Foto: Pedja Milosavljevic/Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©/Stanislav Krasilnikov / TASS / Norbert Scanella / Panoramic / Bestimage / Profimedia

Stavljena je tačka na pripremni period i vreme je da krene klupska košarkaška sezona. Iako već nekoliko godina treneri zbog strogih prvaila vezanih za opterećenje igrača moraju da skrate pripremni period, neke naznake onoga što bi mogli da vidimo u novoj sezoni.

Posedbno kada su u pitanju večiti rivali koji se nalaze u različitim momentumima u ovom trenutku.

Crvena zvezda je sezonu započela porazom od Dubaija i potvrdila probleme sa priprema, dok je Partizan pobedom nad šampionom Evrope napravio dobru uvertiru za novu sezonu. Iako trenutno raspoloženje nije na istom nivou, daleko je od toga da to potvrđuje ko i zašto ima prednost u konačnoj borbi za trofeje i bolji rezultat u Evroligu.

PROČITAJTE JOŠ

Ljudi koji vode Crvenu zvezdu najavili su napad na sve trofeje u regionu, dok je kao cilj u Evroligi postavljeno jedno od prva četiri mesta kako bi ekipa imala prednost domaćeg terena pred plej-of.

Ipak, uvodni taktovi nove sezone, ne garantuju tako prijatnu muziku za uši navijača koji imaju velika očekivanja. Traljav pripremni period nije bio slučajnost jer je u prvom zvaničnom meču Zvezda na nezgodnom gostovanju Dubaiju izgledala prilično loše. Na stranu što je to protivnik koji je za start sezone težak rival i na tako komplikovanom gostovanju, ali je šampion ABA lige izgledao daleko od ambicija koje su postavljene.

Iako je jasno da uigravanje nije završeno i da mnoge stvari nisu legle na svoje mesto, deluje da ekipa nije dovoljno našpanovana i da kao da nisu glavom ušli u sezonu.

Pojačanja u vidu Kodija Milera-Mekintajera i Ajzee Kenana igraju na mahove i daleko su od punog potencijala. Za Mekintajera ostaje da se vidi i kako će se uklopiti u sistem Sferopulosa koji je drugačiji od onog u Baskoniji iako je na pripremama i imao i sjajnih izdanja. Amerikanac je sjajnom sezonom doneo i velika očekivanja, ali treba reći i da do prošle godine nije igrao na najvišem nivou tako dobro, pa ostaje da se vidi da li je u pitanju anomalija ili će to moći da isporuči u Zvezdi.

Sjajan je u tranziciji, pokazuje i klasu u prodoru, ali će tu trebati još podešavanja, pošto je jasno da šut neće biti njegovo oružje i da igra tek treba da se prilagodi. Kenan sa druge strana donosi instant napadački ritam i sposobnost da pogađa u serijama, ali isto tako zna da promašuje u serijama i brzopleto završava napade. To se videlo protiv Dubaija kada je prvo serijom vratio tim u igru, pa je brzopletim šutevima sve poništio. I on će morati da shvati da ne igra u Olimpijakosu koji je to mogao da pokrije velikim kvalitetom u sastavu, i da mora da igra odgovornije.

Nikola Kalinić, KK Crvena zvezda
Foto: Dubai/ABA league

Nikola Kalinić je posle mlakih priprema pokazao da će biti jedan od ključnih igrača Zvezde, ali i dalje fali ona njegova energija u obrani i neće biti dobro za Zvezdu da se pretvori u šuterskog specijalca.

Problem je što u meču sa Dubaijem nije bio vidljiv Ognjen Dobrić koji je došao kao pojačanje u šutu iako je imao dobrih izdanja na pripremama, a ključni igrači ekipe u ovom duelu bili su Miloš Teodosić i Luka Mitrović, dvojica veterana koji su Zvezdu vrazili iz ponora. To je sa jedne strane dobra vest, a sa druge i razlog za brigu jer bi pomenuti dvojac trebalo da bude podrška, a ne nosilac u ovakvim mečevima.

Još jedan detalj treba spomenuti. Ako ovu utakmicu dodamo na niz pripremnih mečeva, videćemo i velike oscilacije kod gotovo svih igrača koji su igrali od sjaja do očaja. To je prvi zadatak koji će Janis Sferopiulos imati u narednom periodu, pogotovo do početka Evrolige koja će te stvari surovije kažnjavati i neće biti prilike da se ko protiv Dubaija ekipa vrati iz minus 17.

Ono što sa druge strane može da raduje u redovima šampiona, jeste da je ekipa sastavljena od igrača koji u svojim karijerama imaju brdo trofeja i pehara i koji znaju da podignu formu kad je najbitnije pogotovo u kontekstu borbe za domaće trofeje. ostaje otvoreno pitanje krilnog centra od trenutka kada je propao dolazak Filipa Petruševa, ali teeba videti i d ali će ekipa reagovati na tržištu u narednom periodu.

Za Evroligu će morati da sve legne mnogo ranije.

Partizan je sa druge strane ušao u potpuno drugačiju priču.

Iako je od prošlogodišnje ekipe ostao samo Balša Koprivica, dosadašnji tok priprema je pokazao da Obradović ima jasnu viziju što se videlo i na terenu, a kompletno novi sastav je izgledao kao da mnogo duže igra zajedno. Treba reći i da i dalje ima mnogo prostora za napredak i rad i da još uvek ne funkcioniše sve idealno, ali su temelji jasno postavljeni.

Željko Obradović
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)
head coach Zeljko Obradovic

Crno-beli su dobili sve osim Efesa protiv koga su imali šut za pobedu dok su za kraj srušili i prvaka Evrope u posebnom spektaklu iako je jasno d aje taj meč igran u dosta lošem ritmu, pogotovo od domaće ekipe.

Rezultati mogu da raduju u kontekstu dobre atmosfer i energije, ali ne treba da zavaraju jer će takmičarski mečevi izgledati dosta drugačije.

Ono što je pozivino, deluje d asu svi željni dokazivanja. uloge u ekipi, i čak su i na prijateljskim mečevima pokazivali želju da se pobiju za svaku loptu, da se bace u teren i rizikuju povredu.

Polako se formira i jezgro, a turnir u Atini je doneo još dva imena na osmorku koja je bila najbolja tokom prethodnog dela priprema.

Dvejn Vašingoton koji je propustio neke mečeve zbog rođenja deteta još uvek nije pokazao pun napadački potencijal, ali je na momente pokazao o kakvoj se klasi radi. Sa druge strane, Aleksej Pokuševski je pokazao da je spreman da ispravi sve propuste u dosadašnjem toku karijere i da krvavo radi na svim segmentima u igri.

na iznenađenje svih, u Atini je pokazivao lidersku ulogu i igranju odbrane i intenzitetu igre što samo može da raduje u kontekstu činjenice da je ovaj tim Partizana izuzetno fizički moćan.

Partizan-AEK Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Nazire se i startna petorka za početak sezone koja jasno pokazuje kakav identitet želi Obradović.

Iako u ekipi ima četvoricu igrača koji su plejmejkeri ili kombo bekovi, startni organizator igre na pripremam je bio Ife Lundberg, bek koji je postao miljenik „grobara“.

Lundberg donosi atleticizam na poziciji koji će koristiti protiv brojnih rivala i u odbrani i u napadu, a to je zamisao trenera i sa većinom ostatka rostera. Sterling Braun će na poziciji beka imati važnu ulogu u startnim petorkama kao glavni egzekutor, a Obradović je za njega pripremio brojne varijacije kako u napadanju šutom, tako i prodorom kada pukne odbrana posle serije blokova i dodavanja.

Vanja Marinković nije igrao u Atini, ali će pre svega važnu ulogu igrati u odbrani, dok će napadački pretiti pre svega iz kornera u šutu za tri poena i tako davati dodatnu dimenziju i širinu u napadu.

Kada je startna petorka u pitanju, fokalna tačka napada će biti iskusni Brendon Dejvis. Novi centar crno-belih će imati važnu ulogu i kao realizator i kao kreator. Dejvis je pokazao repertoar i na niskom postu, ali i sa poludistance i distance, dok je njegova uloga jednako važna kao distributera sa visokog posta, i u postavljanju blokova koji su esencijalni za stvaranje viškova i prednosti.

Lider odbrane biće Isak Bonga koji je postao jedan od ključnih šrafova u ovoj ekipi.

Bonga će defintivno pokrivati poziciju četvorke gde će do izražaja doći kombinacija njegove inteligencije, dugih ruku i generalno sjajnog atleticizma.

Kao glavne opcije sa klupe su se za sada nametnula tri imena.

Karlik Džons je pokazao svu raskoš plejmejkerskog talenta koji ima i kojim je izluđivao Amerikance i doneo je Partizanu ono što su navijači prizivali prošle sezone. Lakoća sa kojom razigrava saigrače, probija odbrane i postiže poene već je kupila navijače i kako vreme bude odmicalo, mogao bi da postane i kandidat za MVP igrača Evrolige.

Kada se na njegovu igru doda energija i eksplozivnost Tajrika Džonsa, Partizan postaje ubitačan i u tranziciji.

Tajrik Džons je izuzetno brz za centra i donosi vertikalnu pretnju zbog nestvarne skočnosti, a sposoban je da posle defanzivnog skoka sa lakoćom isprati tranziciju koju Karlik povuče. Sa njima dvojicom Partizan značajno ubrzava igru, a tome doprinosi i Frenk Nilikina.

Njega Obradović za sada mnogo više koristi kao sekundarnog kreatora uz još nekog plejmejkera i čini se da to Francuzu odgovara koji sjajno šutira i za tri iako mu to nije bilo jače oružje u karijeri.

Nilikina je na momente pokazivao kakva će defanzivna zver da bude i zašto ga neki smatraju velikim kandidatom za defanzivca godine.

Partizan-AEK Foto: Starsport

Prija mu igranje uz Karlika Džonsa i sjajan je u tranziciji gde dug korak i još duže ruke koristi kao moćno oružje.

Što se domaće osovine tiče, uz Pokuešvskog če na startu sezone solidne minute dobiti Mario Nakić. Svaki minut na terenu koji mu je ukazao Obradović maksimalno je iskoristio. Pre svega zalaganjem, trudom i igranjem odbrane, dok je u napadu strpljivo poštovao postulate u igri koje zahteva trener.

Nije po svaku cenu uzimao šuteve, radio je i prljave poslove i čini se kupio minute čak i na evroligaškom nivou.

Balša Koprivica je dobijao prociju minuta, ali deluje da u ovom trenutku ne može da uzme mnogo minuta Dejvisu i Džonsu. Što se tiče Mitra Bošnjakovića, on je propustio turnir u Itlaiji jer je zajedno sa Aleksom Dimitrijevićem igrao za junirski tim, ali je ono malo što je igrao na priprema nagovestio kakav je potencijal uz zdrav pristup i želju da se bori za svoje mesto radije nego da ga dobije na tacni jer je veliki talenat.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar