Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia; Vesna Lalić/Nova.rs

Nikola Jokić glavna je tema dana u Srbiji iako je najbolji košarkaš sveta na odmoru i daleko od košarkaške lopte.

Lavinu je pokrenuo spisak Svetislava Pešića na kojem se našao i Nikola Jokić i na taj način su otklonjene sve dileme oko igranja trostrukog MVP-ja NBA lige.

Nije bilo Jokića na Svetskom prvenstvu u Manili, ali će košarkaš Denvera biti na raspolaganju za Olimpijske igre i tako pokušati da posle osam godian i srebra u Riju možda ode i korak dalje.

PROČITAJTE JOŠ

Da će igrati na Olimpijskim igrama svima je bilo jasno još krajem maja kada je Novak Đoković nakon pobede u drugom kolu Rolan Garosa kroz šalu zapravo otkrio da ćemo Jokića gledati u dresu Srbije.

„Imam ekskluzivne informacije, ali ne smem da ih podelim. Cela Srbija čeka, ja imam nešto što niko drugi nema“, ostao je „zakopčan“ Đoković, pa je konkretizovao da bi želeo da Nikola zaigra na olimpijskom turniru“, pa posle istakao da je u pitanju bila šala.

Ali, najbolji terniser svih vremena u martu mesecu imao je priliku da se druži sa Jokićem i vrlo verovatno je već tada imao naznake onoga što danas znamo svi, ali to ionako nije od ključnog značaja za ovu priču.

Ono što je posebno interesantno jeste uloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, budućeg košarkaškog trenera i čoveka koji ne voli zonsku odbranu, da sebe postavi za heroja nacije i čoveka zbog kojeg Jokić igra za nacionalni tim.

Pet dana posle izjave Đokovića, Vučić je u jednom od brojnih gostovanja uputio molbu centru Denvera da zaigra za selekciju Srbije.

„Ja njega mnogo volim, mnogo ga poštujem i njega i njegovu porodicu i ako ovo može da bude, ovo je moja molba njemu, da se odazove selektoru na poziv. Da se nadamo. Biće mnogo jaki i Kanađani sa Džamalom Marejem i Šej Aleksanderom, i biće mnogo teško s Kanađanima i Amerikancima, ali ako neko može da ih pobedi, to je samo Srbija“, rekao je Vučić.

Time je napravio teren za skupljanje kajmaka i jeftinih političkih poena.

Kada je saopšten Pešićev spisak sa Jokićem na njemu, predsednik se brže bolje oglasio sa porukom zahvalnosti na Instagramu koja je delovala kao da je bila spremna da se pojavi kada sve postane zvanično i tako odmah zajaše na talasu pozitivne vesti i indirektno pokupi zasluge.

„Veliko hvala najboljem igraču na planeti i veliko hvala svim drugim srpskim reprezentativcima. Kakve god rezultate postigli u Francuskoj, Srbija će biti uz vas. Samo želim da vam kažem, da se cela Srbija nada da pobedite najjaču američku reprezentaciju svih vremena. Da pokažemo svetu ko je najbolji i ko je nepobediv. Živela Srbija“, napisao je predsednik na Instagramu.

Da ništa nije slučajno u celoj priči, potvrdio je i naslov jednog od najagilnijih provladinih tabloida u Srbiji koji je brže, bolje objavio tekst u kojem se ističe da Jokć za Srbiju igra jer ga je zamolio predsednik.

Kako se u pomenutom mediju vesti o prvom čoveku Srbije ne objavljuju bez direktive, jasno je da je ovo bio način da se istaknu zasluge predsednika, a da on to ne uradi sam i bude previše providno.

Svi su odavno znali da će Jokić ovoga puta zaigrati za Srbiju, ali će kajmak i ovoga puta pokupiti Vučić.

Sada ostaje da sačekamo taj uspeh na Olimpijskim igrama da skromno pomene i svoje zasluge, a možda saznamo da je nacrtao i neku pobedničku akciju.

BONUS VIDEO Koliko je Jokić važan za reprezentaciju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare