Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Crno-beli imaju još pet utakmica do plej-ofa i najveće šanse da sa prvog mesta ode u doigravanje, branilac trona ima meč više i dve pobede manje od lidera

Partizanu je pripao jedan od najbitnijih derbija u sezoni, onaj u Kupu na putu ka prvom ovosezonskom trofeju dobila je Crvena zvezda, ali su crno-beli sada u velikoj prednosti pred rasplet u ABA ligi.

Borba za drugi pehar u sezoni se zahuktala i nazire se kraj, rasplet baš i ne, osim što deluje da će večiti rivali opet biti u glavnim ulogama.

Dobra košarka, na momente odlična, preokreti, žestoka borba, nasrtaj Matijasa Lesora na Filipa Petruševa na kraju, svega je bilo pred rekordnim brojem gledalaca u Areni (17.124) kada je reč o regionalnim okvirima.

PROČITAJTE JOŠ

Na terenu, osim onih scena kojima mesto u sportu svakako nije, kao da smo gledali obrnutu reprizu polufinala Kupa Koraća iz Niša.

Tada je Crvena zvezda nadoknadila maksimalnih -18 i preko večitog rivala se velikim preokretom domogla finala, kasnije i pehara. Sada je Partizan, nošem podrškom sa krcatih tribina Arene, uspeo da se vrati posle čak 20 razlike.

Imali su gostujući crveno-beli +20 u tri navrata, poslednji put u 19. minutu (48:28) i onda kao da ih je neko na dugme isključio. Ekipa Željka Obradovića je za 21 minut napravila 31 razlike do kraja utakmice i došla do veoma bitnog trijumfa.

Bitnog za plasman ekipa pred plej-of ABA lige, u koji će Partizan najverovatnije sa prvog mesta, dok će Zvezda kao drugoplasirana. Crno-beli imaju sada dve pobede više u odnosu na večitog rivala koji ima i meč manje, sa Cedevita Olimpijom iz 3. kola, koji će biti odigran 22. aprila.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Na prvi pogled, Partizan ima teži raspored do kraja ligaškog dela, a prvi sledeći meč, derbi 22. kola protiv Budućnosti u Podgorici, takođe je odložen zbog političih izbora u Crnoj Gori i isto će biti 22. aprila.

Zato će prvo dočekati Cedevita Olimpiju, koja stiže sa novim trenerom posle rastanka sa Juricom Golemcem, zatim gostuje FMP-u u prvim danima aprila. U poslednja dva kola do plej-ofa će izabranici Željka Obradovića ugostiti Igokeu i na kraju idu na megdan Zadru.

O težini rasporeda govori to da će za rivale, prema trenutnoj tabeli, imati ekipe od trećeg do šestog mesta, dok je samo Igokea u donjem domu.

S druge strane, Zvezda će prvi regionalni susret posle derbija imati kod kuće protiv SC Derbi narednog vikenda, a onda je čekaju tri vezana gostovanja. Najpre će u Bar na duel sa Mornarom, potom će u goste Megi i onda u Čačak na meč sa Borcem.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Za kraj ligaškog dela će branilac trona dočekati Split sredinom aprila i onda staviti tačku 22. aprila u odloženom meču 3. kola, u kojem gostuju Cedeviti Olimpiji.

Ako ostane trenutno stanje, Partizan će u plej-of sa prvog mesta i imao bi prednost domaćeg terena do kraja borbe za titulu. Zvezda mora da „navija“ za Budućnost, Olimpiju i ostale, odnosno da se nada kiksu večitog rivala i barem jednom porazu, kako bi uz potencijalno sve pobede do kraja bili izjednačeni.

Ukoliko večiti budu imali isti učinak, Zvezda će biti u prednosti zbog boljeg međusobnog učinka, jer je slavila sa +16 (90:74) a izgubila derbi sa 11 poena razlike.

U doigravanju će se sastati prvi sa osmim, drugim sa sedmim na tabeli, treći sa šestim i četvrti sa petim. Serija će se igrati na dve pobede, kao i polufinalna, dok će šampion regionalne lige biti ekipa koja prva dođe do tri pobede u finalu.

RASPORED PARTIZANA DO PLEJ-OFA

26. mart (23. kolo) Partizan – C. Olimpija

3. april (24. kolo) FMP – Partizan

7. april (25. kolo) Partizan – Igokea

14. april (26. kolo) Zadar – Partizan

22. april (22. kolo) Budućnost – Partizan


RASPORED C. ZVEZDA DO PLEJ-OFA

19. mart (22. kolo) C. zvezda – SC Derbi

26. mart (23. kolo) Mornar – C. zvezda

3. april (24. kolo) Mega – C. zvezda

7. april (25. kolo) Borac – C. zvezda

14. april (26. kolo) C. zvezda – Split

22. april (3. kolo, odložen meč) C. Olimpija – C. zvezda


BONUS VIDEO Lesor udario Petruševa, umalo opšta tuča na kraju derbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar