Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Grčke u prvom duelu "Akropolis kupa" sa 71:64.

Najbolji pojedinac „orlova“ bio je Nikola Milutinov koji je postigao 14, a pratio ga je i kapiten Bogdan Bogdanović sa 15 poena.

Prve poene za selekciju Svetislava Pešića postigao je Bogdan Bogdanović, da bi Nikolaos Rogkavopulos sa tri bacanja uzvratio. Marko Gudurić je lepim prodorom iznudio dva šuta sa linije penala i oba je pogodio. Ipak, novo vođstvo Grčkoj je doneo Ninos Mitoglu.

PROČITAJTE JOŠ

Novu trojku postigao je Mitoglu, a naši momci su nekoliko puta jeftino prodavali lopte. Bogdanović je dobio „bananu“, a Jorgos Papajanis je zabeležio ukradenu loptu. Vratio je kapiten Srbiju u meč sjajnom trojkom, ali je Mihalis Luncis uzvratio polaganjem.

Prvi tajm-aut na meču je pozvao Pešić, da bi se odmah nakon toga Srbija probudila. Nikola Milutinov je vezao četiri poena i vratio je egal.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

U igru je zatim ušla druga petorka Srbije, a jedini je na terenu ostao Bogdanović, sve do kraja 8. minuta kada je ušao Ognjen Dobrić.

Upravo je kapiten „orlova“ promašio sa linije penala šut za dva, da bi Grčka ušla u seriju promašaja. To je iskoristila Srbija i do prvog vođstva došla je nakon sjajne akcije i trojke Alekse Avramovića.

Nikola Jović je svojom energijom i magičnom igrom doneo Srbiji veću prednost. Imao je fantastičnu blokadu i nekoliko dodavanja koja će sigurno biti potrebna Srbiji na Mundobasketu. Grci su u tom momentu potpuno stali i nisu mogli da dođu baš dugo do koša iz igre.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Iako je Grčka preko Tanasisa Adetokumba postigla prve poene u drugoj deonici, Dušan Ristić je vezao četiri poena i naterao je selektora Grčke Dimitrisa Itudisa da zove tajm-aut.

Prve minute drugog perioda krunisali su magičnom akcijom Nedović i Milutinov, posle čega je srpski centar snažno zakucao loptu. Ipak, Janis Papapetru je trojkom smanjio rezultat.

Do kraja prvog poluvremena Grčka je zaigrala dobro, mogla je da dođe do potpunog preokreta, ali su „orlovi“ uspeli da održe prednost.

Loš start drugog poluvremena imala su oba tima, ali je minut bez poena prekinuo Marko Gudurić polaganjem, a ubrzo je usledila i trojka Bogdanovića.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Grčka je tek nakon četiri minuta stigla do prvog poena i to je bio period odluke na ovom meču.

Bogdanović je novim polaganjem nastavio da „puni“ koš protivnika, a Jović je ponovo energijom donosio mnogo, iako nije postigao nijedan poen u meču.

Kada je Milutinov bio na klupi, sjajno je igrao Dušan Ristić, te je centarska linija donela mnogo Pešićevom timu.

Nakon problema u napadu Srbija je ispustila ogromnu prednost, po startu četvrte četvrtine. Grčka je uspela da dobro krene i ovu deonicu te su sa četiri brza poena smanjili razliku na samo četiri poena.

Ipak, nakon promašene trojke Jovića, Milutinov je uhvatio ofanzivni skok i sjajno je dodao Guduriću koji je lako položio.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Sličnu situaciju videli smo i na drugoj strani, pošto je Rogavopulos pogodio uz faul koji je realizovao.

Srbija je potom dozvolila Grčkoj da izjednači, a to nikako nije smela. Napad je totalno stao, a nakon tajm-auta selektora Pešića Bogdanović je pogodio trojku sa NBA udaljenosti.

Novim poenima Milutinova, pa trojkom Gudurića naši momci su rešili pitanje pobednika.

Na ovom meču, najefikasniji je bio Bogdan Bogdanović sa 15 poena, a po 14 su postigli Nikola Milutinov i Marko Gudurić.

„Orlovi“ će se u sredu u 18.45 sati sastati sa selekcijom Italije. „Azuri“ su prošle godine zaustavili Pešićev tim u osmini finala Evrobasketa, a u leto 2021. slavili su i u finalnom duelu olimpijskih kvalifikacija u Beogradu.


Četvrta četvrtina u toku: Grčka – Srbija 64:71 (13:16, 22:23, 14:18, 15:14)

Dvorana: „OAKA“ arena, Atina; Sudije: Colakos, Somos, Cimpouris;

Grčka: T. Adetokumbo 7, Larencakis, Papapetru 11, Agravanis 1, Papajanis 6, Mitoglu 9, Luncis 5, Bohoridis 2, Kalaicakis, Rogavopulos 19, Moraitis 2, Vokap; Selektor: Dimitris Itudis;

Srbija: Avramović 6, Bogdanović 15, Davidovac, Dobrić 6, Gudurić 14, N. Jović, Marinković, Milutinov 14, Nedović, Petrušev 5, Ristić 11; Selektor: Svetislav Pešić;


Grčka - Srbija 64:71 (13:16, 22:23, 14:18, 15:14)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar