Trening kosarkaske reprezentacije Srbije
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Nakon sjajnih igara i osvojene srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Manili, Svetislav Pešić je ponovo okupio reprezentaciju Srbije koja u februaru započinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine koje će se održati u Finskoj, Letoniji, Kipru i Poljskoj.

Srbija je u grupi sa Finskom, Gruzijom i Danskom, a pošto su Finci domaćini, dve od preostale tri će obezbediti učešće na završnom turniru.

PROČITAJTE JOŠ:

Za razliku od prethodnih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, napravljen je dogovor sa Evroligom pa je u kalendaru predviđena pauza i mogućnost da zaigraju i najbolji igrači koji igraju u Evropi.

Pešić je na raspolaganje dobio jak sastav sa nekoliko evroligaških igrača, ali je ovoga puta i sreća okrenula leđa zbog bolesti i povreda.

Tako selektor Srbije neće moći da računa na Nikolu Milutinova i Alena Smailagića u centarskoj liniji. Milutinov je povređen dok je sa Smailagićem problem komplikovaniji jer je zbog bolesti propustio i takmičenje u Kupu Radivoja Koraća.

„Smailagić je bio bolestan, on nije igrao ni u Kupu. I dalje je na ispitivanju sa medicinskim timom Partizana, ali istovremeno i sa Gagom Radovanovićem. Traže se razlozi zbog čega se to opet kod njega obnovilo, šta je i kako je. To je zdravstveno stanje trenutno“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Srbija će u reketu od centara imati Balšu koprivicu i Dušana Ristića kao klasične petice, a tu će biti Filip Petrušev i novi kapiten Luka Mitrović koji mogu da igraju na obe unutrašnje pozicije, dok je u konkurenciji i krilni centar Saratova Dušan Beslać.

„Izuzetna mi je čast. Jutros sam se šokirao na treningu kada sam saznao da sam najstariji u reprezentaciji. Kao juče da je bilo kada sam bio među najmlađima. Sada u nekoj drugačijoj ulozi. Ništa preterano se neće menjati nego svaki prethodni put kada sam bio tu“, istakao je Mitrović u ulozi kapitena.

Pešić je naglasio i da je želeo da pozove i Tristana Vukćevića, ali da mladi igrač Partizana tek od mata stiče pravo da igra za selekciju Srbije.

Zbog povrede na krilu neće biti ni kapitena Vladimira Lučića koji je obnovio povredu tokom Kup utakmica u Nemačkoj. Ipak, na krilinim pozicijama Pešić ima raznovrsan izbor.

Aleksa Radanov, Uroš Trifunović i Nikola Đurišić kao klasične trojke i igrači poput Dejana Davidovca, Vanje Marinković i Ognjena Dobrića koji mogu da pokriju i krilne pozicije po potrebi.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Marinković i Dobrić će biti i glavne opcije na šuterskim pozicijama, a tu Pešić može da računa i na Marka Gudurića.

Možda i najveći problem biće nedostatak čistog plejmejkera, jer zbog porodičnih problema neće igrati Stefan Jović, a Nikola Topić se nije oporavio od povrede, pa će Aleksa Avramović uz Ognjena Jaramaza kao i opcije sa Gudurićem na pleju biti igrači sa više lopte u rukama.

Što se tiče rivala, Srbija kvalifikacije otvara u petak u 20.00 protiv selekcije Finske, a prozor zatvara gostovanjem Gruziji u ponedeljak od 18.00.

„Finci su napravili veliki napredak i kroz struku i kroz igrače. Uvek je drugačiji osećaj svih ekipa, ali i reprezentativni. Moramo da radimo na toj odbrani od tranzicije, Gruzija je drugačija ekipa, sa Šengelijom i ovim iz Tenerifea Šermadinijem, dobili su novog stranca, novog našeg trenera, Džikića, igraju „insajd košarku“, rekao je Svetislav Pešić.

Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Glavna pretnja za Srbiju u prvom meču će svakako biti legendarni Sasu Salin koji je i dalje tu, ali će ključan meč biti protiv Gruzije koji ima težinu plasmana jer je u pitanju glavni rival i pobeda na strani bi bio brejk kojim bi rešili ogroman posao.

Šengelija i Šermadini predstavljaju i dalje udarnu silu selekcije koju sada predvodi Aleksandar Džikić, a dobro je poznato koliko su uspeha imali u prošlosti kada im j eselektor bio Srbin Igor Kokoškov.

Iako najslabija od svih, selekcija Danska ne sme da se potcenjuje, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da je prva zvezda ekipe Ife Lundberg, sjajni bek Virtusa iz Bolonje i uz Jonasa Zohorea koji igra u Manresi predstavlja solidan duet koji uz još nekolicinu igrača mogu da naprave probleme svakome ko ih ne shvati ozbiljno.

Slučaj Tristana Vukčevića

Tristan Vukčević
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Tristan Vukčćević do marta kada puni 21. godinu nema pravo nastupa za Srbiju.

Privremeno su se isprečili propisi FIBA koji imaju kategoriju „poseban slučaj“ (FIBA special cases), u koju spada i Tristan Vukčević.

Njegov otac je rođen u BiH i ima srpsko i grčko državljanstvo, majka mu je Šveđanka, a on je rođen u Italiji. Najveći deo života proveo je u Grčkoj i tu dolazimo do začkoljice.

„Prema propisima je zabranjen međunarodni prelazak nekog igrača iz jednog kluba u drugi pre 18. rođendana, osim u posebnim slučajevima kada odluku o tome donosi generalni sekretar FIBA. Tristan je kao igrač iz Grčke, jer mu otac ima i grčko državljanstvo, prešao u Real, a jedan od dokumenata potreban da bi FIBA donela pomenutu odluku je da se igrač obaveže da će nastupati za reprezentaciju matične zemlje, odnosno zemlje iz koje prelazi, do 21. godine. Tako je Tristan potpisao da će igrati za Grčku da bi otišao u Real. Ako želi može da igra za tu reprezentaciju, ako ne želi ne može da igra ni za koga drugog do 21. godine“, objasnio je svojevremeno za Nova.rs Nenad Krstić, doskorašnji potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije.

Propisi su takvi i Srbija na Tristana može da računa od 21. godine, što je od 11. marta 2024.

BONUS VIDEO: Svetislav Pešić na okupljanju, razgovor sa novinarima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar