Foto: AP Photo/Aaron Favila

Ljudi, ta energija, ta volja, ta želja, snaga, sve što smo videli od "orlova" bilo je za ponos! Teralo je suze na oči...

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Srbija je u finalu Svetskog prvenstva! Ajmoooo! Igramo za zlato na Mundobasketu! Ovaj tim, ovi momci su za ponos.

Kada smo dan pred meč videli kako Kanađani puštaju muziku na treningu, kao da je već slavljenička atmosfera, bilo je jasno koliko su nas potcenili.

PROČITAJTE JOŠ

Blokada Dobrića, zakucavanje Milutinova, bez nasedanja na u početku sitna „čukanja“ i provokacije. Nije moglo bolje da se počne što se tiče ponašanja na terenu.

Zato su oni pokušavali ono svoje – da provociraju i iznerviraju „orlove“, što je malo teže išlo. Dilon Bruks je sve vreme, ali apsolutno sve pokušavao ono što je radio sa Lukom Dončićem, ali Bogdan Bogdanović je daleko smireniji po tom pitanju.

Foto: Starsport

I onda odbrana koja izluđuje protivnika, a po kojoj je Srbija nadaleko prepoznatljiva. Čim je ušao u igru Aleksa Avramović, počeo je da „grize za pertle“ i odmah je naterao na veliki promašaj Šeja Gildžes-Aleksandera. I ne samo to. Kako je samo „hapsio“ plejmejker Srbije, na svoj način je izluđivao protivnike, izbijao im loptu iz ruku… Bitno je bilo i što je Bogdan ušao u ritam sa osam poena u prvoj četvrtini.

Važno je bilo i što je Dobrić za isto vreme držao Šeja bez koša, kao i potom Avramović. Provokator Bruks im je igrao svih 10 minuta, ali malo toga mu je polazilo za rukom i već u 16. minutu je zaradio treću ličnu, da bi potom dugo igrao sa četiri.

Ali, nema leka za alej-up Davidovca i Dobrića, poezija u pokretu. Čak je i Kari potrčao tokom nekih akcija, a Aleksa potapšao Šeja po zadnjici nakon što je izludeo NBA zvezdu i ukrao mu loptu. Sigurno da je bio u čudu – ko je, sad, ovaj, i šta hoće od mene. A taj je hteo da te izludi kao što i jeste do kraja.

Foto: Starsport

Videlo se na momente i koliko Bogdan nije imao snage, koliko se Ognjen Dobrić pretvorio u Huana Karlosa Navara sa karakterističnim pogocima u trećoj četvrtini. Sve tri „dvojke“ bile su u tako bitnim momentima da dobaci do 16 poena.

O, kako je bila bitna ta treća četvrtina. U njoj je Nikola Milutinov ispročuo svoje, grabio je ka dabl-dablu i to bez promašaja iz igre (5/5). A razlika, ona o kojoj ne pišem od četvrtfinala, bila je na ivici dvocifrene.

Foto: Starsport

Ljudi, ta energija, ta volja, ta želja, snaga, sve što smo videli od „orlova“ bilo je za ponos! Teralo je suze na oči… Zalaganje, borbenost, srčanost, koji god opis da upotrebite nećete pogrešiti. Jer, krađe Avramovića, pa Davidovca, pa Dedina odbojka iz ofanzivnog skoka.

Pogled na semafor. Hvatanje za glavu iako je +13, ali… Još sedam minuta do kraja, onda još pet, a piše 86:76. Prodor, pa trojka Bogdanovića – uf, kapitenski.

Uvukla se nervoza, bez razloga, jer – SRBIJA JE U FINALU SVETSKOG PRVENSTVA.


„Orlovi“ su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO Lepotice i veseli muzičari kao uvod za Srbiju na Mundobasketu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar