Foto: Starsport

Srbija sa maksimalne tri pobede ide u drugu grupnu fazu, preko Italije i Dominikanske Republike traži put do četvrtfinala Mundobasketa

Foto:Nova.rs

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Košarkaši Srbije deklasirali su i Južni Sudan, i rezultatom 115:83 pečatirali prvo mesto u B grupi Svetskog prvenstva u Manili.

Dve lake pobede i malo mučenja u drugom kolu sa Portorikom odveli su „orlove“ dalje.

Čak njih šestorica imala su dvocifren učinak protiv Južnog Sudana, a mi smo ovaj put odlučili da je Nikola Jović „taj“.

Kako samo ovaj 20-godišnjak pleše po parketu u Manili, na najvećoj sceni… Kao da nije debitant u reprezentaciji, kao da nije debitant na velikom takmičenju.

Ima kvalitet, na prvom mestu, ima stav, ima ponos da brani boje Srbije, i ima taj nepohodni bezobrazluk da igra za reprezentaciju. Zato ne bi trebalo da čudi ako bude u konkurenciji za najboljeg mladog igrača turnira, ako Srbija dogura do završnice.

PROČITAJTE JOŠ:

Pohvale na račun igrača Majami Hita se ređaju, poslednja u nizu je od strane Nikole Vučevića, NBA zvezda i crnogorskog centra, a kako je govorio bićete u prilici da čitate u četvrtak u intervjuu na Nova.rs

Znali smo da će Južni Sudan, zemlja koja postoji tek nešto više od 10 godina, izaći borbeno, ponosno, sa željom da napravi senzaciju. Koliko su ih „orlovi“ ozbiljno shvatili govori i to da je selektor Svetislav Pešić više od sedam uvodnih minuta držao startnu petorku na parketu. Oba Jovića, kapiten Bogdanović, Dobrić i Milutinov nisu imali ranog odmora, a mlađi Jović bio je savršen.

Košarkaš Majamija šutirao je 2/2 za dva poena i 2/2 za trojke, dakle bez promašaja u prvoj četvrtini za nešto više od osam minuta. Već po pravilu selektora Pešića, i zamišljenim rotacijama kako se igrači ne bi previše trošili, Jović se vratio tačno sredinom druge deonice… I tako je opet startna petorka bila na parketu, pa je mlađi Jović bez mnogo problema upisao asistenciju i pronašao Milutinova u reketu za 46:36.

Inače, Filip Petrušev i Aleksa Avramović bili su u ekipi, nisu bili ni blizu ulasku u igru, što nadamo se da ne svedoči o njihovoj spremnosti, ali je situacija na terenu bila takva da ne treba rizikovati.

PROČITAJTE JOŠ:

Shodno tome je i kapiten Bogdanović ubacio trojku za 56:39, posle čega se očito nezadovoljni selektor Pešić našao u terenu… Situacija je ipak bila u rukama njegovih pulena, a budući as Majamija nastavio je gde je stao. Nemilosrdno je Nikola Jović je cepao mrežicu rivala, šutirao 8/8 od čega trojke 5/5 i zajedno sa Bogdanom i Milutinovim vodio „orlove“ kao maksimalnom učinku pred drugu fazu.

Na kraju 32 razlike i velikih 115:83, što je i dobro za samopouzdanje, i loše jer je Srbija na Evrobasketu prošlog leta isto tako deklasirala rivale, a poznato je šta je onda bilo.

Inače, Nikola Jović je i u prve dve utakmice grupe B na Mundobasketu bio odličan. Zanimljivo, i protiv Kine i protiv Portorika igrao je identično, po 24 minuta, na debiju je imao devet poena (9/15 šut iz igre) uz po šest skokova i asistencija.

Protiv Portorika je bio još bolji, zabeležio je 17 poena uz tri skoka i četiri asistencije za indeks 20, pa je bio i igrač te utakmice 2. kola B grupe. Sada čak 27 minuta, 25 poena, bez promašaja iz igre 9/9, uz dva skoka i tri asistencije na kraju trećeg meča za indeks 29.

Ili što bi Milutinov rekao, nije bitno ko pogađa, važno je samo da Srbija pobeđuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar