Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Srpski košarkaški reprezentativci već uveliko su započeli pripreme za Olimpijske igre u Parizu, a izgleda da u timu vlada sjajna atmosfera.

I dok su nas fudbaleri ponovo razočarali na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, košarkaši se spremaju da nas obraduju po ko zna koji put (bar se nadam) i naprave neki veliki uspeh na Olimpijskim igrama, na kojima će praktično 10 reprezentacija želeti medalje, dok su jedini autsajderi Japan i Južni Sudan.

Košarkaši Srbije okupili su se u ponedeljak u jednom beogradskom hotelu, a zatim se su uputili u Staru Pazovu, gde je u toku prvi deo priprema.

PROČITAJTE JOŠ:

Već u Beogradu smo imali priliku da razgovaramo sa našim košarkašima, a uverili smo se da je odlična atmosfera i pre nego što su počeli treninzi.

Marko Gudurić i Aleksa Avramović su pred novinare došli zagrljeni, a bek Fenerbahčea je uz osmeh rekao: „Moj brat i ja“.

Svi koji su došli (15 igrača, falio Jaramaz) bili su nasmejani i u hotelskom baru su imali vremena da proćaskaju. Tako je Ognjen Dobrić sedeći za jednim stolom u društvu Gudurića, Avramovića, Nikole Jovića, Filipa Petruševa, Dušana Ristića, Alekse Radanova i Alekseja Pokuševskog kroz šalu prokomentarisao: „Tu smo mi koji popunjavamo roster“.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Sa druge strane odmah su u priču upali Nikola Jokić i Vasilije Micić, pridružili su im se i Nikola Milutinov, Dejan Davidovac i Vanja Marinković, deluje da se i Uroš Plavšić odlično uklopio sa novim saigračima, a Bogdan Bogdanović je na konferenciji bio izuzetno raspoložen.

„Ne znam ni kako da ti odgovorim kad si sve rekao, to su neka prijateljstva koja se samo tu stvaraju i traju. Nije samo košarka važna, nama jeste ovde prioritet i da se spremimo i igramo dobro, ali smo pre svega ljudi i prijatelji. Ne znam ni kako bih rekao, ne može rečima da se opiše to prijateljstvo. Imali smo dobre primere ispred nas i nastavljamo tu neku tradiciju, to dolazi prirodno. Osećaj prijateljstva, ne znam kako bih drugačije opisao“, rekao je kapiten nacionalnog tima na pitanje o tome kako se proveo u Somboru kod Nikole Jokića.

Upoznao je Jokića na jedan totalno drugačiji način.

„Prvi put sam bio gore na taj način i te trke su stvarno zanimljive, pogotovo kad je tu neko kao Joka. Nisam ni znao da je on toliko investiran u to i da toliko zna i kako kasa konj i šta radi. kako mu se očepe uši… Dosta nauči čovek o saigraču, o prijatelju. Eto, to su te neke stvari. Kada kažemo radimo na hemiji: nije samo izlazak, pijančenje i tako dalje. Ima i nekih dubljih poznanstava. Bila mi je čast i privilegija da budem tu gore sa njim i da vidim koliko on to zapravo voli“, opisao je Bogdanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Bio je Bogdanović nedavno i kum na krštenju deteta Stefana Jovića, bili su košarkaški Srbije i na svadbi kod Dušana Ristića, a njihove slike iz zajedničkih provoda i druženja neretko „osvanu“ na društvenim mrežama.

„To je nešto najlepše što mi se desilo sigurno, velika je čast biti kum. Krstio sam i jednog druga i njegovu ćerku pre, ali kad u reprezentaciji steknete takva prijateljstva, pa dobijete tu čast da krstite dete saigraču, ne bude ti ni na kraj pameti kad počinješ to prijateljstvo koje se kasnije tako kruniše. Jedan lep momenat, mnogo mi je drago i srećan sam zbog toga“, istakao je Bogdan za Nova.rs.

I Aleksej Pokuševski je u intervjuu za naš portal otkrio da je odmah osetio pozitivnu atmosferu i zajedništvo u reprezentaciji.

„Fenomenalni su prvi utisci, uvek kažem da sam presrećan što sam ovde. Sad se prvi put okupljamo svi zajedno, ne znam se sa momcima lično, sem sa par momaka. Mislim da će sve biti fenomenalno i stvarno sam uzbuđen“, naglasio je NBA as.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

I nekoliko dana kasnije košarkaši su nas oduševili i odgovarali na pitanje: „Šta bi bili da nisu košarkaši?“.

Tako smo saznali da bi Bogdanović radio u igraonici, Plavšić bi bio moler, Marinković glumac, Avramović bi bio zaposlen u prosveti, Pokuševski u zdravstvu, Milutinov bi bio zidar, Petrušev teniser, a Jokić, pa očekivano – konjušar.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Olimpijski komitet Srbije (@oksrbije)

Jokić je najduže vremena bio pred kamerom, smejao se odgovorima svojih saigrača i zaista se i preko videa može osetiti pozitiva koja vlada u srpskom nacionalnom timu.

Setimo se samo kako je naša reprezentacija prošle godine bez nekih igrača, kao što su Jokić i Micić, stigla do svetskog srebra u Manili. Kakva je to emocija bila, koliko radosti su doneli košarkaši naciji, šta su oni proživeli na čelu sa Borišom Simanićem, a onda im je doček upriličen na balkonu u Beogradu – ništa manje nisu ni zaslužili.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je sada nekoliko novih igrača u sastavu (11 od 12 reprezentativaca iz Manile je i dalje tu), atmosfera ne može da bude gora, samo bolja i nadamo se da će se to uskoro preneti i na teren.

Kada tim Srbije ima duh, kada je zajedništvo na prvom mestu, onda ne brinemo za uspeh – jer i da ga ne bude, ovo je primer kako jedna reprezentacija treba da se ponaša i izgleda. Još samo da čujemo i Jokića šta ima da poruči pred put u Pariz i sve će biti kako treba.

Srbija će prve provere imati protiv Holandije i Turske 5. i 7. jula, ali iza zatvorenih vrata. Prvi zvanični prijateljski meč „orlovi“ će imati protiv Francuske u Lionu 12. jula, a onda sledi put u Abu Dabi i dueli sa Australijom i Sjedinjenim Američkim Državama 16. i 17. jula. Poslednju proveru pred put u Francusku, reprezentacija Srbije imaće 21. jula u Beogradskoj areni protiv Japana.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare