Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Kakav Partizan - strašan Partizan, upravo tako je izgledao tim Željka Obradovića u sredu uveče kada se na njega namerio Borac iz Čačka i izgubio 96:66.

Neka proverena imena u čačanskom klubu nisu bila dovoljna da se stane na kraj motivisanim i raspoloženim momcima u crno-belom koji su na kraju utakmice počeli da skaču i pevaju kao da se znaju i kao da igraju već bar godinu, dve.

PROČITAJTE JOŠ:

A ne kao da su se svi okupili pre nekoliko nedelja da probaju da urade ono što prethodna ekipa nije uspela.

Partizan je prošle sezone potpuno podbacio, a osim Balše Koprivice, promenjen je ceo tim. I kad se pogleda meč sa Borcem, deluje da su u Humskoj dobro birali.

Ok, nije Borac možda toliko merodavan, ali pamtimo da je Marko Jošilo pre koju sezonu protiv Crvene zvezde imao svoje blistave trenutke, a da i Đorđe Gagić nije neko ko nema iskustva u regionalnoj košarci.

Njih dvojica su uz Furmanavičusa bili među nosiocima ekipe iz Čačka koju su razbili Isak Bonga, Sterling Braun, Dvejn Vašington, Aleksej Pokuševski i Karlik Džons. Pre svih. Doprineli su i ostali i te kako.

Borac nije merilo, ali…

Džons je imao 14 poena, Vašington 13, Bonga, Braun i Pokuševski po 11, a utisak je i što su ostali poput Tajrika Džonsa, Frenka Nilikine i Ifea Lundberga delovali kao da imaju 10 ili više, iako su ostali jednocifreni u poenterskoj koloni.

Partizan je u meču sa Borcem fantastično šutirao trojke i 16/29, odnosno 55,2 posto je nešto elitno kada se govori o „prangijanju“ spolja.

Međutim, to treba uzeti sa zrnom rezerve jer znamo da ruka nije isto opuštena kada se šutira trojka protiv Borca i kada se utakmica lomi utakmica u Evroligi.

A Evroliga tek čeka izabranike Željka Obradovića, pa će pravi test zapravo biti meč sa Baskonijem trećeg oktobra i sa Realom, sedam dana kasnije. Ono što sigurno može da ga raduje jeste činjenica da nekako ko god da se digne na šut, očekujete da će ga pogoditi.

Neki šutevi već sada se doživljavaju kao „to je to, ulazi“

Foto: Starsport

Prosto, znate da i Nilikina i Bonga i Lundberg imaju to u svom arsenalu, a videli smo da imaju i Džons i Braun.

Ti šutevi deluju toliko ležerno i lagano, što može da bude veliko oružje jedne kaznene ekspedicije koja je već stvorila prednost u ABA ligi u odnosu na Zvezdu.

Zvezda je poražena od Dubaija, još će imati šta da uvežbava i uigrava da bi dostigla ono o čemu je pričao nedavno jedan od njenih najiskusnijih igrača, Miloš Teodosić.

Teo je kazao da nije došao tu da bi konkurisao za 15. mesto u Evroligi, a tim ove sezone nije ni krojen za tako nešto, već sa većim ambicijama.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Iste ambicije gaje i u Humskoj sa budžetom od 23 miliona evra, gde je igračima očito značilo što su se dobro pokazali u nekoliko jačih provera na pripremama, posebno u Atini pred masom ljudi na stadionu Panatinaiko.

Pao je tu aktuelni šampion Evrope i logično je da igračima skoče i apetiti i motiv da se dokažu. Vidi se to po energiji koju emituju Tajrik Džons, Koprivica i Pokuševski posle dobrih defanzivnih rola, jer deluje da će prilično dobro zaključavati reket rampama.

Svi su sposobni da ih udaraju i kada se prva linija probije. Veliki problem, koji je proteklih sezona bio rak rana Partizana, bile su one velike rupe „ničega“ i prazni minuti kada protivnik saspe desetak i više poena lagano. Sada se čini da će biti prošlost.

Jeste Borac u jednom trenutku, kada je već sve bilo gotovo napravio veliku seriju poena, ali je Partizan taj pad dozvolio na samo nekoliko minuta, što se ranije protezalo i na čitavu četvrtinu ili čak poluvreme.

„Loženje“ kao kvalitet

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Te rupe su se osvetile Partizanu i protiv Reala između ostalog u petoj utakmici serije tokom borbe za Fajnal-for Evrolige u sezoni 2022/2023.

Međutim, još jedna stvar je možda i bitnija od svih ovih procenata i statistika, činjenica da deluje kao da su se igrači Partizana već sada povezali međusobno kao drugari, više nego kao saigrači.

Pokazali su to grljenjem i osmesima, narodski „loženjem“ i posle pobede nad Borcem, koja je, objektivno gledano, bila očekivana, pa nema sumnje da će im emocije biti još jače i da će samopouzdanje dodatno rasti ako sezona i u Evroligi krene uzlazno.

Ako se to desi, a pobede se upišu protiv Baskonije i Reala, onda nema sumnje da će svi u Evroligi i na Jadranu od početka morati dobro da zariljaju da bi pobedili crno-bele.

BONUS VIDEO: Dvejn Vašington posle utakmice sa Borcem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar