Foto: Damien MEYER / AFP / Profimedia

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, pričao je o mnogim aktuelnim košarkaškim temama.

Kako je potpisao novi ugovor sa KSS, Pešić se ponovo okrenuo selektorskim obavezama, pošto njegov tim uskoro očekuju dva meča u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Iako Pešić ima 75 godina i dalje ne namerava da ostavi košarku, a kroz karijeru je trenirao mnogo sjajnih igrača, koje nikad neće zaboraviti.

„Mene odmah jeza prođe kada pomislim na to. Prvo, da nisam bio sa njima, sigurno ne bih bio na ovom trenerskom nivou na kom sam sad. Biti trener takvim igračima i trener reprezentacije je nešto čime se baš ponosim. Da to nisam doživeo, sigurno bih bio siromašniji i kao čovek i kao trener. Svi su oni različiti, ali im je zajedničko to što su svi svetska klasa i jedinstveni talenti. Najvrednije u svemu tome je što smo i dalje ostali dobro povezani, što znači da samo dobro radili“, rekao je Pešić.

PROČITAJTE JOŠ:

Popularni Kari je sa reprezentacijom Srbije osvojio bronzu na Olimpijskim igrama u Parizu ove godine, a godinu dana ranije okitio se i srebrom na Mundobasketu u Manili.

„Kod nas se po prvi put u istoriji slavila bronza, jer se inače slavilo samo zlato. Očigledno je međutim da su sada javnost i navijači prepoznali ogromnu želju i kvalitet ovih momaka koji su doneli medalje iz Manile i Pariza. Tokom čitave karijere nailaizte na prepreke i sam proces nadilaženja tih prepreka nas čini boljim i povezanijim. Mene ta strast i dalje motiviše i zbog toga sam nastavio da budem selektor“, izjavio je Pešić.

Objasnio je i zašto je odlučio da ostane sa reprezentacijom još makar godinu dana.

„Upravo ta strast ka sportu koji volim, za koji i od koga živim me je naterala da ostanem selektor. Nisam se osećao dužnim prema srpskoj košarci, ali osećam odgovornost prema igračima sa kojima smo prešli sve ove prepreke, a bilo je i poraza na tom putu. Mi treneri stalno govorimo da je tim na prvom mestu i stoga ne treba trener da bude taj koji odustaje. Biti trener Srbije je čast i obaveza, ali i ogromno zadovoljstvo. Rekao sam i čelnim ljudima u savezu da ću ostati, sve dok mi ne uskraćuju zadovoljstvo.“

PROČITAJTE JOŠ:

Slede dva meča Srbije i Danske.

„Ja vrlo dobro znam da nemamo zlato od Indijanapolisa. Javnost je ta koja postavlja ciljeve i moje je da ih ispunim. Daleko je Evropsko prvenstvo, a iz nekog razloga se ne obraća pažnja na kvalifikacije. Jugoslavija je često preskakala kvalifikacije, ali se sistem promenio i sada moramo da ih igramo. Očekuju nas dueli sa Danskom 21. novembra u gostima i tri dana kasnije ovde. FIBA nije našla dobro rešenje, pa se na primer 21. novembra igra meč između Zvezde i Partizana u Evroligi.“

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar