Srbija vs Grčka Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Košarkaši Srbije pobedili su Grčku sa 94:72 u poslednjem pripremnom meču za Olimpijske igre u Parizu.

„Orlovi“ su pred svojom publikom u Beogradskoj areni ponovili rezultat od pre dve godine kada su prethodni put udarili Nikola Jokić i Janis Adetokumbo u dresovima reprezentacija jedan na drugoga.

PROČITAJTE JOŠ:

I sada su predvodili svoje ekipe, samo što je srpska bila daleko „popunjenija“ na više pozicija, a protiv više raspoloženih pojedinaca se nije moglo.

Bogdan Bogdanović je imao 19 poena i 5/5 u šutu za tri, Nikola Jokić je ubacio 16 poena i podelio 6 asistencija, Filip Petrušev je postigao 15 poena i uhvatio je 8 skokova. Pratio ih je Nikola Milutinov sa 11 poena, dok je Nikola Jović imao 10. Aleksa Avramović je podelio 8 asistencija i imao 6 poena.

Kod Grka se istakao Janis Adetokumbo sa 17 poena, dok je jedini dvocifreni još bio Kostas Papanikolau sa 10 poena.

Srbija vs Grčka Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Bilo je tu i grešaka u timu Svetislava Pešića koji ima još nepunih nedelju dana pre odlaska u Lil gde će Srbija na Olimpijskim igrama ukrstiti koplja sa Sjedinjenim Državama, Južnim Sudanom i Portorikom.

Pet pobeda i dva poraza, od Australije i Sjedinjenih Država je skor na pripremama Srbije, a Grci su na kraju ispali lak plen, pošto su pobedu

Srbija je u prvom poluvremenu igrala i dobro i loše, zavisi od toga kako joj je u tom trenutku dolazila inspiracija.

Srbija vs Grčka Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Oscilacija je bilo više u odbrani, napad je uglavnom funkcionisao dobro jer je naš tim imao čak 14 asistencija.

Ni šut za tri nije bio loš sa 43 posto uspešnosti, pa je utisak da je tim Svetislava Pešića od starta imao kontrolu i prokrstario do prednosti posle 20 minuta.

Suštinski nije bilo tako, a Grcima je posao otežavala činjenica da nisu mogli da računaju na Nika Kalatisa.

Od starta su i Nikola Jokić i Filip Petrušev ušli spremno i motivisano u meč, pa su njih dvojica uz Bogdana Bogdanovića diktirali tempo u igri Srbije.

Srbija vs Grčka Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Tempo je od starta diktirala i jaka odbrana na obe strane, pa je Bogdan prvi probio led sa poludistance za 2:0 u drugom minutu meča.

Upravo on je ubacio i prvu trojku i odmah su je vratili Grci za 6:3. To su radili tokom čitavog poluvremena u kom smo viđali i lepa dodavanja Jokića, poput onog za Ognjena Dobrića, ali i moćne rampe.

Takvu je udario Nikola Milutinov na Janisu Adetokumbu, koji je ponajviše vukao svoj tim sa 11 poena do poluvremena.

Više raspoloženih igrača u timu Srbije značilo je i bržu i lakšu igru, pa je Bogdanović drugom trojkom doneo „orlovima“ 23:13, što je pred kraj prve deonice bila prva osetnija prednost.

Srbija vs Grčka Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Marko Gudurić je tada pogodio trojku od table u trenutku kad je napad već istekao, Vasa Micić je bio u „minus fazi“ i izgubio je loptu tako što se spetljao pod tablom Grka, koji su brzom serijom u poslednjem minutu prišli na 26:21.

Tokom druge četvrtine Srbija je uglavnom održavala prednost, a od zanimljivih momenata treba izdvojiti onaj sa sredine tog perioda kada su obojica selektora, i Vasilis Spanulis i Svetislav Pešić dobili tehničke greške i prigovarali su sudijama.

U ovoj četvrtini je Janis više puta „kampovao“ na liniji penala, Aleksa Avramović je počeo da pogađa trojke, a Micić je potvrdio da mu ništa ne ide od ruke.

Srbija vs Grčka Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Grci su tako u naletima dopuštali Srbiji da se odlepi i primicali joj se, pa se na pauzu otišlo sa 48:39 zahvaljujući hicima Avramovića iz igrađenih akcija.

Treća četvrtina počela je ofanzivnim skokovima i sjajnim dodavanjem Jokića za Avramovića u ćošku, odakle je krenuo višak za trojku Bogdanovića i +12.

To je bio tek uvod u ono što će za nekoliko minuta pokazati Jokić, koji je asistirao Petruševu za trojku iz ugla, a onda i sam pogodio flouter.

Papajanis i Vokap su vratili dve trojke, pošto je svoju drugu dao i Bogdanović. Srbija je imala prednost od 15 poena.

Srbija vs Grčka Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Brzo je ona svedena na jednu cifru jer su i Grci pogađali trojke u serijama, prvo Papajanis, pa onda Vokap i Moraitis za 59:50 posle 25 minuta igre.

Jokić je nakon toga bacio lep alej-up za Milutinova, Dobrić je pogodio trojku, a srpski tim se do pred kraj treće četvrtine klackao između jednocifrene i dvocifrene prednosti.

Tada je odgirala nekoliko dobrih odbrana, Jović i Milutinov su se u napadu pobrinuli za poene i 72:58 posle 30 minuta.

Srbija vs Grčka Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Četvrtu četvrtinu su Grci nešto bolje počeli i nastavili su seriju svojih poena do 6:0 i 72:62. Jović je tada promašio dva zicera, ali se brzo ispravio posle Gudurićevog alej-upa, a onda i iznuđenog faula na šutu za tri.

Lako je Srbija vratila +16 na sedam minuta pre kraja utakmice, a posle koša Vanje Marinkovića u kontri, imala je 80:62.

Do kraja je Grčka pala u ritmu i tempu, Srbija je ostala na istom tonusu i njena prednost je posle šuteva Jokića i slobodnih bacanja Micića iznosila i 94:68, odnosno +26.

Grci su u završnih nekoliko napada uspeli samo da ublaže poraz, pa Srbija u dobrom raspoloženju ide u Lil, gde će 28. jula igrati protiv Sjedinjenih Država (17.15), zatim 31. jula protiv Portorika (17.15) i onda 3. avgusta protiv Južnog Sudana (21.00).

Srbija – Grčka 94:72 (26:21, 22:18, 24:19, 22:14)

Dvorana: Beogradska arena, Beograd; Gledalaca: oko 20.000;

Srbija: Plavšić 2, Petrušev 15, Jović 10, Bogdanović 19, Marinković 2, Dobrić 7, Jokić 16, Micić 4, Gudurić 2, Avramović 6, Milutinov 11; Selektor: Svetislav Pešić.

Grčka: Vokap 7, Luncis 0, Larencakis 6, Moraitis 8, Toliopulos 4, Kalaicakis 5, Papajanis 6, Haralampopulos 2, Papanikolau 10, Čugkas 2, Adetokumbo 17, Mitoglu 5; Selektor: Vasilis Spanulis.

Srbija - Grčka 94:72 (26:21, 22:18, 24:19, 22:14)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare