Foto: EPA-EFE/STR

Crvena zvezda je dobila veliko pojačanje u vidu krilnog centra Arona Vajta, a ukoliko se sve kockice poklope, momak iz Strongsvila u Ohaju bi mogao da postane jedan od najboljih stranaca u istoriji ekipe sa Malog Kalemegdana.

Vajt je košarkom počeo da se bavi još kao dečak, a oduvek ga je odvajala velika eksplozivnost koja je bila daleko iznad proseka za njegovu visinu. Još od ranih dana i srednje škole u rodnom gradu pokazao je nameru da postane zvezda, što mu je donelo veliki broj nagrada, između ostalog proglašen je za najboljeg igrača 2011. godine u izboru lokalnog dnevnog lista „Post“.

PROČITAJTE JOŠ...

Sa sjajnim partijama je nastavio i u dresu Ajova Haskija, što mu je donelo i izbor na NBA draftu 2015. godine, ali kao 49. pik nije uspeo da se izbori za mesto pod suncem u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, pa je odlučio da karijeru gradi kroz Evropu, gde je 2015/2016 igrao za nemački Bon, a potom je, nakon neuspelog pokušaja da se domogne ugovora u NBA, usledio odlazak u ruski Zenit, zatim Žalgiris iz Kaunasa, u kom je bio više nego dobar, nakon dve sezone Litvaniju je zamenio Milanom, po odlasku iz Olimpije igrao je za Tenerife, a sezonu 2020/2021 proveo je u Panatinaikosu.

Iako je na momente pokazivao partije koje su ga i svrstale na deseto mesto najboljih slobodnih agenata na poziciji krilnog centra u Evroligi od strane portala Eurohups, ipak je utisak da nije uspeo da postane prava „udarna igla“ nekog tima, što bi moglo da se iz korena promeni u crveno-belom dresu.

Atleticizam

Prva stvar koja odlikuje Vajta, a koja će izuzetno značiti Dejanu Radonjiću, jeste iznadprosečan atleticizam. Vajt ima neverovatan odraz, teško da prođe utakmica bez nekoliko atraktivnih zakucavanja, a pored toga je i sjajan kada je u pitanju skok u odbrani, pa bi čuveni mitski „pipač table“, što je termin korišćen od strane navijača da opiše igrača koji skokom može da, logično, dohvati vrh table, mogao da dođe upravo u nekadašnjem izboru druge runde Vašington Vizardsa.

Energija

Vajt spada među igrače koji umeju energijom da preokrenu meč. To je nedostajalo u Evroligi jer ni u Žalgirisu, ni u Olimpiji, ni u PAO, Vajt nije bio igrač od koga je bilo očekivano da bude nosilac igre. To će se promeniti u Zvezdi, gde dolazi da bude startna četvorka, ali i gde će veliki „teret“ pasti na njegova leđa, što bi, u kombinaciji sa njegovom energijom, trebalo da bude dobitna kombinacija koja će ga naterati da napravi iskorak i partije iz svojih bivših klubova digne na mnogo veći nivo, te konačno pokaže da mu je mesto u samom vrhu priče o najboljim krilnim centrima Evrolige. A pored toga, spada među igrače koji jednostavno ne umeju da odustanu.

Pik-en-rol

Savršen krilni centar za pik-en-rol, Vajt savršeno ume da završi akciju iz reketa, ali mu ni šut sa distance nije stran. Nema preterano lepu tehniku šuta, ali ume da pogodi za tri poena, pogotovo kada ostane sam. Kako je uglavnom brži od direktnog čuvara, predstavlja izuzetno veliku opasnost po koš protivnika.

Ako se na to doda da će Zvezda u svom sastavu imati i Nikolu Ivanovića, jednog od najboljih organizatora igre i asistenata na Jadranu, dok će prva opcija za organizatora igre tek stići, stvoreni su svi preduslovi da Vajt u napadu eksplodira. Njegovo je samo da iskoristi bar veći deo šanse koji mu bude ukazan.

Odbrana

Na koledžu Vajt je opisan kao elitni „kradljivac“ lopti koji je, usled želje da preseče pas, imao običaj da „iskoči“ sa pozicije i rivalu otvori pirliku da dođe do lakih poena. To se delimično promenilo, ne „vuče“ ga lopta kao nekada, ali je svejedno ostao odličan kada je u pitanju taj segment, pa neretko utakmicu završi sa ponekom osvojenom loptom. Problem je potencijalna odbrana u reketu, ali je i u tom segmentu napredovao, pa mu više ni kreativni šuteri sposobni da sami kreiraju sebi poziciju, sa čime se mučio poprilično u mlađim danima, ne predstavljaju toliki problem. Ako se ubaci u Radonjićev šablon, Vajt ima sve što je potrebno da svoje defanzivne talente digne do maksimuma, što bi u funkciji timske odbrane trebalo da bude više nego dovoljno. Pogotovo što je, kad god je dobijao iole veću priliku, pokazivao kvalitet na tom polju.

Sigurnost na lopti

Vajt spada među igrače koji ne žele po svaku cenu da poentiraju, već voli i da uputi pas, pa utakmice ima običaj da završi i sa nekoliko asistencija. Uprkos tome, izuzetno je pažljiv, lopte retko gubi, pa će biti jedan od najsigurnijih kada je protok lopte u pitanju, a ukoliko se nađe na parketu u istom trenutku sa Ognjenom Dobrićem, Dejanom Davidovcem ili Ivanovićem, ne bi bilo iznenađenje ni da navijači uživaju u pravom naletu poteza koji će svojom atraktivnošću dizati čitavu dvoranu na noge.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare