Foto: Xinhua/Ju Huanzong

Košarkaši Srbije su konačno saznali spisak svih rivala na Olimpijskim igrama u Parizu od 26. jula do 11. avgusta, a čeka ih turnir za izuzetno čudnim sistemom.

Portoriko je uspeo da savlada Litvaniju sa 79:68 u finalu kvalifikacionog turnira u San Huanu i tako obezbedio mesto u grupi sa Južnim Sudanom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Dalje prolaze dve najbolje plasirane ekipe iz svake grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane ekipe.

PROČITAJTE JOŠ

Trećeplasirani se rangiraju na osnovu mini tabele gde se prvo gledaju bodovi u grupi, zatim koš razlika, pa veći broj postignutih poena, a onda ukoliko to ne bude dovoljno odlučuje pozicija na FIBA rang listi.

Osam od 12 ekipa prolazi u narednu fazu, a onda će biti podeljene u četiri šešira.

Najbolje dve ekipe iz prvog šešira dobijaju za rivale one i četvrtog – to su timovi koji su takmičenje završili kao trećeplasirani.

Selekcije koje su igrale u grupnoj fazi ne mogu da igraju u četvrtfinalu. Svi mečevi četvrtfinala su na programu 6. avgusta, dva dana kasnije su polufinala, a 10. avgusta se igraju mečevi za bronzu i zlato.

Bogdan Bogdanović, kapiten reprezentacije, jedva čeka početak takmičenja u Parizu.

„Olimpijske igre su sam vrhunac sporta i drago mi je da imamo podršku javnosti. Što se tiče saigrača i ekipe, mogu da kažem da smo spremni za rad i Olimpijske igre, pričam mentalno, ne fizički još, za to je zadužen selektor. Drago mi je da smo i ovu godinu došli pripremljeni, nadam se da će nas povrede zaobići. Kao i svakog leta, i ovo treba da počnemo stvaranjem unutrašnje hemije, da budemo srećni i zadovoljni sa tim što imamo, tim društvom pre svega.

Ne treba da se opterećujemo oko drugih stvari. Treba biti iskren prema sebi, ja sam ovo zavoleo. Imao sam čast i privilegiju da vidim od nekih starijih saigrača kako se ophode prema dresu reprezentacije, šta im je to donelo u životu u karijeri. Nije sve samo igra, već život i iskustvo. Uvek se nađe energija za takve stvari. Žao mi je što opet nemamo kompletan tim, ali, tako se otvore vrata za neke nove igrače. Treba poštovati kada neko ne može, treba gledati stvari sa pozitivne stvari. To je sport i lepota sporta“, poručio je Bogdanović.

RASPORED KOŠARKAŠA SRBIJE

28. jul

Južni Sudan – Portoriko 11.00

Srbija – SAD 17.15

31. jul

Portoriko – Srbija 17.15

SAD – Južni Sudan 21.00

3. avgust

Portoriko – SAD 17.15

Srbija – Južni Sudan 21.00


Grupe na Olimpijskim igrama

Grupa A: Australija, Grčka, Kanada, Španija

Grupa B: Francuska, Nemačka, Japan, Brazil

Grupa C: Srbija, Južni Sudan, Portoriko, SAD

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar