Svetislav Pešić Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić pričao je na panelu "Putem šampiona" u Nišu i ispričao kako bi trebalo da funkcioniše naš sportski sistem da bi rezultati bili vrhunski.

Pešić, koji je sa Srbijom u Manili osvojio srebrnu medalju na Mundobasketu, kaže da bi u jednom sistemu centralno mesto trebalo da imaju treneri i u školama nastavnici fizičkog vaspitanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Nemačka, za koju Pešića vežu i godine života i sada porodica, ima sistem koji joj je doneo zlato na Svetskom prvenstvu.

„Svi padaju u nesvest kako je Nemačka mogla da postane svetski prvak. ‘Pa oni samo rukomet i fudbal igraju’! To nije tačno. Oni su prošle godine uzeli bronzu, sa mnom zlato u ona vremena, bili su treći kad smo mi bili prvi na svetu, pa su u Beogradu imali srebro i tako dalje. Zašto? Jer imaju apsolutno jasnu organizaciju gde trener stoji u centru zbivanja“, objasnio je Pešić.

Naveo je i kako funkcioniše praksa u Nemačkoj gde treneri dobijaju znatno veću ulogu i bitnije mesto u formiranju sportista.

„Šta to znači? Da svaki prvoligaški klub, svaki, mora da ima tri profesionalna trenera koji imaju socijalno, zdravstveno osiguranje, profesionalne ugovore i oni su apsolutno posvećeni edukaciji, treniranju, razgovorima. Posao trenera počinje pre treninga i završava se posle treninga. Mi dok u Srbiji ne shvatimo ulogu trenera i koliko je važno obezbediti mu status, da normalno može da živi, da ima pristojnu platu i socijalno i zdravstveno, mi ne možemo da napravimo korak napred“, naglasio je selektor.

Pešić napominje i ono što vidi kao preduslov da bi jedan sportista napredovao u svom „zanatu“.

„Moramo u Srbiji, ograničavam se na košarku i sport, moramo da znamo i shvatimo, pa da prihvatimo, da neko nešto u životu bolje radi od nas. To je naš problem. Teško je priznati, ali to je jedini put da možeš da napreduješ. U svakom poslu, a i u ovom. U Srbiji košarka nikad popularnija nije bila, ne samo zbog reprezentacije, nego i zbog pritiska NBA lige na popularnost košarke. Okean se smanjuje između nas, tu smo blizu, možemo da gledamo Jokića svakog dana i svake večeri. Ne samo njega, nego i ostale. Moramo da gledamo da zadržimo ono što mi imamo. Tu kreativnost“, priča Pešić.

Smeta mu kad se uloga trenera umanjuje i kao primer navodi utakmicu Srbije i Crne Gore u fudbalu (3:1) gde kaže da je Dragan Stojković Piksi imao bitniju ulogu nego što mu se pripisivala.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar