Foto: Tanjug / AP Photo/Altaf Qadri

Košarkaši Srbije poraženi su od Australije sa 84:73 u pripremnom meču na turniru u Abu Dabiju.

Srbiji je ovo bio prvi poraz posle dva trijumfa iza zatvorenih vrata nad Holandijom i nakon jednog veoma dobrog izdanja protiv Francuske.

PROČITAJTE JOŠ:

Veoma loš šut Srbije za tri poena (3/17) i neverovatno inspirisani Peti Mils, koji je u prvom poluvremenu i četvrtoj četvrtini imao neverovatne dve role u igri svog tima.

Radio je bukvalno sve što je trebalo njegovom timu, od šuteva za tri, do jeftino iznuđenih faulova i slobodnih bacanja kojih je Australija imala upadlivo više od Srbije (24 naspram 11), pa do proigravanja ostalih u ekipi.

Mils je na kraju imao 28 poena, istakao se i Dante Egzum sa 15 poena, 7 skokova i 4 asistencije, dok je Džoš Gidi imao 13 poena, a Dajson Denijels 8.

Novo dobro izdanje imao je Nikola Jokić koji je imao dabl-dabl od po 14 poena i skokova, Filip Petrušev je imao 17 poena, Aleksa Avramović i Nikola Milutinov su imali po 12, dok je Vasa Micić uz 6 poena podelio i 8 asistencija.

Srbija vs Australija Foto:Tanjug/AP Photo/Altaf Qadri

Ono što svakako brine jeste povreda Vanje Marinkovića, koji je u trećoj četvrtini morao na klupu i tamo je bio sa bolnom grimasom na licu.

Zanimljivo prvo poluvreme odigrali su reprezentativci Srbije u kom su pokazivali šta mogu, ali to nisu radili konstantno.

Ako pričamo o odbrani, bilo ju je u naletima, ako pričamo o brzanju u napadu, toga je bilo nešto više.

Kao da tim Svetislava Pešića mora još malo da se smiri sa loptom u rukama i da će onda stvari leći na svoje mesto.

Meč je krenuo bez Bogdana Bogdanovića i Ognjena Dobrića koji su iz preventivnih razloga ostali „u civilu“.

Srbija vs Australija Foto:STARSPORT

Rezervni kapiten Nikola Milutinov je startovao sa klupe, a prvi centar Nikola Jokić je odmah pokazao deo svoje magije kada je proigrao Vasu Micića.

Micić je ispod obruča poentirao i Srbija je povela. Ubrzo je Australija zaigrala nešto čvršće, srpski tim je počeo da pravi greške i Peti Mils je sa dve trojke u dva napada odveo svoj tim na 8:4.

Samo tridesetak sekundi ranije Srbija je imala 4:2 i kontru Micića i Jokića, gde Nikola nije iskontrolisao loptu i promašio je.

Vanja Marinković je posle Milsovih trojki dao svoju prvu, ali je problem što je ona bila jedna od retkih u prvom poluvremenu.

Srbija vs Australija Foto:Tanjug/AP Photo/Altaf Qadri

Petrušev je kasnije dao još jednu uz nekoliko odbitaka od obruča, dok je Nikola Milutinov doneo malo živosti na ofanzivnom skoku kada je pred kraj prve deonice ušao u igru.

Australijanci su imali +6 posle trojke Megneja u finišu prvog perioda, Džoš Gidi je igrao dobro, pa je njegova ekipa sa 20:15 završila prvu četvrtinu.

U drugoj je Australija nastavila da forsira presing po celom terenu, igrači Srbije se uglavnom nisu dobro snalazili, ali su onda i sami krenuli da igraju odbranu.

Kada se to desilo, došlo je i do preokreta na semaforu. Vasa Micić je u ovoj četvrtini izveo veoma lepo dodavanje bez gledanja pored dvojice za Milutinova i vođstvo Srbije 28:27.

Srbija vs Australija Foto:Tanjug/AP Photo/Altaf Qadri

Odmah su „kenguri“ trojkama okrenuli rezultat, dobili su i poneki sumnjiv faul usput, a tek u poslednjih minut i po Srbija je sa tri dobre odbrane, tri kontre i šest poena ponovo povela.

Flouter Petruševa, trk Marinkovića i onda beg Avramovića za polaganje u poslednjoj sekundi doneli su ekipi Svetislava Pešića 40:39 posle 20 minuta.

Gudurić je odlično prošao do koša i polaganjem preokrenuo rezultat posle slobodnih bacanja za Milsa. Plej Australije je i u sledećem napadu dobio još tri, pa je za 43 sekunde pet puta pucao sa linije penala.

Osma i deveta izgubljena lopta Srbije otvorila je šansu za trojku Lendejla, pa je Australija opet otišla na pet razlike.

Srbija vs Australija Foto:Tanjug/AP Photo/Altaf Qadri

Nije se dugo tu zadržala jer je Jokić uskoro došao do dabl-dabla, dok je Aleksa Radanov upisao asistenciju i ukradenu loptu na putu do preokreta 56:54 za Srbiju.

Jokić je tada promašio bacanje zbog tehničke greške Australiji i usledila je serija 6:0 za „kengure“.

Pokuševski je ubacio trojku, Avramović nije dve i bilo je jasno da odbrana mora da bude bolja kad napad „štuca“, pa je treća četvrtina završena košem Gidija za 62:59.

Srbija vs Australija Foto:STARSPORT

Početak četvrte četvrtine pripao je Aleksi Avramoviću. Dva prodora do koša, jedna kontra, asistencija i alej-up, pa onda i ukradena lopta, sve to je bilo dovoljno za vođstvo Srbije 67:66 u 34. minutu.

Sve to se potpuno preokrenulo u naredna tri minuta kada je Mils pogodio trojku, pa iznudio nesportsku, pa onda iščačkao loptu posle promašaja za trojku Keja.

Začas su Australijanci napravili 12:0, odlepili su se na 78:67 dva i po minuta pre kraja i meč je bio rešen. Srbija naredni meč igra u sredu protiv Sjedinjenih Država.

Srbija – Australija 73:84 (15:20, 25:19, 19:23, 14:22)

Dvorana: Etihad arena, Abu Dabi;

Australija: Denijels, Klej, Lendejl, Mils, Gidi, Delavedova, Egzum, Grin, Ingles, Magnej, MekVon, Rit.

Srbija: Marinković, Petrušev, Jokić, Gudurić, Micić, Avramović, Jaramaz, Milutinov, Plavšić, Pokuševski, Radanov, Ristić;

Srbija - Australija 73:84 (15:20, 25:19, 19:23, 14:22)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare