Partizan vs Crvena zvezda Foto:Dusan Milenkovic/ATAImages

Saga oko Filipa Petruševa konačno je završena, Olimpijakos ga je pustio na pozajmicu i srpski košarkaš pojačao je Crvenu zvezdu, čija je dugo bio velika želja.

Ako izuzmemo onu blistavu sezonu u Megi, kada je Petrušev 2021. godine proglašen za MVP-ja ABA lige, najbolje partije Filip je pružao u dresu Zvezde, u prošlom mandatu.

Setićemo se da je posle Mege bio u Efesu, gde kod trenera Ergina Atamana nije dobijao mnogo minuta, samim tim ni šansu da se dokaže, ali je onda u Zvezdi „oživeo“ karijeru i pokazao samo delić onog što može, a prostora za napredak je bilo, a ima ga i sada, tako da je Petrušev još uvek daleko od svog maksimuma.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako sa Zvezdom nije uspeo da osvoji ABA ligu, a stao je i nadomak plej-ofa Evrolige, Petrušev je te sezone bio jedan od najkonstantnijih igrača u ekipi, uvek je imao doprinos na obe strane terena (nešto više ofanzivno nego defanzivno), a onda je odlučio da se oproba u NBA ligi.

Tamo se nije proslavio, jer ponovo nije dobijao prostora. Filadelfija ga je poslala u Los Anđeles Kliperse, koji su ga prosledili u Sakramento, za koji je odigrao dve utakmice. Jasno je bilo da pravo vreme za Petruševa u NBA još nije došlo, pa je doneo dobru odluku da se vrati u Evropu.

Iako je Zvezda htela da ga zadrži i pre odlaska „preko bare“, nije uspela odmah da ga vrati u svoje redove, a šansu je ugrabio Olimpijakos, u kom se srpski košarkaš izborio za mesto u timu, a početkom ove sezone, u izostanku Nikole Milutinova i Mustafe Fala, bio je čak i jedan od najboljih igrača, a osvojio je i Superkup Grčke.

Filip Petrušev Foto: Stefanos Kyriazis/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ipak, kako su se centri oporavili, a neki drugi očekivano bili u prvom planu, Petrušev jednostavno nije imao dovoljno prostora i to je na vreme osetio.

Kako je rekao i sam Jorgos Barcokas, trener Olimpijakosa, Petrušev je želeo bitniju ulogu u timu i insistirao je na pozajmici, što može da bude odlično i po njega i po Zvezdu, iako će teren tek dati najbolji odgovor na sva pitanja.

Zašto je Petrušev „taj“?

I tokom leta šuškalo se da Zvezdi želi Petruševa kao prvog krilnog centra, a kako niko u međuvremenu nije doveden sa takvom ulogom, ona je ipak sačekala Filipa nekoliko nedelja od početka sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Petrušev je idealan za Zvezdu iz više razloga, pogotovo u ovom trenutku, kada se Džoel Bolomboj povredio i neće ga na terenu biti makar mesec dana, a verovatno i malo duže.

Gledajući sastav Zvezde pred sam početak sezone, bilo je jasno da fali malo „mesa“ u reketu. Za ozbiljan rezultat u Evroligi, a vala sada i na regionalnom nivou, potrebno je da na svim pozicijama budete popunjeni, da imate na koga da se oslonite kada se igrači povrede i da možete da popunite „rupe“, gde god da se pojave (naravno ako izuzmemo neke nesrećne slučajeve i potpuno nepredviđene okolnosti).

Zato su se u Zvezdi upalili alarmi pogotovo nakon povrede Bolomboja, jer je jasno da Luka Mitrović i Uroš Plavšić uz pomoć Majka Dauma sa pozicije krilnog centra, ne mogu da iznesu sav teret. Zato je Petrušev došao – može da igra i kao četvorka i kao petica. Karijeru je počeo uglavnom kao centar, ali u poslednje vreme, a i u reprezentaciji Srbije odlično se pokazao sa pozicije krilnog centra.

Foto:. Photo: © 2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Petrušev je sposoban da širi i šutira za tri poena u veoma solidnim procentima, pogotovo ako mu se daje mnogo prostora, pa tako može da bude odlično rešenje i protiv nekih centara (tipa Tavaresa), dok ispunjava uslove i za elitnu četvorku. Takođe, sposoban je da proizvede poene sa niskog posta, nije previše čvrst (što može da bude problem sa obe strane terena), niti je specijalista za odbranu, ali ima osećaj za blokadu, pa može da bude koristan u zaštiti obruča (pored Bolomboja).

Ne treba zaboraviti da se Petrušev odlično razumeo sa Mitrovićem na terenu u prošlom mandatu u Zvezdi, jer ima pravovremena utrčavanja i dobro razume igru, pa njega možemo očekivati u kombinaciji sa praktično svim visokim igračima u timu. Sa Bolombojem ne bi trebalo da bude problema, kada je reč o uklapanju, sa Mitrovićem već odlično zna kako se igra, dok nije nemoguće da ga vidimo i u paru sa Daumom, koji je sličan tip igrača, ali nikako nije centar.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Na sve to, Petrušev dolazi u sredinu koja mu je dobro poznata, istina da sa Sferopulosom nije sarađivao, ali grčki trener je poznat kao neko ko gaji odlične odnose sa igračima, tako da ni tu ne bi trebalo da škripi. Zvezda ove sezone ima veoma jaku osnovu u domaćim igračima, pa nema razloga da se Petrušev ne uklopi brzo i pokaže kvalitet već ovog vikenda, a i sledeće nedelje u duplom kolu Evrolige.

Petrušev je ovog leta i u reprezentaciji Srbije na Olimpijskim igrama imao veoma dobrih partija, bio je jedan od najboljih iz drugog plana i sigurno da je stasao uz Jokića, Milutinova i ostale. Sada je vreme da ponovo zablista u dresu Zvezde, od čega bi koristi imala i srpska košarka.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare