Željko Obradović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Rotacija bi mogla da bude ključ ove sezone.

Brzo je Partizan reagovao nakon lošeg izdanja na gostovanju Makabiju u Evroligi i demolirao Asvel rezultatom 88:62 i time ispisao čak i klupsku istoriju. Bila je to najubedljivija pobeda crno-belih na gostovanjima u 21. veku, a mnogo bitnije od toga je da je ekipa prodisala i skinula pritisak sa leđa pred seriju teških mečeva koje sledi.

Osim sjajne igre i ubedljivog trijumfa i protiv Asvela se moglo videti nešto što bi tebalo da predstavlja određeni zaokret u filozofiji Željka Obradovića koja bi mogla da bude ključ u eventualnim uspesima u ovoj sezoni.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, legendarni strateg je odlučio da već od starta pokuša da proširi rotaciju i da većem broju igrača da minute čak i na nivou Evrolige kako bi smanjio rizik od velike potrošnje igrača i samim tim i povreda.

Prošle sezone je to naročito bilo izraženo u rotaciji visokih igrača pošto su i Matijas Lesor i Zek Ledej igrali u Evroligi u proseku preko 30 minuta, zbog uloge i značaja su približnu minutažu imali i Kevin Panter i Dante Egzum.

U prvom delu sezone je zbog povrede Alena Smailagića, Partizan doveo Brodzijanskog kako bi imao bilo kakvu rotaciju na centru, a Lesor je u završnici sezone bio vidno potrošen i njegova energija zbog toga nije bila kao u većem delu  i videlo se da crpi poslednje atome snage.

Pored toga, Partizan je jednu povredu bio udaljen od potpunog fijaska i svestan je toga i Obradović pa je ove sezone bar na startu pribegao drugačijem pristupu.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Za početak, značajnu minutažu u ABA ligi dobijaju igrači iz takozvanog drugog plana i neki koji u Evroligi nisu još ni zaigrali poput Tristana Vukčevića dok se maksimalno dozira minutaža glavnih igrača.

Tako u regionalnom takmičenju u prva dva kola najviše na terenu provodi u proseku Tristan Vukčević sa 23 minuta i jednom sekundom, a samo još Mateuš Ponitka i Džejms Naneli imaju viš od 20 minuta u proseku po utakmici.

Sa druge strane, svih 13 igrača koji su bili u rotaciji ima dvocifren broj minuta na parketu, a najmanje je provodio u igri Frenk Kaminski sa 13.50 u proseku po utakmici.

U rotaciji visokih u ABA ligi se vidi tendencija da se u igru uključe svi raspoloživi igrači. Frenk Kaminski nije Matijas Lesor pa da preko 30 minuta nosi igru iz meča u meč, a deluje da to nije ni zamisao, jer se do kraja meseca u rotaciji očekuje bar još jedan visoki igrač koji bi doneo novu dimenziju u igri.

Takođe, vidna je i povećana uloga Danila Anđušića koji se tokom priprema izborio za poverenje Obradovića i ima dvocifrene minute i u ABA ligi i u Evroligi, a značajan je faktor i Aleksa Avramović kojeg Obradović nije imao u prvoj polovini prošle sezone.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Iako je u ABA ligi i prošle godine Obradović uspevao da raspodeli minute, najviše su ipak igrali nosioci, pa su tako trojica igrača sa 20 i više minuta bili Lesor, Ledej i Egzum, dok su ostale opcije poput Vukčevića bili na dnu lanca.

Razlika se možda najbolje vidi u Evroligi, iako je uzorak tek dva odigrana meča. Partizan nema nijednog igrača sa preko 30 minuta po meču, petorica ih igra preko 20 minuta u proseku, a čak 10 igrača ima dvocifren broj minuta na terenu uz napomenu da Ponitka još uvek nije u optimalnoj formi zbog povreda i da nije u toj grupi igrača, a čeka se i pomenuto pojačanje u reketu.

Prethodne sezone su dva igrača išla preko 30 minuta po utakmici, šestorica preko 20 uz napomenu da su ponovo čitav teret iznele glavne opcije i da je uloga ostalih bila neuporedivo manja.

Zek Ledej za sada igra tri minuta manje po meču što bi ovim tempom u sezoni od 34 utakmice značilo da će na parketu provesti preko 100 minuta manje što je skoro četiri meča manje na terenu ako se uzme njegova prosečna minutaža i upravo taj rezervoar može da bude presudan u borbi za trofeje.

Obradović je bar na početku sezone uspeo da u Evroligi dobije korisne minute od Balše Koprivice na koga nije računao godinu dana ranije zbog problema sa povredama i zdravljem, a kada se doda da se očekuje i veća rola Ognjena Jaramaza koji takođe nij potpuno spreman, Partizan već sada ima raznovrsniju rotaciju.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U meču protiv Asvela je pogotovo indikativno bilo da i kada krenu rotacije nivo igre ne pada i da igrači poput Alena Smailagića, Danila Anđušića i Alekse Avramovića mogu da podnesu značajno veći teret.

Tu je i uloga Pi Džej Doužera koja je za sada dozirana kako bi se postepeno adaptirao na stil igre i onda se jasno vidi da ove sezone Obradović nema nameru da rizikuje i kladi se samo jednu petorku i njihovo zdravlje jer će ove godine raspored verovatno biti još luđi.

Za sada mu ideja o široj rotaciji dobro ide, a ostaje da se vidi kako će sve to izgledati kada ritam postane još žešći.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar