Đanmarko Poceko
Đanmarko Poceko; Foto: AP Photo/Michael Sohn

Selektor košarkaša Italije Đanmarko Poceko uveren je da bi njegov tim bio u polufinalu Mundobasketa da je imao više sreće.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Italija je u četvrtak poražena u doigravanju od Letonije sa 87:82 u doigravanju od petog do osmog mesta i kvalitetom objektivno nije zaslužila polufinale, mada je tesno pobedila Srbiju sa 78:76 u prvom meču druge faze turnira.

PROČITAJTE JOŠ:

To je Italijanima obezbedilo prvo mesto u grupi pred četvrtfinale i okršaj sa Amerikancima, dok je Srbija ušla među osam najboljih i u meč sa Litvanijom sa drugog mesta.

Fortuna je tako namestila stvari da Litvanija vanserijskom partijom pobedi Sjedinjene Države, pa da ona sa prvog mesta ode na Srbiju i bude eliminisana iz borbe za medalje.

„Orlovi“ su bili dominantni u tom meču, kao što je „drim tim“ iskalio bes u četvrtfinalu na Italijanima – 100:63. Poceko je posle tog meča pričao da nije fer što njegova ekipa sa prvog mesta ide na SAD, iako su Amerikanci bili drugi u svojoj grupi jer se pokazalo da nisu nepobedivi.

Selektora „azura“ ni sada, posle poraza od Letonaca ne odustaje od priče da njegova ekipa zaslužuje polufinale, mada je Letonija u sredu izgubila od Nemačke u svom četvrtfinalu.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

„U poslednjih 20 godina u Italiji nismo mogli da verujemo da ćemo moći da igramo na ovakvom turniru. Znajte, ja pratim samo košarku i ništa drugo ne radim u životu i mi nismo mogli ni da se poredimo sa ovim nivoom košarke. A ovi sjajni momci samo u poslednje tri, četiri godine su pokazali sebi, ali ne samo sebi, da to mogu, da igraju na ovom nivou. I to smo posebno pokazali na ovom turniru. Pre pet godina niko ne bi rekao da ćemo biti u najboljih osam. Mislili bi da se šalimo“, rekao je Poceko.

I verovatno je u pravu, jer je Italija godinama bila „mušterija“ baš Srbiji na većim turnirima, a onda je počela da pobeđuje „orlove“ na svakom koraku.

„Možete da mislite i drugačije, ali ovo je istina. Bio sam ja van Saveza i znam šta to Italija nije mogla da uradi. Ljudi, nismo se ni kvalifikovali na poslednja tri Mundobasketa, a ovog leta svi u Italiji su navijali za nas protiv SAD. Ubedili smo ih da možemo da pobedimo Ameriku, to je to“, tvrdi Poceko, a onda dodaje i da bi sigurno pobedio Litvaniju, aludirajući, možda i nesvesno, na to da je Srbija imala daleko više sreće.

„Slušajte me… Da nismo igrali sa Amerikom, mi bismo sigurno bili u polufinalu Svetskog prvenstva. Možete da mislite da sam lud, ali niste prvi ni poslednji koji to misle“, naveo je Poceko.

Za to vreme, Srbija je pobedila Litvaniju sa 87:68 i plasirala se u polufinale Mundobasketa gde čeka selekciju Kanade koja je bila prejaka za Sloveniju. Ta pobeda nad Litvancima, značila je „orlovima“ i plasman na Olimpijske igre u Parizu naredne godine, ali i borbu za medalje. Meč sa Kanadom igra se u petak od 10.45.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO: Selektor Kanade pred okršaj sa Srbijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar