jorgos Papajanis, Manos Hacidakis.

Novi Zeland: Dan Fotu, Fin Dilejni, Flin Kameron, Hirum Haris, Isak Fotu, Izajah Leafa, Šea Ili, Džordan Ngataj, Ruben Te Rangi, Sam Timins, Tejlor Brit, Tohi Smit-Milner, Valter Braun, Jani Vecel.

Jordan (širi spisak): Ahmet Duverioglu, Rondi Holis-Džeferson, Zaid Abas, Ahmad Al Dvairi, Ahmad Alhamaršeh, Mohamad Husein, Fredi Ibrahim, Amin Abu Havas, Sami Bzai, Malek Kanan, Jusef Abuvazaneh, Zane Alnajdavi, Hašem Abas, Ašraf Alhendi, Mahmud Hazajmeh, Fadi Kuarmaš, Ahmad Hamouri, Emir Eid.

RASPORED:

Jordan – Grčka 26.8. u 10.45

SAD – Novi Zeland 26.8. u 14.40

Novi Zeland -jordan 28.8. u 10.45

SAD – Grčka 28.8. u 14.40

SAD – Jordan 30.8. u 10.40

Grčka – Novi Zeland 30.8. u 14.40

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar