Srbija vs Španija Foto:fiba.basketball

Košarkašice Srbije poražene su ubedljivo sa 94:36 (27:13, 22:7, 26:7 i 19:9) u meču za treće mesto na Evropskom prvenstvu do 20 godina.

Španija je, posle poraza u polufinalu od Francuske, došla na megdan Srbiji i rešila da iskali sav bes zbog poraza prethodnog dana.

PROČITAJTE JOŠ:

Želja, energija i preciznost, sve je bilo na strani španskog tima, dok je Srpkinjama izgleda teže pao polufinalni poraz od Letonije u subotu (56:53).

Bilo kako bilo, Španija je zasluženo uzela bronzano odličje, jer je tokom čitavog meča imala prednost koja je dostizala i preko 50 poena. Najviše se u ženskoj selekciji „furije“ istakla Ćel Alarkon sa 21 poenom, pet skokova i četiri asistencije. Pratile su je Klaudija Kontel sa 13 poena, Klaudija Sorijano je meč završila sa 11, a Elba Garfelja sa deset.

Alarkon je imala i pet ukradenih lopti, baš koliko je Elena Rodrigez. U ekipi Srbije nije bilo nijedne košarkašice sa dvocifrenim učinkom, pa je Dunja Zečević tome prišla najbliže sa devet poena, Nevena Rosić je imala sedam, a Katarina Knežević i Anđela Marojević po šest.

Srbija vs Španija Foto:fiba.basketball

Srbija je kao tim imala čak 30 izgubljenih lopti, dok je Španija imala ukupno 19 ukradenih lopti i čak 51 skok, naspram 43 naše ekipe. Ako se tome doda i 9/56 iz igre, odnosno 3/16 za tri u igri Srbije, onda je jasno gde se nalazi temelj katastrofe.

Već prvo poluvreme bilo je definicija horora za srpski tim. Dvocifren broj izgubljenih lopti, blokade i trojke Španije, sve je išlo protiv srpskog tima.

Gotovo niko nije mogao iz srpskog tima da poentira i onda nije čudo što je Španija počela prilično rano da se odlepljuje.

Ipak, u prvoj deonici je Srbija ipak pokazala da može da bude konkurentna, samo što su dve kontre i trojke počele da prave razliku.

Ako se izuzmu uvodna dva minuta meča gde su Nevena Rosić i Anđela Marojević ubacile pet poena, prvo trojkom, a onda i dvojkom, sve ostalo je bilo nizbrdo.

Špankinje su brzo preokrenule, a onda je Klaudija Sorijano ubacila trojku za 9:5 i serija Španije je već bila sedam poena.

Elena Rodrigez je ubrzo polaganjem nagovestila da će Srbija biti u problemima, a Klaudija Kontelj, jedna od najboljih u prvih 20 minuta za Španiju, potvrdila je to trojkom.

Srbija vs Španija Foto:fiba.basketball

Rival Srbije je sredinom prve četvrtine već imao 14:7, a do prve dvocifrene prednosti stigao je novom trojkom Kontelj za 23:11.

Na minut do kraja prve deonice, nešto je drastično moralo da se menja, ali leka nije bilo, pa je posle prvih deset minuta bilo +14 za Španiju.

Još gore se nastavilo u drugoj deonici gde Srbijas sve do pred kraj nije mogla da pogodi skoro ništa. Tek do dva minuta pre kraja poluvremena Srbija je imala samo tri poena u toj četvrtini, što dovoljno govori o nemoći našeg tima.

Marojević je tada ubacila šut sa poludistance, ali je prednost Španije na krilima Kontelj, Ćel Alarkon, Klaudije Sorijano i ostalih, nastavila da raste.

Srbija vs Španija Foto:fiba.basketball

Ta prednost je do pred kraj treće četvrtine već dostigla 41 poen, pošto je Elba Garfelja postigla lagane poene na obruču iz dobre akcije i prodora za 62:22.

Do kraja je u tim momentima ostalo oko tri minuta u trećoj četvrtini, a Špankinje nisu popuštale u odbrani kao da žele da završe sa 100 poena prednosti.

Treću četvrtinu su posle trojke Marte Morales završile sa čak 48 poena viška – 75:27.

Nug Boš je trojkom otvorila poslednju četvrtinu, na isti način je uzvratila Teodora Ćulibrk, ali je prednost Španije u tim trenucima već iznosila preko 50 poena, jer su Špankinje imale 78:27.

Srbija vs Španija Foto:fiba.basketball

Nakon toga su Srpkinje nanizale nekoliko poena, ali tek toliko da spuste zaostatak ispod 50 poena.

A baš na toliko je opet razliku vratila Boš, trojkom za 86:36 na četiri i po minuta pre kraja utakmice.

Promašaji srpskih igračica su nastavili da se nižu, pa je Španija i nakon kraćeg pada u igri, nastavila da gazi ka bronzi, koju su serijom i poenima potvrdile Garfelja i Alarkon za 92:36 na dva minuta pre kraja meča završenog praktično još u drugoj četvrtini.

Finale između Letonije i Francuske se igra istog dana u 19.30 časova.

Srbija – Španija 36:94 (13:27, 7:22, 7:26, 9:19)

Dvorana: Sviturio arena (Klajpeda); Sudije: Martin Vulić (Hrvatska), Amel Dahra (Francuska), Veronika Obertova (Slovačka)

Srbija: A. Matić 3, Zečević 9, Marčetić 2, Miljanić 0, Spasovski 0, M. Matić 0, Škundrić 0, Ćulibrk 3, Marojević 6, Rosić 7, Ćaćić 0, Knežević 6.

Španija: Boš 6, Sorijano 11, Buenavida 3, Kontelj 13, Brito 6, Santibanjez 1, Rodrigez 7, Sančez 6, Alarkon 21, Morales 5, Garfelja 10, Moro 5.

Srbija - Španija 36:94 (13:27, 7:22, 7:26, 9:19)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare