Nikola Jokić i Lebron Džejms
Foto: Tanjug/AP Photo/Yannick Peterhans)

Lebron Džejms je ponovo pokazao koliko poštuje Nikolu Jokića i sve njegove magije i pametne poteze na košarkaškom terenu.

Lebron je nedavno hvalio Jokića u podkastu koji radi zajedno sa Džej Džej Redikom, a sada su se ponovo dotakli jedne teme u koju je Somborac bio uključen.

Džejms je ponovo hvalio Jokićevu inteligenciju, ovoga puta pričajući o “inverted pick and roll-u”, odnosno obrnutom pik-en-rolu, u kom niski igrač (bek) postavlja blok visokom (centru, krilnom centru).

PROČITAJTE JOŠ:

Redik je pitao Lebrona kako se brani ta akcija, na šta je on odgovorio da je velika razlika u tome kako se brani i kako se zaustavlja, u zavisnosti od toga da li igrač sa loptom ima loš šut (poput Janisa) ili dobar (poput Jokića).

„Postoji nekoliko načina. Kako ćeš da čuvaš i kako ćeš da zaustaviš, to su dve različite stvari. U zavisnosti od igrača koji ima loptu i njegovih šuterskih sposobnosti. Ako nije sjajan šuter, ili ako statistički nije dobar u šutu, onda će bek koji čuva igrača koji postavlja blok, mi to zovemo „smack“, ostaje čvrsto uz njega, dok se veliki igrač koji čuva loptu, X4, X5 ili ko god, udaljava dva koraka. Dakle, on ne samo da prolazi ispod igrača koji postavlja blok, već prolazi i ispod svog saigrača, ako centar nije dobar u šutu“, rekao je Lebron.

Onda je objasnio drugu situaciju.

„Ako veliki igrač ima dobar šut, kao što su Džoel Embid, Kristaps Porzingis ili Nikola Jokić, tada bek mora agresivno da iskoči (‘hegde’), dok centar koji čuva loptu ide jedan korak ispod svog igrača između svog igrača i napadača. Ako to ne uspe, onda morate preći na preuzimanje. A to je kod Jokića, to je ono što čini njihov tim nemogućim za čuvanje, jer kada preuzimaš, a igrač koji udvaja dolazi sa centra, on (Jokić) može da napravi svako moguće dodavanje. ‘Fire’ znači da udvajanje dolazi iz gornjeg dela“, objasnio je Lebron.

Sve ovo praćeno je video snimcima situacija sa terena, što možete pogledati ispod.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели KOŠARKA I ISTINA NA JEDNOM MESTU ☄️ (@dunkthetruth)

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar