Partizan vs Bajern Minhen Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Košarkaši Partizana će u Nišu u četvrtak (20.00) odigrati četvrtfinale Kupa Radivoja Koraća protiv ekipe Hercegovca iz Gajdobre.

Foto: Promo

Tipuj na domaću košarku uz MaxBet!

Suvišno je možda i pričati koliki su favoriti izabranici Željka Obradovića, posebno ako znamo da su u Niš četiri kluba došla iz Beograda, dva iz Čačka, jedan iz Novog Sada i jedan iz Gajdobre.

PROČITAJTE JOŠ:

Bilo je prethodnih godina takvih klubova „egzotičnih“ imena iz kao što su Crnokosa, Sveti Đorđe, Konstantin, sada Hercegovac i po pravilu nisu uspevali da naprave neko čudo mimo toga da se plasiraju na Kup.

Jedan od razloga zašto se to nije dešavalo je upravo ekipa Partizana, koja je sa Crvenom zvezdom godinama unazad „delila“ sve trofeje.

Mega im je u Kupu prekinula dominaciju 2016. godine i mimo toga, treba otići u prvu deceniju ovog veka da se košarkaški nađe neki klub koji je iole bio konkurentan dvema najvećima.

Međutim, i Partizan koji gledamo danas, već nema trofej u Kupu pune tri godine. Još od onda kada je Zvezda došla desetkovana u Novi Sad, pa svejedno uspela da podigne trofej predvođena Dejanom Radonjićem, pa do sada.

Partizan vs Bajern Minhen Foto:Janko Andjelić

Poslednji trofej u Kupu Partizan je podigao 2020. godine i to je bila treća godina zaredom da crno-beli osvajaju taj pehar.

Ima ih klub osnovan oktobra 1945. godine pregršt u svojoj kolekciji, čak 16 samo u Kupu. Kad se tome doda 21 titula prvaka Srbije, sedam titula šampiona ABA lige, jedan Superkup ABA lige.

Osvajao je i tri Kupa Radivoja Koraća kad je to bilo evropsko takmičenje, a upravo je jedan i poslednji od ta tri trofeja 1989. godine bio uvertira za ono što će do danas ostati najveći uspeh srpske klupske košarke – titula prvaka Evrope 1992.

Poznato je i gotovo u mit pretvoreno kako je Aleksandar Đorđević trojkom u poslednjim sekundama srušio snove igrača Huventuda i jedan klub usred ratnog vremena okitio najvećom slavom koja mu je bila dostupna.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nije ni čudo onda što ni „grobarima“ nije trebalo mnogo vremena da počnu da pune Arenu čim je u Partizan stigao dašak nekog boljeg vremena.

Taj dašak se 2021. godine zvao Željko Obradović. Vratio se posle tri decenije u klub kom je doneo tu jedinu titulu prvaka Evrope.

Između je Partizan početkom dvehiljaditih bio dominantna sila u domaćim okvirima, pamti se njegov Fajnal-for Evrolige u Bersiju 2010. i plejada igrača koja je tih godina igrala sa mnogo uspeha.

Kroz Partizan su u nekoliko sezona „oko“ Bersija prošli Novica Veličković, Milenko Tepić, Uroš Tripković, Aleks Marić, Stefon Lazme, Bo Mekejleb, Nikola Peković, Milton Palasio, Dušan Kecman, Vladimir Lučić i drugi.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Upravo je Lučić jedan od onih koji i dalje igraju i tek nedavno je u dresu Bajern Minhena prvi put zaigrao protiv kluba u kom mu je Duško Vujošević svojevremeno dao kapitensku traku.

Danas ekipa Partizana izgleda drugačije. Slične su joj pred ovu sezonu bile ambicije, tim pre što je i lani ostala za pobedu kratka za Fajnal-for.

Prepričavaće se još ono „šta bi bilo kad bi bilo“ i da Kevin Panter nije besno odreagovao na prljavi faul Serhija Ljulja.

Partizan je u tom trenutku imao 1:0 u pobedama i sigurnu drugu pobedu u Madridu. Trebalo je da se Panter samo nasmeje nemoći Španaca i onda ih dokrajči pred svojom publikom koji dan kasnije.

Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Ne bismo danas onda verovatno pričali o Realu kao o prvaku Evrope, jer su Madriđani pokrenuli tuču, Panter i Matijas Lesor su suspendovani, a Real je preokrenuo. Ako je neka uteha bila navijačima crno-belih, to je da su uzeli trofej u ABA ligi.

Prvi posle deset godina. Istih onih godina u kojima su videli razne oblike stagnacije i epizoda poput one sa Sašom Filipovskim gde Partizan nije bio u bilo kakvoj ozbiljnijoj priči za najveće domete.

Sada mu je to imperativ. I možda ima ozbiljnih problema u ABA ligi, možda je u njoj kiksirao više puta, ali je činjenica da ga niko ne sme otpisati.

Kevin Panter, Džejms Naneli, Zek Ledej pre ostalih, a onda i Pi Džej Doužer, Aleksa Avramović, Alen Smailagić, neće sigurno lako dozvoliti da se sve u Nišu završi kako im ne odgovara – trofejem. Jer, ova i ovakva ekipa Partizana neće sigurno ići na manje od toga do kraja sezone.

Košarkaši koji su ove sezone odigrali makar jedan meč u dresu Partizana:

Anđušić, Avramović, Kaboklo, Doužer, Drezgić, Jaramaz, Kaminski, Koprivica, Ledej, Naneli, Ponitka, Panter, Smailagić, Smit, Trifunović, Vukčević.

Igrači koje je Željko Obradović poveo na Kup Radivoja Koraća u Niš:

Panter, Vukčević, Ledej, Avramović, Koprivica, Smailagić, Jaramaz, Naneli, Trifunović, Anđušić, Doužer i Kaminski.

BONUS VIDEO: Sferopulos viče na Jaga i besni na igrače Zvezde posle serije FMP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare