foto: Nebojsa Parausic/KSS

Posle višečasovnog čekanja na aerodromu „Nikola Tesla“, jer je let kojim je prvobitno trebalo da se putuje otkazan, muška U18 reprezentacija Srbije u dve grupe, sa dva različita leta, otputovala je u Finsku, gde će od 27. jula do 5. avgusta učestvovati na Evropskom prvenstvu.

Posle mesec dana priprema Vule Avdalović, selektor U18 tima, odredio je koji će igrači prestavljati Srbiju na Evrobasketu. To su: Savo Drezgić (Partizan), Marko Tofoski (BKK Radnički), Aleksandar Vojinović (Vojvodina), Andrej Kostić (Crvena zvezda), Ognjen Srzentić (Mega), Luka Marković (Džoker), Mitar Bošnjaković (Španija), Aleksa Stanojević (Džoker), Stefan Plisnić (Partizan), Miloš Šojić (Beko), Aleksa Dimitrijević (Partizan), Luka Jovanović (Žarkovo).

Sumirajući urađeno u pripremnom periodu, selektor Avdalović je rekao:

„Uradili smo sve što smo planirali. Bilo je i malo problema sa povredama, gde maksimalno 10 dana nismo bili kompletni. Ali, sve je to bilo ono prateće, momci su se na vreme oporavili i trenutno je sve u redu, maksimalno smo spremni. Ti problemi nas nisu usporili, čak sam u tim trenucima mogao bolje da vidim neke i druge igrače, koji su dobili veću šansu, što je na kraju pomoglo u konačnoj odluici ko će ići na Prvenstvo. Svi momci koji su bili tu, a počeli smo sa 18 košarkaša, dali su maksimum na svakom treningu i stvarno sam zadovoljan sa svima. Na kraju ovih 12 je pokazalo najviše, apsolutno zasluženo su u reprezentaciji. Nadam se da će to pokazati i kada takmičenje počne.“

PROČITAJTE JOŠ:

U prvoj rundi tamičenja Srbija je u grupi sa: Italijom, Letonijom i Izraelom. Ukrštamo se sa grupom u kojoj su: Finska, Slovenija, Španija i Litvanija.

„Sa Italijom smo već igrali na turniru u Manhajmu, to nam je malo olakšalo pripremu tog meča. Sva koncentracija je je na toj utakmicu, pa se ide jedna po jedna. Videćemo kako će se sve to odvijati. Ja sam optimista dobro smo pripremali, radili, imali smo maksimalan broj treninga. Sve što je moguće do sada uradili smo da bismo maksimalno spremni dočekali početak takmičenja. Momci su stvarno odlično odradili pripreme, što mi da je nadu“, istakao je selektor.

Srbija je aktuelni šampion Evrope u uzrastu do 18 godina. To može da bude dodatni pritisak na ovu, potpuno novu generaciju.

„Naš cilj je da odigramo najbolje što možemo, imamo kvalitet i karakter. Meni se ova ekipa prilično sviđa, ima dosta talenta, dosta borbenosti, što je neka dobitna kombinacija. Optimsta sam. Ali oni sami sebi ne treba da nameću pritisak što se tiče zlata. Uostalom, mi kao reprezentacija Srbije uvek treba da imamo velike ciljeve, a to je borba za medalje“ poručio je Avdalović.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle takmičenja po grupama, koje će poslužiti kao raspodela startnih pozicija pred eliminacione runde, osmina finala igra se 31. jula, u njoj se ukrštaju A i B, odnosno C i D grupa. Četvrtfinala, kao i razigravanja za plasman od 9. do 16. mesta na programu su 1. avgusta, polufinala 3, dok se finale, kao i sve borbe za konačni plasman, igra 4. avgusta.


C grupa: Letonija, Italija, Srbija, Izrael

Prvo kolo (27. jul)

Italija – Srbija u 14.30

Letonija – Izrael u 17 sati

Drugo kolo (28. jul)

Izrael – Italija u 12.30

Srbija – Letonija u 19.30

Treće kolo (29. jul)

Srbija – Izrael u 15

Letonija – Italija u 20

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar