Photo by Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Košarkaši Partizana još jednom su razočarali ove sezone, pošto su poraženi od Mege u gostima rezultatom 92:88 u drugom meču polufinala Superlige Srbije.

Već po završetku regularnog dela sezone Evrolige osetilo se da crno-beli nisu na visokom nivou, videlo se da nešto u timu ne štima i da uloge nisu najbolje podeljene, a problemi i kriza su produbljeni u završnici ABA lige. Budućnost je bila prva koja je „načela“ crno-bele, a onda je Crvena zvezda u finalu bila bolja sa ubedljivih 3-0 u seriji.

Već tada je Željko Obradović, trener Partizana, najavio da nije baš najsrećniji što će do kraja sezone njegov tim igrati i završnicu Superlige Srbije.

„Kad uporedite ABA i Evroligu, nejasno je (razlika u derbijima). Niko nije znao da mi kaže kad je KLS. Niko nije očekivao ovakav ishod. Ne znam da li kalendar postoji. Mora da se tačno zna unapred. Srpska liga ne može da ima precizne termine zbog ovoga (ABA lige), videćemo kako će to da izgleda. Ne očekujem ništa dobro, kad sude srpske sudije, to je cirkus. To je tako, ništa ne očekujem. Sve je jasno. Ovih 20.000 ljudi, svima je jasno kako je išlo ovo finale“, rekao je tada Obradović.

PROČITAJTE JOŠ:

I posle poraza od Zvezde u finalu Kupa Radivoja Koraća ove sezone u Nišu, Obradović je kritikovao srpske sudije, a navodno je Partizan kasnije tražio da naši arbitri ne budu delegirani za završnicu ABA lige (kada je reč o utakmicama crno-belih).

„Oni nisu dorasli ovakvim utakmicama“, istakao je Obradović posle finala u Kupu misleći na sudije.

Posle šokantnog poraza od Mege, Obradović je opet u prvi plan stavio sudije, iako na utakmici skoro da nije bilo sumnjivih situacija i odluka.

„Želim da čestitam ekipi Mege na pobedi i da probamo da se pripremimo za … Kako se zove… majstoricu. Imam ja još nešto da kažem. Nisu baš okolnosti za konferenciju za štampu (čuje se buka u pozadini)… Ovo prvi put doživljavam u karijeru, ali ova liga je takva. Sada se sve pokazuje, prvi put u karijeri doživljavam da se sudijama obraćam na ‘Vi’, a oni meni na ‘ti’ i to šikarniranje nikada nisam doživeo u karijeri, a doživljavam u ovim godinama. Kaže mi sudija: ‘Sedi dole, pusti mene da sudim’. Gde mu ja najnormalnije govorim. Takva je liga, ali to sam već nagovestio. U tom smislu nemam iznenađenja. Sve ovo sam očekivao“, naglasio je Obradović vidno ljut.

PROČITAJTE JOŠ:

Za kraj je pomenuo i delegata.

„Evo delegat je tu. Video je sve. Bio je za stolom sa kojim imam dobru komunikaciju, video je kako je sve izgledalo, ali protiv nekih stvari se očigledno ne može“, završio je Obradović.

Pred kraj utakmice sa Megom, Željko jeste dobio tehničku grešku zbog prigovora i naglih reakcija, ali čak ni to nije mnogo uticalo na konačan ishod, jer je Mega zaslužila pobedu i po drugi put u sezoni je savladala crno-bele.

Košarkaške sudije nisu jedna od glavnih tema samo u Srbiji, već i širom Evrope, pa čak i u Evroligi, elitnom klupskog rangu takmičenja. Cele sezone stižu raznorazne kritike na račun arbitara, malo je onih koji su zaista omiljeni i poštovani od strane navijača, ali i članova timova, pa tako ni ova situacija u Srbiji ne treba mnogo da nas čudi.

Željko Obradović
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©)

Srbija ima četiri arbitra na listi Evrolige, imamo i nekoliko mladih i perspektivnih sudija koji polako, ali sigurno grade karijere, ali je i pored svega toga jasno da prostora za napredak u tom pogledu ima i da nivo suđenja može da bude još veći.

Istina je da sudije nisu najbolje, ali Obradović bi u ovom trenutku morao više da se posveti neki drugim problemima.

Jasno je da sudije nekada mogu da budu veoma važan faktor na nekim utakmicama, ali ako šest puta u nizu izgubite od najvećeg rivala, ako, žargonski rečeno, dobijete „metlu“ u finalu veoma važnog takmičenja, a na sve to izgubite od izuzetno mladog, neiskusnog i oslabljenog tima Mege, znajte da sudije nikako nisu glavni problem i da takve teme treba ostaviti u drugom planu.

Nema sumnje da je Obradović jedan od, ako ne i najveći, ali svakako najtrofejniji evropski trener, ali i on nekada zaslužuje kritiku, pa tako bi sada bilo bolje da se pozabavi svojim timom i igračima, ako uopšte žele da se bore za taj poslednji trofej u sezoni.

Željko Obradović Partizan vs FMP Foto:STARSPORT

Na terenu su i protiv Zvezde u finalu ABA lige i sada u polufinalu Superlige protiv Mege izgledali „izduvano“, bez velike motivacije, „bez krvi“ i želje potrebne za ovakve utakmice u finišu sezone. Siguran sam da se svi „grobari“ rado sećaju kako je sve „grmelo“ u završnici prošle takmičarske godine i kakva je drastična razlika sada, počev od govora tela, izjava, ponašanja na terenu, atmosfere…

Naravno, ne treba sve ni porediti sa prošlom sezonom, ali jednostavno ovaj Partizan nije spreman za velika dela i sebi je dozvolio previše opuštanja i nezainteresovanosti.

Kakvi su odnosi u svlačionici (ne) znamo i nećemo da nagađamo, ali ne morate biti preveliki stručnjak da biste uvideli da nešto na terenu debelo ne štima i da čak ni Obradović ne može da posloži kockice kako treba.

Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©

Majstorica Partizana i Mege igra se u četvrtak u hali „Aleksandar Nikolić“ od 18 sati, a Obradović će morati dobro da popriča sa svojim izabranicima, pre svega liderima ekipe (Panterom i Ledejom u izostanku Nanelija i Doužera), kako bi crno-beli uopšte došli u priliku da se sa Zvezdom bore za trofej nacionalnog šampiona. Ako Partizan ne pokaže zube, Mega će to znati da iskoristi, što je pokazala više puta ove sezone.

Zato, igrajte košarku, dajte nam predstavu za ponos, a sudije neka budu samo sporedni akteri polufinala i kasnije finala, pa neka zaista najbolji pobedi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare