"Dražen je od svih nas, on i njegova košarka su građani sveta", rekla je Biserka Pertrović, majka legendarnog košarkaša, zbog koga smo se svi sjatili u Zagreb.

A, dovoljno je reći samo Dražen i krenuće beskonačno klupko najlepših sećanja i emocija koje je iza sebe ostavio virtouz sa košarkaškom loptom, pre nego što je tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći.

Kada igrajuči košarku steknete nadimak Mocart, onda je jasno da ste sport izdigli na nivo umetnosti, a Dražen Petrović je bio istinski umetnik na terenu.

NOVA.RS U ZAGREBU

Iako je pre više od 30 godina poginuo na svom košarkaškom vrhuncu, spektakl kakav zaslužuje dobio je ovog septembra u Zagrebu. Glavni grad Hrvatske postao je košarkaška prestonica sveta, jer se u Areni skupio istinski krem ovog sporta.

Legende i bivši asovi, vrhunski trenerei i igrači, nekadašnje i današnje zvezde. Svi oni su prodefilovali u istinskom audiovizuelnom spektaklu kakav se pamti ceo život.

Foto: Profimedia

Tako su na jednom mestu bili Žarko Paspalj, Predrag Danilović, Vlade Divac… Podsetili smo se i kultne reprezentacije koju je predvodio Dražen u Barseloni protiv Drim tima. Bil su tu Toni Kukoč, Dino Rađa, Žan Tabak, Stojko Vranković…

Emotivni Svetislav Pešić, Vlade Đurović, Moka Slavnić, a na klupi Željko Obradovič, Josip Sesar… Na terenu su bravure izvodili Mario Hezonja, Džanan Musa, Bobi Marjanović, Valter Tavares, Elajdža Brajnt, Tornike Šengelija, Vanja Marinković…

I mogli bismo tako u nedogled da nabrajamo da bismo se setili svih velikana i novih zvezda koji su uveličali ovaj događaj.

Ali, ništa se nije moglo uporediti sa trenutkom kada je ispred nas „stao“ Dražen. Njegov hologram na velikom video bimu koji je spušten sa svoda dvorane kao da silazi sa neba bio je trenutka koji će se teško zaboraviti.

Samo smo u jednom momentu videli Dražena kako savršenom gracioznošću tapka loptu i dribla je u mestu nakon čega se obratio svim prisutnima.

Bilo je to samo čudo moderne tehnologije koje je na trenutka oživelo legendu, ali je za sve prisutne imalo mnogo veću težinu.

Foto: Profimedia

Takav vid susreta sa Draženom izazvao je buru emocija, pa su svi kao po komandi zapevali legendarne stihove „Kako je dobro videti te opet“.

Čak i za nas koji ne pamte Dražena kada je bio igrač i o njemu su samo slušali mitove i legende, ovaj trenutak nije mogao da prođe bez pojačanih emocija. Knedla u grlu, suze koje su zamlo potekle i jedna velika istina koju smo shvatili o košarci.

Iako je kao igra stvorila mnoga velika rivlastva, pokazala je u Zagrebu i da je nadnacionalna, predivna igra pod obručima. Ovacije i aplauzi za Željka Obradovića, Bobija Marjanovića, Marija Hezonju, Tonija Kukoča, samo su pokazali da za prave majstore i legende granice ne postoje.

To je pokazalo još jednu veliku magiju ovog sporta. Dražen možda više nije među nama, ali je njegov duh i legenda koja ga prati i te kako je živ i predstavlja istinski simbol jedinstva.

Jer, kad pričamo o Draženu, pričamo samo o čistoj košarkaškoj magiji i fanatičnoj predanosti na putu ka pobedi i zajedništvu.

Zato će Dražen živeti večno.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare