Nemanja Bjelica
Nemanja Bjelica Foto: Andrea Vilchez / Zuma Press / Profimedia

Nemanja Bjelica odlučio je da zvanično okači patike o klin, iako se već odavno moglo naslutiti da se više neće vraćati profesionalnoj košarci.

Čuveni „Profesor“ ostavio je veliki trag i u evropskoj i u NBA i u reprezentativnoj košarci. Gde god je igrao, Bjelica je bio zapažen i to na različite načine.

Tokom omladinskog staža u Partizana, skrenuo je pažnju na sebe atletskim sposobnostima i kvalitetom da pokriva više pozicija. Međutim, u seniorskom timu crno-belih nije dobio šansu, pa je zaobilaznim putem morao da potraži uspeh i sreću.

PROČITAJTE JOŠ:

Krilni košarkaš je profesionalnu karijeru započeo u Austriji, u ekipi Traskiršen, gde ga je video Svetislav Pešić i doveo u Crvenu zvezdu.

Iskusni srpski trener prepoznao je u Bjelici nešto posebno, video je koliko je inteligentan i fizički sposoban, a ispostavilo se da uopšte nije pogrešio, iako se u prvi mah možda mnogima činilo da je doveo totalnog anonimusa.

Iako je Bjelica visok 208 centimetara, Pešić ga je koristio kao plejmejkera i praktično evropskoj košarci darovao novog asa. Ipak, Bjelica je većim delom karijere igrao kao krilo, ali je do kraja mogao da odgovori na više pozicija i zahteva na terenu, kako u napadu, tako i u odbrani.

Dve godine dominacije u crveno-belom dresu su ga preporučile Baskoniji. U Španiji je igrao od 2010. do 2013. godine, da bi najbolje evropske sezone proveo u Fenerbahčeu, gde je postao i MVP Evrolige.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Nemanja Bjelica (@nemanjabjelica8)

Fenerbahče je te sezone otišao na Fajnal-for, ali nije uzeo titulu evropskog šampiona, pa zbog toga sigurno i Bjelici ostaje makar mali žal.

Osetio je Bjelica nakon te godine da je vreme za novi stepenik, pa je otišao u NBA ligu, gde se njega karijera takođe kretala uzlaznom putanjom. U Minesoti je bio od 2015. do 2018, onda je prešao u Sakramento, u kom je bio sve do 2021, a imao je i kratki izlet u Majami.

Onda je stiglo ono najbolje za kraj – Golden Stejt. Uklopio se sjajno Bjelica sa Karijem, Tompsonom, Grinom i ostalim „ratnicima“, kako na terenu, tako i po karakteru. Trener Stiv Ker ga je koristio na različite načine, mogao je da sačuva više tipova igrača, a u napadu je svaki doprinos bio zlata vredan.

PROČITAJTE JOŠ:

Tu epizodu Bjelica i Golden Stejt krunisali su NBA titulom 2022. godine.

Inače, u najjačoj ligi sveta „Profesor“ je beležio 7,5 poena u proseku, uz nešto preko četiri skoka, na 471 odigranih mečeva.

Posle toga, Bjelica je ocenio da više ne može da igra u NBA, pa se vratio u Fenerbahče, verovatno sa ozbiljnim namerama. Jedva i da je ponovo zaigrao u turskom klubu, jer su ga mučile povrede, koje su verovatno uticale i da završi karijeru sada u 36. godini.

Namestilo se tako da Nemanja prošlog leta potpiše ponovo za Crvenu zvezdu, ali telo je brzo počelo da ga izdaje, iako je pokušao da igra na pripremnim mečevima. Na sve to, Bjelica je imao i privatnih problema, pa nije ni stigao da zaigra ponovo za voljenu Zvezdu, bar na nekom zvaničnom meču.

Ostaće upamćen Nemanja Bjelica kao jedan od najboljih igrača u novijoj istoriji srpske košarke. Zbog gracioznih pokreta, košarkaške inteligencije i hladnokrvonsti u neizvesnim završnicama dobio je nadimak „Profesor“, koji je mnogo puta opravdao.

Pamtiće se i njegov učinak u reprezentaciji, ali i to da je kod Aleksandra Đorđevića bio jedan od najbitnijih igrača, dok je Pešić kasnije imao poverenja u njega i stavio ga za kapitena uz Vladimira Lučića.

Sa Srbijom je osvojio tri medalje – srebro na Evropskom prvenstvu 2009, srebro na Svetskom prvenstvu 2014, te pre toga zlato na Univerzijadi 2009.

Dao nam je „Profesor“ mnogo razloga za radost u prethodnim godinama, važio je za „lika iz bloka“, jer je u bloku 70 često igrao basket, a na terenu je bio poseban.

Šta drugo reći nego  – hvala Beli i srećno u penziji!

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar