Bil Volton u razgovoru sa Nikolom Jokićem
Bil Volton u razgovoru sa Nikolom Jokićem, Foto: AP Photo/Charles Krupa

Bil Volton, bivši NBA košarkaš i komentator, preminuo je posle borbe sa rakom u 72. godini.

Volton je bio prvi pik na draftu 1974. godine, a kasnije je postao dvostruki šampion, po jednom sa Portlandom (jedina titula u istoriji Trejlblejzersa) i Bostonom.

Takođe, bio je MVP finala 1977. i MVP cele lige naredne sezone. Član je Kuće slavnih, a u karijeri je osim za pomenute klubove nastupao i za San Dijego, odnosno Los Anđeles Kliperse.

PROČITAJTE JOŠ:

Istinska legenda čuvenog koledža UCLA i neko zbog kog je broj 32 povučen je tokom karijere u proseku davao 13,3 poena uz 10,5 skokova i 3,4 asistencije u najjačoj ligi na svetu.

„Bil Volton je bio zaista jedinstven. Kao član Kuće slavnih, redefinisao je poziciju centra. Njegove jedinstvene veštine učinile su ga dominantnom silom na UCLA i dovele do MVP priznanja u NBA ligi, dva NBA šampionata i mesta na NBA timovima za 50. i 75. godišnjicu. Bil je prenio svoj entuzijazam i ljubav prema igri na emitovanje, pružajući zabavne i uvidne komentare koji su zabavljali generacije ljubitelja košarke. Ali najviše ću ga pamtiti po njegovoj radosti prema životu. Bio je redovan na događajima lige – uvek vedar, s osmehom od uva do uva i spreman da deli svoju mudrost i toplinu. Negovao sam naše blisko prijateljstvo, zavideo mu na beskonačnoj energiji i divio se vremenu koje je posvetio svakom koga je sreo. Kao dragoceni član NBA porodice već 50 godina, Bil će duboko nedostajati svima koji su ga upoznali i voleli. Moje iskreno saučešće Billovoj supruzi Lori, njegovim sinovima Adamu, Nejtu, Luku i Krisu, i njegovim mnogim prijateljima i kolegama“, stoji u saopštenju NBA lige, odnosno Adama Silvera, njenog komesara.

Volton je inače bio i dva puta na Ol-staru, 1978. bio je izabran u najbolji tim lige, a dva puta je bio i u najboljim defanzivnim petorkama. Za najboljeg šestog igrača proglašen je 1986. godine u dresu Bostona, a bio je i najbolji skakač i bloker lige 1977. godine.

Njegov dres sa brojem 32 iz upotrebe je povukao upravo Portland.

Nakon profesionalne igračke karijere, Volton je radio kao komentator.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar