Svetislav Pešić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nisu čestito ni počele pripreme za Olimpijske igre (26. jul - 11. avgust), a Svetislav Pešić je verovatno morao da popije nešto za glavobolju. Jednostavno još jednom su mu prošle kroz glavu scene prethodnih godina kada je ostajao bez igrača...

I dok nije još ni okupio reprezentativce čuo je lošu vest. Nikola Jović je stigao u Beograd sa čizmom na desnoj nozi. To je problem koji je značio da na njega neće moći da računa na početku. U međuvremenu se povredio Dejan Davidovac koji je zbog problema sa kukom takođe bio primoran da propusti akciju u Abu Dabiju, a onda se po dolasku u Ujedinjene Arapske Emirate protiv Australije (84:73) povredio i Vanja Marinković.

To su sve stvari na koje Pešić ne može da utiče jer je bilo evidentno da je dozirao minutaže kako bi svi bili odmorni, ali i što je moguće više uigrani.

Od njega ni u jednom trenutku nije odustao, ali je činjenica da će Jović morati brzo da se vrati u optimalnu formu kako bi bio onaj faktor koji je bio na Svetskom šampionatu u Manili.

PROČITAJTE JOŠ

„Nije isto kao za Svetsko prvenstvo, dolaze iz takmičenja… Nismo u dobrom fizičkom stanju i imamo problema sa povredama i nisu toliko važne, ali Nikola Jović je počeo da trenira, individualno… Skinuo je tu čizmu, tako da je u procesu rehabilitacije sa trenerima i ostaje tu sa doktorom i fizioterapeutom koji će mu stajati na raspolaganju, da ovih sedam dana koliko smo na putu, da vide mogu li da ga pripreme kada se mi vratimo iz Abu Dabija da se priključi“, objasnio je Pešić.

Ubrzo se pojavio i snimak beogradskog treninga Jovića koji je utešio mnoge. Nema čizme i već sada može da trči. Kontakta još nema, ali će i to doći vrlo, vrlo brzo.

Ovo odsustvo Jovića i Davidovca, igrača koji igraju na poziciji četiri, uslovilo je da Pešić koji je svakako planirao da uigrava tornjeve pod košem Nikolu Milutinova i Nikolu Jokića odluči da im da više minuta na terenu. To je odlično izgledalo protiv Francuske, a sada je to jedna od opcija koja bi mogla da se koristi na Olimpijskim igrama. Ili ne. To će biti jedna od zagonetki koje će Pešić pokušati da otključa i ove srede od 18.00 protiv SAD, ali i kasnije protiv Japana i Grčke u Beogradu.

Davidovac je ranije saznao da neće ići u UAE, a radi na tome da se vrati što pre i da konkuriše za tim. Uostalom Pešić je to savršeno sublimirao.

„Nemamo puno rešenja na tim pozicijama i to je problem. To nam fali… To je stanje“, iskreno je rekao Pešić.

Srbija vs Australija Foto:Tanjug/AP Photo/Altaf Qadri

Ipak, ovakav skraćeni sastav je ipak dao više minuta Ognjenu Jaramazu, Alekseju Pokuševskom i Aleksi Radanovu. Prva dvojica su po utisku protiv Australije daleko od konačnog spiska 12 putnika, iako bi Pokuševski mogao da pokrije kritičnu poziciju „četvorke“.

Ipak, mnoge greške koje je pravio su pokvarile utisak o dojučerašnjeg NBA košarkašu, dok bi Radanov na spoljnim pozicijama možda mogao da donese „orlovima“ ono što im je potrebno kao neko iz senke.

Teško je očekivati da će u timu sa odličnim bekovima biti prostora i za Jaramaza, pogotovo nakon predstave protiv Australije. Ipak, svi ovi igrači će imati najmanje tri popravna da razuvere i da pokažu Pešiću da upravo oni treba da budu među 12 za Pariz, odnosno prvo Lil gde se igra grupna faza.

Dušan Ristić se nije skidao protiv Australije i pitanje je da li će kao vicešampion sveta putovati na Olimpijske igre, a upravo bi to jedno mesto među „peticama“ mogao da zauzme Uroš Plavšić.

BONUS VIDEO Urnebesna reakcija Pešića kad je čuo da je Novak u polufinalu, poklonio se Đokoviću i poručio: To ne može svako, samo on

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar