Zek Ledej i Rokas Giedraitis Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda i Partizan su u ovom, februarskom kvalifikacionom prozoru, dali čak 14 reprezentativaca, a dres Srbije nosiće šestorica košarkaša. Osmorica će braniti boje ostalih reprezentacija, i to ne svi na Starom kontinentu.

Poseban je kuriozitet da su Crvena zvezda i Partizan dali igrače za startnu postavu Brazila. Jago dos Santos iz Zvezde i Bruno Kabolko kao as „parnog valjka“ otputovali su u Južnu Ameriku, gde ih očekuju reprezentativne obaveze.

Njih dvojica su najbolji prijatelji, pa im taj daleki put neće pasti previše teško. Brazil je dobio i nešto lakšu grupu u kvalifikacijama za Kup Amerike 2025. godine, jer će igrati protiv Urugvaja, Paname i Paragvaja. Nijedna od njih se ne može nazvati košarkaškom silom.

Tandem „večitih“ se reprezentaciji priključio posle Kupa Radivoja Koraća, koji je Dos Santos osvojio, a Kaboklo je u Partizanu bio jedan od prekobrojnih stranaca, pošto pravo nastupa imaju samo četvorica bez srpskog pasoša.

PROČITAJTE JOŠ

„Uvek je prelepo vratiti se u reprezentaciju, posebno kada se utakmica igra u Brazilu. Srećan sam što ću ponovo biti sa ovom ekipom i što ću videti navijače. Ovo je vrlo bitan period za nas, koji će služiti kao priprema za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre“, rekao je nedavno Kaboklo, a preneo zvaničan sajt Košarkaškog saveza Brazila.

Crveno-beli dres su uniformom Srbije zamenili Luka Mitrović, novi kapiten nacionalnog tima, i Dejan Davidovac, a Partizan je ovog puta dao više repezentativaca. Uz Aleksu Avramovića, koji je predstavljao „orlove“ i na Svetskom prvenstvu prošlog leta u Manili, na spisku selektora Svetislava Pešića se nalaze još Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović i Balša Koprivica.

Partizan je dao osmoricu košarkaša u pet različite selekcije, a Zvezda je poslala šestoricu igrača u pet reprezentacija.

Neće biti duga putovanja dvojice Amerikanaca koji nastupaju za zemlje sa Balkana. Majk Tobi će sa Slovenijom započeti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u grupi sa Portugalom, Ukrajinom i Izraelom, što neće biti najlakši posao, dok će Džejlen Smit u dresu Hrvatske igrati u grupi sa Kiprom, Francuskom i Bosnom i Hercegovinom. Selektor Hrvatske Josip Sesar veruje u tim koji će predvoditi Mario Hezonja iz Reala i želi da dobro otvore kvalifikacije.

Zek Ledej i Adam Hanga Foto: Nikola Gligic/Starsport

Adam Hanga je još jednom pozvan u reprezentaciju Mađarske koja se nalazi u grupi sa Islandom, Italijom i Turskom.

„Ako pogledate sastave, dosta evroligaša je takođe moglo da dođe. Rezultati će odlučiti da li ovo otežava ili slabi našu situaciju, imaćemo veoma težak zadatak. Nalazimo se u grupi u kojoj Turska i Italija imaju jaču košarkašku tradiciju od nas“, rekao je Hanga mađarskim medijima.

Poslednji poziv je stigao Zeku Ledeju koji je dobio pasoš Azerbejdžana prethodnog leta, a sada bi trebalo da debituje u pretkvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Mateuš Ponitka Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Posebno je zanimljivo da su Poljska i Litvanija voljom žreba spojene već u prvom kolu u Vilnjusu. To znači da je Partizanov Mateuš Ponitka došao u goste Rokasu Giedraitisu iz Crvene zvezde na otvaranju grupne faze. To je veoma neobična situacija, pogotovo kada su u pitanju igrači iz večitih rivala i oni su jedini koji će zaista odmeriti snage jedni sa drugima na startu puta ka Evrobasketu.

Giedraitis se upravo nakon nastupa u dresu Zvezde i vratio u reprezentaciju, pa će pokušati da predvođen trenerom Kazisom Maksvitisom pokaže zbog čega su Litvanci trenutno peta evropska sila. Naravno, neće zaboraviti kako ih je samo jedan poen delio od toga da na kraju ne prođu na Evropsko prvenstvo 2022. godine.

92 igrača iz evroligaških timova igraće za svoje reprezentacije u ovom "prozoru"

To je ujedno i sjajna opomena za Srbiju, jer je upravo Danska umalo izbacila Litvaniju sa Evropskog prvenstva. Slavila je na prvom meču, a onda u drugom vodila sa 77:76 pre nego što je Mantas Kalnietis izveo sjajan potez za pobedu.

Poljaci su jedni od organizatora Evropskog prvenstva 2025. godine, uz Finsku, Letoniju i Kipar, pa će zbog toga koristiti ovu grupnu fazu da samo uigraju tim dodatno bez dodatnog pritiska.

Zanimljivo je da Srbija neće odmeriti snage protiv nijedne od ovih reprezentacija, u kojima su igrači iz tabora crveno i crno-belih, a to je odlučeno znatno ranije voljom žreba.


KVALIFIKACIJE ZA EP 2025

Grupa A: Portugal, Slovenija, Ukrajina, Izrael

Grupa B: Island, Italija, Turska, Mađarska

Grupa C: Slovačka, Španija, Letonija, Belgija

Grupa D: Švedska, Nemačka, Crna Gora, Bugarska

Grupa E: Kipar, Francuska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina

Grupa F: Velika Britanija, Grčka, Češka, Holandija

Grupa G: Srbija, Danska, Finska, Gruzija

Grupa H: Severna Makedonija, Litvanija, Poljska, Estonija


BONUS VIDEO Mića Berić: Bolomboj je otkrovenje sezone, a došao je ispod radara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar