Foto:profimedia.rs

Iako se strahovalo zbog brojnih otkaza, gledaćemo velike zvezde na prvenstvu.

Svetsko prvenstvo u košarci biće održano od 25. avgusta do 10. septembra, a iako je bilo mnogo otkaza gledaćemo brojne velike zvezde na turniru.

Najveća bi mogla da bude u dresu Srbije ukoliko najbolji košarkaš sveta odluči da igra, pa se sa nestrpljenjem čeka šta će reći Nikola Jokić na poziv selektora Svetislava Pešića.

Slična je situacija i u Grčkoj, gde se čeka odluka dvostrukog MVP-ja NBA lige Janisa Adetokumba, ali je u njegovom slučaju situacija komplikovanija zbog povrede.

Neće tu biti mnogih američkih zvezda, mladog Viktora Vembanjame, Domantasa Sabonisa, Bena Simons ili Lorenca Brauna, ali ćemo gledati mnoge sjajne košarkaše.

1. Luka Dončić, Slovenija

Luka Dončić Foto: Tim Heitman / Getty images / Profimedia

Dok Niikola Jokić ne donese odluku, Luka Dončić je definitvno najveća zvezda koju ćemo gledati na prvenstvu. Sjajni Slovenac je već doneo zlato na Evropskom prvenstvu svojoj selekciji, a zamalo i medalju na Olimpijskim igrama, pa će pokušati da to ispravi na Mundobasketu. Neće mu biti lako, jer ovoga puta neće imati pomoć Gorana Dragića, ali će tu biti njegov brat Zoran, kao i veterani Jaka Blažič, Majk Tobi, Klemen Prepelič.

2. Entoni Edvards, SAD

Foto Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Amerikanci po prvi put možda neće imati „drim tim“ jer najveće zvezde neće ići na turnir, ali je tu grupa sjajnih igrača. Čini se da je najveća zvezda mladi bek Minesote Entoni Edvards. Iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri sa 24,5 poena po meču, a glavni saigrači će mu biti Džeren Džekson Junior, Tajriz Halibrton, Brendon Ingram i iskusni Džejlen Branson.

3. Džamal Marej, Kanada

Foto: AP Photo/Lynne Sladky

Selekcija iz zemlje „javorovog lista“ ima možda i najzvučniji tim uoči predsotjećeg turnira. Dve velike NBA zvezde predvodiće ovu selekciju u pohodu na medalju, a prva zvezda je Džamala Marej, Jokićev saigrač iz Denvera. Sjajni bek je odlučio da se stavi na raspolaganje Kanadi, a spoljnu liniju će kao glavni adut uz njega činiti Šaj Gildžes Aleksander, bek Oklahome, koji je bio četvrti strelac NBA lige u prošloj sezoni sa preko 30 poena po meču, a sa Marejem prebacuje prosek od 50 poena po utakmici u zbiru.

Tu su i Ar Džej Beret, Luguenc Dort iz Oklahome i Dilon Bruks, za najjaču spoljnu liniju na turniru, pa onda Dvajt Paul, Kevin Pengos, Keli Olinik… Žargonski rečeno „beton“.

4. Riki Rubio, Španija

Riki Rubio pokidao ligamente i završio NBA sezonu
Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

„Nikad ne potcenjuj srce šampiona“, reči su legendarnog Rudija Tomljanovića koje najbolje idu uz selekciju Španije. Špance opet mnogi otpisuju, jer neće biti glavne zvezde prošlog Evrobasketa Lorenca Brauna, ali se u tim vratio Riki Rubio.

Legendarni plejmejker biće tu da preuzme dirigentsku palicu i dobro poznaje sistem Serđa Skariola u kojem je već osvojio pregršt medalja, a tu će opet biti ista ekipa sa Evrobasketa u vidu braće Ernangomez, Vilija i Huanča, Aleksa Abrinesa, Usmana Garube, Rudija Fernandeza, Serhija Ćaća Rodrigeza i ostalih, pa će svi morati dobro da otvore oči.

5. Rudi Gober, Francuska

Foto: Tanjug-AP Photo/Eric Gay

Nadali su se „trikolori“ da bi supertalentovani Viktor Vembanjama mogao da predvodi selekciju na planetarnoj smotri, ali je odlučio da se preko leta sprema za svoju debitantsku sezonu u NBA ligi. Ali, tu je veteran Rudi Gober koji je više od decenije defanzivna zver koja zaključava obruč svoje ekipe. Tu je i njegov saborac Nikolas Batum, kao i Frenk Ntlikina i Evan Furnije iz Njujork Niksa i evropske zvezde Eli Okobo, Nando De Kolo i drugi.

6. Dante Egzum, Australija

Foto: Starsport

Opasan tim će imati i selekcija „kengura“. Možda i glavni adut bi mogao da im bude doskorašnji as Partizana Dante Egzum koji se posle sjajne sezone u crno-belom dresu vraća u NBA u ekipu Dalasa. On će na plejmejkerskoj poziciji imati partnera u vidu jednog od najboljih igrača Oklahome Džoša Gidija, a iz NBA dolaze i Metju Delavedova, Džok Lendejl i legendarni Pati Mils…

7. Nikola Vučević, Crna Gora

Foto: Tanjug / Nathan Denette/The Canadian Press via AP

Crnogorci će teško u borbu za medalju, ali u svojim redovima imaju NBA zvezdu kao malo koji tim. Sjajni centar Čikaga Nikola Vučević spada u dabl-dabl mašine već godinama, a svojoj selekciji bi trebalo da donese dominaciju u reketu uz Bojana Dubljevića, dok će velika uzdanica biti i plejmejker Crvene zvezde Nikola Ivanović. Crna Gora je objavila jedan od najširih spiskova sa 24 igrača, pa tek treba da se vidi ko će od njih na Svetsko prvenstvo.

8. Denis Šreder, Nemačka

Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Nemci će svakako biti jedna od selekcija koja će pokušati da iz senke napravi dar-mar. Ponovo će ih predvotiti Denis Šreder koji je sjajno igrao za selekciju Nemačke u nekim od prethodnih nastupa, a tu je tandem braće iz NBA lige Frenc i Moris Vagner koji su briljirali na Evropskom prvenstvu u prošlom navratu.

Kada se tu dodaju i Maksi Kleber, Maodo Lo, Jonas Vojtman i drugi, dobija se izuzetno opasna selekcija koja može da napravi dar-mar.

9. Kristaps Porzingis, Letonija

Kristap Porzingis
Foto: tanjug/AP (AP Photo/Nick Wass)

Jednu od šuterski najboljih selekcija na turniru imaće Letonija koju predvodi NBA superstar Kristaps Porzingis koji će od naredne sezone napadati titulu sa Boston Seltiksima. On će sa Davisom Bertransom činiti jedan od najubojitijih šuterskih tandema na turniru. Letonci imaju dosta dobrih igrača, a glavni aduti će biti Janis Tima, Janis Strelnieks i Janis Beržins

10. Jonas Valančiunas

Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Sohn

Litvance je razočarala odluka da Domantas Sabonis neće igrati na predstojećem Mundobasketu, a igraće i bez Marijusa Grigonisa, Lukasa Lekavičijusa, Edgarasa Ulanovasa i Rokasa Giedraitisa ali tu je veteran i legenda Jonas Valančijunas. On će biti prva zvezda selekcije koja pokušava da se vrati u vrh i bori za medalju. Njemu će glavni saigrači biti Rokas Jokubaitis, Mindaugas Kuzminskas, Ignas Brazdeikis i Donatas Motejunas, pa će pokušati da zajedno naprave iznenađenje.

BONUS VIDEO Teško da ćete videti lošije slobodno bacanje od ovog