photo: Srdjan Stevanovic/ STARSPORT

KK Partizan imao je poprilično neuspešnu prošlu sezonu, koja je završena bez pehara, a nije se igrao čak ni plej-in u Evroligi.

Zbog toga je u klubu odlučeno da je remont celog tima pravo rešenje, a ovog leta nizali su se oproštaji košarkaša od crno-belog dresa.

Jedini koji je „preživeo“ ovu „seču“ jeste Balša Koprivica, a tu je i mladi Aleksa Dimitrijević, koji je potpisao profesionalni ugovor, dok je Savo Drezgić krenuo drugim putem. Iako se znalo da je Partizan krenuo u kompletnu rekonstrukciju, do pre nekoliko dana nije bilo jasno gde će završiti neki igrači i kakav je njihov status u klubu iz Humske.

PROČITAJTE JOŠ:

Tu pre svega mislim na Bruna Kabokla, iznad čijeg imena uvek mora da se „nadvije neki sivi oblak“, ali je na kraju Brazilac završio u Hapoelu iz Tel Aviva, koji će biti jedan od glavnih kandidata za trofej u Evrokupu. Partizan je zbog ovog transfera zaradio 600.000 evra, što uopšte nije mala stvar, pogotovo znajući da za Kabokla nikako nije bilo mesta u novom timu, pre svega zbog njegovih prestupa krajem prošle sezone.

Nije se klub baš lepo rastao ni sa Džejmsom Nanelijem, koji je preko društvenih mreža „ratovao“ sa predsednikom Ostojom Mijailovićem. Američki bek još uvek nema novi angažman, iako su se mnogi navijači Partizana nadali da će upravo on ostati.

Nedavno je ozvaničeno i da je Ognjen Jaramaz napustio Beograd i na iznenađenje mnogih prešao u Vitoriju, tačnije Baskoniju, koja deluje slabije nego prošle sezone, kada je igrala u plej-ofu Evrolige.

Džejms Naneli Foto:Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Sa ova tri oproštaja, Partizan je i zvanično završio sa svim igračima iz prošle sezone, osim sa već pomenutim Koprivicom, koji će opet biti treći centar i boriti se za minute.

Već nedeljama i mesecima unazad poznato je da su Partizan napustili Kevin Panter (Barselona), Džejlin Smit (Bahčešehir), Zek Ledej (Armani), Aleksa Avramović (CSKA), Alen Smailagić (Žalgiris), Uroš Trifunović (Tofaš), Danilo Anđušić (Dubai), Pi Džej Doužer (Minesota), Mateuš Ponitka (Bahčešehir) i Frenk Kaminski (nema angažman).

Na početku „vrelog“ transfer leta ozvaničeni su dolasci Ifea Lundberga, Frenka Nilikine i Vanje Marinkovića, novog kapitena, dok su ostali igrači čekali da se predstave na „Crno-beloj simfoniji“.

Crno-bela simfonija, Partizan predstavlja tim Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Po medijima su se vrtela razna imena, mnogo igrača je povezivano sa Partizanom, koji je na kraju došao do rostera od 16 igrača.

Pored trojice pomenutih, te Balše i mladog Dimitrijevića, u Humsku su stigli Karlik Džouns, Duejn Vašington, Mario Nakić, Mitar Bošnjaković, Aleksej Pokuševski, Sterling Braun, Isak Bonga, Arijan Lakić, Ajzea Majk, Brendon Dejvis i Tajrik Džouns.

Obradović voli igrače koji mogu da pokriju više pozicija (Partizan praktično dve sezone igrao bez ‘pravog’ plejmejkera), pa su tako i sada dovođeni polivalentni košarkaši, spremni da odgovore na više zadataka na terenu, što u odbrani, što u napadu.

PROČITAJTE JOŠ:

Praktično je u ovom trenutku nemoguće predvodeti ko će voditi glavnu reč na terenu, kome će lopta ići u ruke kada bude najneizvesnije, ko će biti u prvoj petorci, ko će imati najviše minuta, od koga će najviše zavisiti igra u napadu, a od koga u odbrani…

Sigurno da je ovom novom timu potrebno (mnogo) vremena za uigravanje, ali nije tajna da Obradovićeve ekipe igraju uglavnom najbolje u drugom delu sezone, pa možda tako nešto opet budemo gledali i sada.

Gledajući ovako na papiru, niko ne odskače previše po kvalitetu i iskustvu u trenutnom sastavu. Tu su i neki mladi igrači, uglavnom Srbi, tu su i stranci sa ozbiljnim evroligaškim iskustvom (na primer Dejvis), ali i oni koji će prvi put igrati u Evroligi (tipa Vašington).

photo: Srdjan Stevanovic/ STARSPORT

Biće zanimljivo videti kako će Obradović posložiti kockice, kako će iskontrolisati ego i emocije kod igrača i kakvu će taktiku i stil igre uspeti da forsira.

Deluje da ovaj Partizan i ofanzivno i defanzivno ima potencijala, većina igraća je sposobna da preuzima u odbrani, dok u napadu deluje da će biti i širine i dubine, videćemo samo čega više.

Ono što se čini da nedostaje jeste jedna četvorka, odnosno krilni centar.

Pominjalo se da je Di Džej Vilson, nekada 17. pik na draftu, blizu prelaska u Partizan, ali izgleda da je transfer propao iz zdravstvenih razloga, pa se sada traži neko drugo rešenje.

Na koga bi mogao da padne izbor, u ovom trenutku nije poznato, sportski sektor u Partizanu radi na tome, pa deluje da roster još uvek nije kompletiran, a nije isključeno i da tokom sezone dođe do promena i doselekcije.

photo: Srdjan Stevanovic/ STARSPORT

Trenutno je povređen i Ajzea Majk, koji će van punog trenažnog procesa biti nekoliko nedelja, pa je situacija na poziciji krilnog centra još teža za Obradovića i crno-bele.

Nije nemoguće da na toj poziciji često vidimo i Dejvisa, Pokuševskog, ili Bongu, ali nijednom od njih to nije prirodna pozicija. Obradović voli da kombinuje razne petorke, od onih „small ball“, do onih veoma visokih, pa ćemo videti i šta je on zamislio i da li će morati da traži neka alternativna rešenja.

U svakom slučaju, košarkaška sezona se jedva čeka, pogotovo evroligaška, koja će sigurno doneti mnogo uzbuđenja.

Partizan je uveliko započeo pripreme, a na prijateljskim utakmicama moći će da se vidi bar deo onoga što su nam spremili crno-beli.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare