Crvena zvezda- CSKA Moscow Foto: kkcrvenazvezda.rs

Košarkaši Crvene zvezde odigrali su dve pripremne utakmice protiv dve ekipe koje ili spadaju, ili bi spadale u sam vrh Evrolige, protiv Olimpijakosa u Pireju i CSKA u Moskvi u okviru Superkupa VTB lige.

Izabranici Janisa Sferopulosa su izgubili oba meča – od grčkog tima 87:83, a od „armejaca“ 94:92. Tako je bačena blaga mala „senka“ na dosadašnji tok priprema, pošto su crveno-beli prethodno vezali tri pobede, protiv Hapoela iz Tel Aviva 82:74, Igokee 82:77, te Jahorine (94:53).

PROČITAJTE JOŠ...

Zvezdu je u petak u meču protiv Lokomotive Kubanj slavila, te je čeka meč za treće mesto na VTB Superkupu. Crveno-beli će sezonu u ABA ligi otvoriti protiv Dubaija na gostovanju 22. septembra, a već sada se naziru kako dobre stvari tima Janisa Sferopulosa, tako i potencijalni problemi o kojima će Zvezda morati da razmišlja.

No, pre svega toga, napravimo kratak osvrt na dva pripremna meča u kojima su crveno-beli doživeli poraze i dobili opomene pred Evroligu. Zvezda je i protiv Olimpijakosa i protiv CSKA igrala bez nekolicine košarkaša – meč u Pireju propustili su Nemanja Nedović i Miloš Teodosić, dok su u Rusiji bili lišeni pomoći i Rokasa Giedraitisa i Džoela Bolomboja.

Kodi i Ajzea za nadu navijača

Iako su tek stigli u klub, Kodi Miler Mekintajer i Ajzea Kenan su se već istakli kao nosioci igre. Kenan je protiv Olimpijakosa ubacio 18 poena i bio najbolji pojedinac, dok je Kenan zablistao u Moskvi sa 21 poenom.

Mogu Sferolpulosa da raduju i partije Ognjena Dobrića, koji je ubacio 14, odnosno 12 poena, dok je i Jago dos Santos pokazao da će i ove godine imati ozbiljnu ulogu, a možda čak biti i drugi plejmejker iza Miler-Mekintajera, pošto je u Pireju ubacio 17 poena.

Takođe, iz perspektive poena, i Uroš Plavšić je pokazao da bi veoma lako mogao da bude ozbiljna opcija pod košem, s obzirom na to da je meč protiv CSKA završio sa 21 poenom.

Crvena zvezda-Olimpijakos Foto: kkcrvenazvezda.rs

No, mnogo bitnija stvar od rezultata na utakmicama koje nemaju apsolutno nikakav takmičarski značaj jeste ukazivanje treneru na probleme u igri kako bi uspeo da reaguje i na vreme ih otkloni, sprečivši da postanu ozbiljan problem.

A Sferopulos je imao šta da vidi.

Dugo već traje svojevrsno „preganjanje“ Crvene zvezde i Olimpijakosa oko prelaska Filipa Petruševa u redove tima sa Malog Kalemegdana, ali od toga, bar zasad, nema ništa, nakon što je povredu doživeo Nikola Miutinov, a Mustafa Fal još uvek nije u pogonu, i pitanje je kada će biti. No, glavobolja za Sferopulosa nije to što neće imati Petruševa kao dodatnu opciju, već činjenica da Zvezda po svemu sudeći u sezonu ulazi bez startne opcije na poziciji krilnog centra, što se osetilo u Grčkoj i Rusiji.

Crvena zvezda-Olimpijakos Foto: kkcrvenazvezda.rs

Istina je da Zvezda ima Dejana Davidovca i Majka Dauma kao „četvorke“, te Rokasa Giedraitisa i Nikolu Kalinića koji mogu da pokriju tu poziciju, ali niko od njih nije dovoljno dobar izbor za ulogu startera i prve opcije. Davidovac najbolje partije pruža kao džoker, Daum nigde u dosadašnjem toku karijere nije dokazao da ima dovoljno kvaliteta za taj status, dok su Kalinić i Giedraitis pre svega krila.

I dok u ABA ligi ne bi smelo da bude većih problema, jer je Zvezda uz Partizan previše kvalitetna u odnosu na ostatak lige, već od 4. oktobra i gostovanja Parizu u Evroligi ta „rupa“ bi mogla da postane ozbiljna glavobolja.

Crvena zvezda- CSKA Moscow Foto: kkcrvenazvezda.rs

Navijačima ostaje da se nadaju da će stići pojačanje i na toj poziciji, te da će Zvezda sezonu dočekati sa popunjenim svim pozicijama kada su starteri u pitanju. U suprotnom, veoma lako bi moglo da se dogodi da već u novembru započnu kalkulacije – koliko pobeda će u narednim mesecima biti neophodno kako bi se matematički vratila u trku (makar) za plej-in.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare