Foto: Nikola Gligic/Starsport

U Abu Dabiju su upisana dva poraza i sada se nameće pitanje - da li su dobra ili loša vest za košarkaše Srbije? Nikada nije dobro kada se izgubi, ali sada panika ne postoji. To znači i da se konačno gleda šira slika.

Košarkaši Srbije su na jakom turniru u Abu Dabiju pretrpeli dva poraza u dva dana. Najpre je Australija slavila sa 84:73, a onda su i Sjedinjene Američke Države slavile sa 105:79. Bilo je evidentno da se „orlovi“ i dalje traže, ali i da selektor Svetislav Pešić nije želeo da otvori sve karte. Naprotiv.

Mnogo toga je sakrio iskusni majstor obmane. Nije ovo prvi put da Srbija ne blista na pripremnim mečevima, a da onda proigra na turniru. Pešić je morao da pronalazi nova rešenja i da namešta različite petorke koje možda nikada ne bi ni probao.

Selektor je bio primoran da kombinuje bez Nikole Jovića i Dejana Davidovca koji nisu ni putovali u Ujedinjene Arapske Emirate. Srbija je imala deficit na poziciji „četvorke“, ali je to nadomestila nešto drugačijom košarkom. Pešić je odlučio da čitav tim gradi oko Nikole Jokića, pa je sistem na trenutke bio preslikan onom iz Denvera.

PROČITAJTE JOŠ

Čak i kada se pogledaju profili igrača koje ima na raspolaganju, vrlo brzo postaje jasno da bi ovakav sistem mogao da izvuče najviše iz najboljeg igrača, a da time profitiraju i svi ostali. Jokić je pokazao koliko mu znači da igra za reprezentaciju, nikada nije bio emotivniji, čak iako nije blistao. Ipak, u njega ne bi trebalo sumnjati ni u jednom momentu, jer će biti pravi kada je potrebno. Uostalom, bio je on udarna sila na Olimpijskim igrama u Brazilu 2016. kada je osvojeno srebro, iako mnogi to zaboravljaju.

Sada će Aleksa Avramović imati ulogu Kentavijusa Koldvel-Poupa da drži spoljnu odbranu i igru u tranziciji, Bogdan Bogdanović će biti mešavina Džamala Mareja i Majkl Portera Džuniora (iako ulogu potonjeg može da preuzme Vanja Marinković), a Filip Petrušev je već viđen u patikama Erona Gordona. U takvoj situaciji neće biti teško Jokiću da se razume sa saigračima.

Brine u ovim trenucima Vasilije Micić koji je imao veliki broj izgubljenih lopti (četiri protiv Australije) i koji je nekada previše dugo „carinio“ loptu. Ipak, i on vrlo dobro poznaje Jokića i sve ostale saigrače i nema sumnje da će to „leći na svoje“.

Foto: Nikola Gligic/Starsport

Pešić je probao različite varijante u reketu tako što je različite igrače uvodio da igraju sa Jokićem, pa su tu priliku dobili mnogi igrači.

Ono što brine je problem sa povredama, jer je Ognjen Dobrić propustio meč sa Australijom, na tom susretu je neugodan udarac dobio Marinković. Bogdanović nije odigrao niti jedan minut u Abu Dabiju, a Nikola Milutinov se nije „skidao“ protiv Amerikanaca. U ovom trenutku je prioritet Srbije iznad svega ostalog da igrači budu zdravi, jer ih čekaju još dve provere protiv Japana (21. jul), a onda i dan kasnije protiv Grčke pred početak Olimpijskih igara, obe u Beogradskoj areni.

Selektor tako ni u jednom trenutku nije dozvolio da se vidi od početka do kraja sistem koji će biti igran u Parizu. Isprobao je mnoge varijante i kada je odbrana u pitanju sa skupljanjem u reketu, preuzimanjima, niskim i ultra visokim petorkama. To je fleksibilnost i raznovrsnost koju Srbiju razlikuje od ostalih selekcija i omogućava da igra svoju košarku, ali da istovremeno može da se prilagodi rivalu.

Petrušev, Avramović i Jokić su bili udarne igle na ova dva susreta (jedini dvocifreni oba puta), a deluje da ima mnogo prostora i enigmi koje je selektor namerno ostavio. Zapravo bi pravu sliku mogli da dobijemo tek protiv Grčke.

Foto: Nikola Gligic/Starsport

„Dobrić je posle sedam dana opet u stroju i nama je važno da igra. Petrušev je opet ponovo odigrao dobru utakmicu. Nismo mogli da računamo na Bogdanovića i Milutinova, dok ostali dolaze u formu, poput Micića, a dugo nije igrao. Očekujem da narednih dana napredujemo. Ako ne bude nepredviđenih povreda, možemo dobro pripremljeni da odemo na Olimpijske igre“, rekao je Pešić.

Ne vidi se tu ni gram panike, svestan je da je ovo daleko od limita ekipe. Ipak, to znači da će imati relativno malo vremena pred same Igre da naglo podigne formu.

Ako neko to može da uradi, to je onda trener koji je osvojio Evropsko i Svetsko prvenstvo i kome u bogatoj karijeri nedostaje samo olimpijsko zlato. Da li je u Parizu od 26. jula do 11. avgusta došao taj trenutak krunisanja?

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar