Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Conroy

Taktika uspešna, veliki trijumf Srbije u odlučujućem meču na šampionatu, prvom eliminacionom.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Foto:Nova.rs

Svetislav Pešić, selektor košarkaša Srbije veoma je zadovoljan pobedom „orlova“ nad Litvanijom rezultatom 87:68 u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

„Orlovi“ su od početka do kraja držali visok nivo igre, nisu popuštali ni kada su bili u minusu ni kada su stekli ogroman plus, pa su na kraju potpuno zasluženo prošli u polufinale.

„Sada o košarci malo… Velika, sjajna pobeda, sjajna pobeda za nas protiv odličnog rivala. Znamo šta hoćemo da gledamo i analiziramo, bili smo spremni da igramo četvrtfinale protiv Grčke ili Litvanije. Bilo je mnogo teško pripremiti ovaj meč, naći energiju i koncentraciju za odbranu kao što smo odigrali. Ako igrate na svaka dva dana, to je mnogo teško“, rekao je Pešić posle utakmice.

Energije i želje njegovom timu nije falilo, videlo se to od rane faze meča kada je Stefan Jović počeo da pogađa šuteve spolja, a Bogdan Bogdanović prodorima „terorisao“ rivala u reketu. Za to vreme je Nikola Milutinov bio bitku sa Jonasom Valančunasom u reketu.

„Dodatna motivacija i naš moto je – svi za jednog, jedan za sve. Nismo igrali kako smo hteli i onda treba da budete tim. Ako želite da vidite ko je pravi tim, gledajte kako igra odbranu, kroz nju može sve da se vidi. Valančunas je bio naša meta i ako zaustavite trojke Litvanije najviše što možete, pogodili su prvo 5/7 i onda samo dve do 30. minuta. Litvanija je do sada bila najbolja ekipa po pitanju ofanzivnih skokova. U prvom poluvremenu su imali šest, u nastavku svega dve“, kaže Pešić.

Sada naš tim može miran da čeka polufinale u petak, pa Srbija ima vremena da se odmori i pripremi, jer Kanada i Slovenija igraju u sredu.

„Prvi put ćemo imati dan odmora, jer igramo tek za tri dana, što je mnogo važno, i fizički i psihički“, jasan je selektor Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Bitan faktor protiv Litvanije su bili poeni sa klupe – 38 naspram 11 za Srbiju. Samo je Petrušev recimo ubacio 17 poena i bio je jedan od „iks faktora“ u pobedničkom sastavu.

„Košarka je igra u kojoj je važno pronaći i svi žele da znaju zašto smo pobedili. Ritam meča je mnogo važan… Šta se misli pod tim? Ne možete da igrate svih 40 minuta na kontre ili na pozicione napade, evropska košarka je nešto drugačija. NBA je igra u talasima, u evropskoj košarci je mnogo važno imati ritam i raznovrsnost. Nije poenta samo šutirati trojke, nego da se igra i spolja i unutra, to je ono kako hoćemo uvek da igramo da bismo pobedili. Nekad uspevamo, nekad ne. Ritam smo promenili sa igračima koji to posebno mogu, kao što je Avramović, na primer. Ušao je i uneo energiju koju možda neko na početku nije imao, i to je nešto zbog čega je svaki trener srećan, da igrač uđe sa klupe i za dva-tri minuta uraditi sve to“, navodi Pešić.

Ponovio je još jedanput koji je zaista bio recept da se dotuče jedan tvrd i opasan protivnik kakav su Litvanci.

„Ovo je timska pobeda protiv jednog tima koji igra timski, i mi to znamo, i to poštujemo. I još više se motivišemo protiv takvog rivala, a mi smo im to oduzeli našom odbranom i energijom, moramo da se pohvalimo time. To je put kako treba da igramo… Mi smo opet napravili 25 asistencija, mi smo najbolji tim po kontrama i dajemo prosečno 25 minuta iz tranzicije. Da bismo sve to uradili, mora da se igra odbrana, inače je nemoguće“, ističe Kari.

Foto: Starsport.rs ©

On je odmah posle utakmice poslao poljubac i zagrljaj Boriši Simaniću, košarkašu koji je ostao bez bubrega posle utakmice sa Južnim Sudanom. Boriša je saigračima poslao poruku na grupi da je dobro i dao im dodatni vetar u leđa protiv Litvanaca.

„Rekao vam je i Bogdan… Sve to je baš katastrofa za nas, nikome se to ne želi naravno, od ništa se napravilo svašta, mogli smo da ga izgubimo. Brinuli smo stalno… On je jedan krasan dečko i kako baš njega da to zadesi, što se kaže. Mnogo mi je žao. Imali smo i sreću da je profesor doktor Radovanović sa nama, ne znam šta bi se desilo da nije bio tu, moram to da kažem. Simanić je izdržao sve to i bitno je mnogo što je Gaga Radovanović bio uz njega, ide sve bolje i bolje i to je najvažnija vest“, priča Pešić.

Slede dva nova izazova za Srbiju. Najpre da se prođe polufinale ko god dođe, pa onda da se razmišlja o medalji i plasmanu u Pariz na Olimpijske igre.

„Ja sam uvek emotivan… Kako bih mogao da funkcionišem bez toga, ja dolazim s prostora gde je to imidž na neki način. Znam da slavim pobedu, mogu da razumem i kada izgubimo iako sam trener. Više slavim način na koji smo došli do pobede nego samu pobedu i kako igrači pokazuju reakciju, to je cilj svakog trenera. Ali, imamo još dve utakmice i treba to ponoviti, to je izazov sad za sve nas“.

PROČITAJTE JOŠ:

Upitan je selektor „orlova“ i za razgovor sa igračima nakon utakmice.

„Velika pobeda za nas, ne samo što smo prošli u polufinale, nego način na koji smo došli do toga. Možemo mnogo da filozofiramo o košarci, ali je to pre svega timski sport, iako živimo u vremenu u kojem se traže pojedinci i manje se ističe timski uspeh, iako bez velikih igrača nema velikih ekipa, to je bilo i pre 20-30 godina. Jedan igrač ne pravi ekipu, ali može da je rasturi i mi se trudimo da to nemamo“, zaključio je Svetislav Pešić.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar