Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić dao je poslednji sud o pripremama pred poslednje izazove uoči Mundobasketa.

Srbija je u četvrtak popodne iz hotela otputovala u Kinu, gde će u Šenženu igrati protiv selekcije domaćina i protiv Brazila, 20. i 21. avgusta.

PROČITAJTE JOŠ:

Portoriko je već ostavljen iza nas, a pobeda 110:75 u jedinom meču odigranom pred publikom u Areni, više nikome nije u glavi zbog onoga što sledi.

„Mi smo već na putu, već smo u avionu. Ništa, sinoć nakon konferencije se ništa nije promenilo. Videćemo kako će to da izgleda sada, imamo naporan put ali ništa nije novo. Pripremljeni smo, ne može nas ništa iznenaditi. Imali smo uspešne pripreme s aspekta angažmana i koncentracije da tako kažem. Želja je bila da se što pre napravi timska atmosfera, desilo se i nekoliko stvari koje su nas poremetile, ali gledamo šta može iz svega toga da se izvuče pozitivno“, rekao je Pešić pred put u Kinu.

Ističe da nema dovoljno vremena jer je prostor između sezona relativno kratak, kao i to šta je rekao igračima prvog dana priprema.

Svetislav Pešić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Naš glavni zadatak, igračima je to od prvog dana saopšteno, da je svaki na svoj način zadužen da napravi i učestvuje u stvaranju timske hemije. Ne samo pre i posle treninga, nego i za vreme treninga. Nekako su se našli između sebe, imaju dobru komunikaciju i mi koji ih na neki način servisiramo se trudimo da im pomognemo koliko je to moguće. Postoji fina kohezija, fali nam samo malo vremena, uigravanje ne traje samo kroz pripreme“, navodi Pešić.

Svestan je da će na turniru biti više ekipa u krugu favorita koje nisu mnogo menjale svoje postave prethodnih godina, ali nabraja i neke od aduta našeg sastava od 13 igrača koji ide u Kinu.

„Mi imamo neke druge kvalitete, imamo motivaciju i želju za dokazivanjem. Mnogo smo radili, napravili dobar balans spoljnih i unutrašnjih igrača. Nadamo se da će nas zaobići bolesti i povrede, dosta je sa tim. To je ono što u ovom trenutku najviše želim i igračima i svima u stručnom štabu“, priča Pešić.

Svetislav Pešić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Smetale su ovog leta neke povrede, ali i otkazi igrača poput Nikole Jokića, sa kojim bi Srbija bila svrstana u taj spomenuti krug favorita. Ipak, to su danas stvari sa kojima se mora izaći na kraj.

„To su pripreme, svake godine je tako, ništa bitno se novo ne dešava kao što se zna, da ne ponavljamo to, sezona je vrlo naporna i duga. Igrači koji su kandidati za našu reprezentaciju, tako i u svim reprezentacijama manje-više, dolaze povrede, igrači nemaju dovoljno vremena da se regenerišu i oporave posle naporne sezone. Stalno pokušavamo to da objasnimo, a oni kojima to treba da se objasni slušaju, ali ne čuju dobro. Uvek ima nešto što je važnije od igrača i njegovom zdravstvenog statusa. Sa tim problemima se živi i tu se ništa novo ne dešava“.

Svetislav Pešić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pešić je obrazložio i zbog čega je poveo 13 igrača na poslednje pripreme pred Mundobasket, dok su neki od selektora već odavno objavili konačne spiskove od 12 košarkaša.

„To je od reprezentacije do reprezentacije. U ona moja vremena kad sam bio trener sa reprezentacijom 2001. i 2002. kad smo išli u Istanbul i Indijanapolis, mi smo to radili. Dug je put i mi tu još imamo, još momaka. Kratke su pripreme. Ne radi se samo o povredama, već i o drugim potrebama igre. Svi koji su tu su skoncentrisani i spremni da preuzmu odgovornost i da se na neki način stave u službu ekipe. Idemo sa 13 igrača, nadam se da to nije baksuzan broj, a nadamo se da će nam na drugoj strani pomoći“, zaključio je Pešić.

Srbija će prvi meč u Manili na Svetskom prvenstvu igrati protiv selekcije Kine 26. avgusta od 14 časova po srpskom vremenu.

BONUS VIDEO: Srbija je nesrećna kad košarka nije dobra: Legenda je sve objasnila u jednoj rečenici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar