Foto: AP Photo/Tony Gutierre

Dalas Maveriksi postali su jedan od najboljih timova u NBA ligi i krupnim koracima idu ka tituli. Pobedili su Minesotu u prvom meču finala Zapada sa 108:105, a jedan trejd im je promenio čitav tok sezone.

Malo ko je slutio da će baš Dalas biti to iznenađenje ove sezone, posle kraha u prethodnoj, kada Maveriksi nisu došli ni do plej-ofa.

Tada su u februaru kod Luke Dončića doveli Kajrija Irvinga, što se tada ispostavilo kao samo još jedan loš eksperiment.

PROČITAJTE JOŠ

U zamenu za Kajrija, iz Dalasa u Bruklin Netse su otišli Spenser Dinvidi, Dorijan Fini-Smit, pik prve runde 2029. i nekoliko pikova druge runde, dok je iz Bruklina, Markif Moris, otišao u Maverikse.

U tom trenutku ekipa Luke Dončića je sedela na petom mestu sa skorom od 29 pobeda i 26 poraza, dok je u 10. februaru imala čak 96 odsto šansi da se plasira u plej-of NBA lige.

Ipak, usledila je neverovatna serija poraza, Dalas pa gotovo da nije pobeđivao i ostao je na kraju bez plej-ofa.

Foto: TOM PENNINGTON / Getty images / Profimedia

Kako se kasnije ispostavilo za hemiju u timu bilo je potrebno samo vreme i ove godine Dalas se vratio u sam vrh NBA lige.

Dončić i Irving postali su jedan od najboljih dvojaca u Americi, dok su i saigrači znatno podigli nivo igre.

Skapirali su se Slovenac i Amerikanac, a suva statistika kaže da njih dvojica zajedno imaju bolju sezonu nego što su imali Lebron Džejms i Kajri Irving 2016. godine.

Tada su Lebron i Kajri osvojili titulu sa Klivlend Kavalirsima, a imali su zajednički prosek od 44,9 poena uz 10,4 skoka i 11,5 asistencija. Poređenja radi, Luka i Kajri sada zajedno imaju 59,5 poena, 14,2 skokova i 15 asistencija.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

„Mislim da me je ovaj momak, pored mene (Dončić), podstakao da nastavim da radim na svojoj igri i nastavim da se razvijam kao lider i mislim da je velika reč oko koje se oboje možemo složiti je zrelost. Dolazeći u Dalas, imao sam mnogo problema. Ipak, prihvatili su me raširenih ruku… Znao sam na kraju da ću uspeti (Luka) da se otvorim, ovaj momak je ponekad veliki plišani medved van terena, veliki takmičar. Plišani medved koji voli da se takmiči. I dalje ne sme da igra domine… Divim se njegovom talentu“, rekao je Irving o Dončiću.

Dalas nije osvojio titulu još od 2011. godine i ere Dirka Novickog, a najdalje što su stigli od tada je finale konferencije.

Sve do polovine ligaškog dela Dalas je važio za prosečan tim kome se predviđao plasman u plej-of, i eventualno prolaz prve runde, ali ovo što momci Džejsona Kida sada rade zaista je bilo neočekivano.

Dalas je u februaru trejdovao za Pi Džej Vašingtona, krilnog košarkaša tada Šarlota, i nekadašnjeg centra Vašingtona Danijela Geforda.

Od tog momenta bilo je jasno da Dalas postaje jedan od favorita za titulu jer su se Vašington i Geford perfektno uklopili u tim. Pronašli su svoju rolu i postali bukvalno ključni za uspeh Dalasa u plej-of.

Maverikse su lansirali do petog mesta u Zapadu (50-32), koje im je zakazalo duel sa Los Anđeles Klipersima u prvoj rundi.

Dončić i saigrači slavili su sa 4-2, kao i u drugoj rundi protiv Oklahome u kojoj je ključni faktor bio Pi Džej Vašington.

Postizao je veoma bitne poene, uglavnom trojke, igrao strašnu odbranu i pokazao da je spreman za najveće stvari. Upravo je on stavio tačku na tu seriju, slobodnim bacanjima. u poslednjoj sekundi šestog meča polufinala Zapada.

BONUS VIDEO Svetislav Pešić o Nikoli Jokiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar