Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Košarkaška reprezentacija Srbije uveliko je u ozbiljnom treningu i pripremi za Olimpijske igre u Parizu, gde će nesumnjivo pojuriti neku od medalja.

Selektor Svetislav Pešić na prvo okupljanje ovog leta pozvao je 16 košarkaša, problema sa povredama nema (nadamo se da će tako i ostati), a među igračima koji su otkazali poziv našli su se samo Vladimir Lučić, Nikola Kalinić i Luka Mitrović. Razlog kod sve trojice bilo je telo (umor), svaki od njih je već veoma iskusan i apsolutno se može reći da su njihove odluke ispravne.

Sada nije vreme da se bavimo onima koji nisu tu, već onima koji jesu, a 16 momaka sa spiska čine veoma moćnu ekipu. Pešić je selektor Srbije postao 2021. godine, kroz njegov sistem prošlo je 40-50 igrača, sve ih dobro poznaje i sigurno zna šta će i kako će sa onima koji su mu na raspolaganju za Olimpijske igre.

PROČITAJTE JOŠ:

U odnosu na prošlo leto, ekipa je jača za Nikolu Jokića, Vasilija Micića, Alekseja Pokuševskog, ali i Uroša Plavšića, koji je na prvom priprmenom meču protiv Holandije bio najefikasniji pojedinac.

Od prvog okupljanja ovog leta, preciznije 24. juna, bilo je jasno da je selektor Pešić ovom pohodu pristupio maksimalno ozbiljno, ali nešto drugačije u odnosu na Evrobasket pre dve godine, pa čak i Svetsko prvenstvo prošle godine.

Daleko od toga da Pešić nije ozbiljno pristupio pripremi za prošla velika takmičenja, razlika je u nečemu drugom.

Setimo se da je Srbija na Evrobasketu 2022. bila u grupi sa Holandijom, Češkom, Finskom, Izraelom i Poljskom, dok su u našem sastavu bili Jokić, Micić, Kalinić, Lučić… Međutim, Pešić je tada ostavljao utisak nekoga ko ne prihvata ulogu favorita, bilo je i onog čuvenog „svi danas igraju košarku“ i tome slično. Na iznenađenje mnogih „orlovi“ su već u osmini finala poraženi od Italije sa 94:86, a Pešić po povratku u Srbiju nije organizovao konferenciju za medije.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Utisak je bio da je Pešić u tom periodu nekako bio na „ratnoj nozi“ sa novinarima, koji šta god pisali i pričali, nikako nisu mogli da budu odgovorni za neuspeh reprezentacije, kao ni navijači, koji su imali najveća očekivanja.

Celoj toj atmosferi mnogo je doprinela i odluka Pešića da precrta Miloša Teodosića i to nakon što su pripreme počele. Pričalo se dugo o tome, mišljenja su bila podeljenja, a istinu još uvek nismo saznali. Ali, da se ne vraćamo mnogo sada na to.

Ono što ćemo pomenuti, a bitno je za atmosferu koja je tada vladala, jeste i to da su bili sveži porazi Srbije u kvalifikacijama za Mundobasket, pošto smo na leto 2022. poraženi od Letonije i Belgije, ali smo kasnije savladali Grčku i Tursku i obezbedili plasman u Manilu, gde je godinu dana kasnije napravljen ogroman uspeh.

PROČITAJTE JOŠ:

Baš zbog tih poraza od Belgije i Letonije, nekako sam stekao utisak da je Pešić uvek bio previše na oprezu, a protiv Italije kao da nije bilo dovoljno koncentracije i odgovora na izazove koje su nam postavljali protivnici.

E, sada je drugačija priča. Od prvog okupljanja ove godine, Pešić je sasvim realno pričao o šansama Srbije u Parizu, naciljao je medalju, koja god bila, ali isto tako je uspeo u prvi plan da istakne selekcije SAD, Kanade i Francuske, koje su „orlovima“ glavni konkurenti.

„Olimpijski turnir je najjači do sada. Iz razloga što od 12 ekipa, možda samo dve, Japan i Južni Sudan nemaju to iskustvo. Igrali smo sa Južnim Sudanom u Manili pa nije izgledalo jednostavno. Biće izazovan turnir, šest utakmica, veoma zahtevnih, jaki protivnici. Svi su kandidati za medalju. U prvoj grupi su SAD, Kanada i Francuska po mojoj proceni, ostali su tu negde da se ušunjaju i naprave neki rezultat. Što se nas tiče, ono što vas najviše zanima. Vi ste već postavili te ciljeve, ja ne moram da postavljam iste ciljeve, ali svi bismo bili sretni… Imamo neke druge prioritete, ali za nas bi svaka medalja na ovako jakom turniru bila zlatna. Hemija je najvažniji deo za sada. Tačno je da imamo talenta i kvaliteta, ali moramo svi da radimo svakog dana na hemiji. Moramo da napravimo hemiju koja će nas poterati dotle da nam ništa nije teško, da i u teškim trenucima za vreme turnira i tokom utakmica možemo da prevaziđemo nekad nedostatak dobrih odluka i kvaliteta. To je prioritet. Naši zadaci, performans, a nakon toga… Naš rezultat u sportu ne zavisi uvek od nas, ali naša posvećenost zavisi do početka olimpijskog turnira“, opširno je objasnio selektor Srbije na prvom okupljanju ovog leta.

Svetislav Pešić i Bogdan Bogdanović
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Konačno nema priče o tome kako svi igraju košarku, kako svako može da nas pobedi, kako nismo među favoritima… Selektor je apsolutno svestan od koga sada preti najveća opasnost, ali isto tako zna da u drugim utakmicama nema opuštanja i da nas šest mečeva deli od medalje.

Takođe, sada nema negativne atmosfere, nema priča o Teodosiću, nema ni rasprava oko Jokića, a Pešić zna koliko je priprema važna i maksimalno je posvećen uigravanju tima. Prve dve provere, protiv Holandije iza zatvorenih vrata, prošle su uspešno, a pre puta u Lil ostaju nam dueli sa Francuskom, Australijom, Amerikom i Japanom.

PROČITAJTE JOŠ:

Pešić je u intervjuu nakon prve nedelje priprema sa reprezentacijom pričao i o tome kako bi bilo dobro da se izbegnu Amerikanci u polufinalu, a ispratio je i kvalifikacione turnire s kojih ćemo dobiti i trećeg rivala u grupnoj fazi. Poseban utisak ostavila mi je sledeća izjava selektora:

„Olimpijske igre nisu samo da tamo učestvujemo, već i nešto da napravimo. Svaka medalja je za nas zlatna. To je jasno i meni i igračima, u tom pravcu razmišljamo i imamo motivaciju da stignemo do cilja.“

Dakle, sprema se ozbiljan napad Srbije na medalju i ovako nešto nismo baš mogli da čujemo pred prethodna dva velika takmičenja. U Manili jeste osvojeno srebro, ali iz drugog plana, mnogi se tome nisu ni nadali, jer smo putovali bez Jokića, Micića, Kalinića i Lučića.

Sada euforija postoji, to je normalno, ali nekako je sve pod kontrolom, selektor ima još vremena da smišlja taktiku i uigrava mnoge varijante (na primer: Jokić i Milutinov bili zajedno na terenu protiv Holandije) i kao i uvek – Srbi se ne plaše izazova i jedva čekamo da Olimpijske igre počnu.

Ako se po jutru dan poznaje, ovo će zaista biti najbolje Olimpijske igre do sada, bar kada je reč o košarci, a Srbija deluje naoštreno i sposobno da uzme neku od medalja.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare