Foto: wikipedia.org; Curt Teich Postcard Archives / Heritage Images / Profimedia

Do Olimpijskih igara preostalo je još 14 dana, a u sklopu odbrojavanja vraćamo se u 1936. godinu i košarkaški duel Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, koji je završen pobedom južnijeg suseda iz Severne Amerike rezultatom 19:8.

Amerikanci su turnir započeli od četvrtfinala, i na putu ka borbi za zlato savladali su Filipne 56:23, potom i Meksiko 25:10.

Sa druge strane, Kanađani su od osmine finala redom pobeđivali Švajcarsku 27:9, Urugvaj 41:21, te Poljsku 42:15.

PROČITAJTE JOŠ...

No, iako je bilo jasno da će biti viđen mali broj poena, malo ko je verovao da će tog 14. avgusta 1936. godine dve ekipe ubaciti samo – 27.

„Kiša je pljuštala 24 sata uzastopno pred finale, a kako se vreme nije popravilo sutradan, pretpostavili smo da će Nemci odložiti utakmicu. Teren od šljake je bio toliko blatnjav i klizav da niko nije mogao preterano da trči ili da dribla na terenu. Ali Nemci su samo želeli da otarase to, pa smo odigrali dva poluvremena od po 20 minuta pred 500 kišobrana pod kojima su verovatno bili ljudi“, rekao je čuveni Bil Vitli, evocirajući uspomene na ovaj meč.

Na sve to nadovezala se i lopta koja, usled šavova, nije zapravo bila u potpunosti okrugla, što je kontorlu činilo gotovo nemogućom.

A jedan novinar je opisao da je „bilo skoro kao vaterpolo“.

Amerikanci su se bolje snašli, iskoristili nešto povoljnije vremenske uslove na početku i poveli 15:4 na poluvremenu, da bi u drugom delu kiša dodatno pojačala a Kanađani ostali bez prilike da ozbiljnije priprete. Amerikanci su iskoristili svoje posede kako bi vreme isteklo.

Amerikanci su od tog meča dodali još 15 olimpijskih zlata, a u Parizu, gde će turnir otvoriti protiv reprezentacije Srbije, svim silama će pokušati da dođu do 17. najsjajnijeg odličja.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar