Željko Obradović
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©)

Pre godinu dana sve vezano za Partizan odisalo je eufrijom. Crno-beli su bili na korak od Fajnal-fora Evrolige, osvojili su ABA ligu a Željko Obrdović i igrači su dizani u nebesa.

Sada je situacija potpuno drugačija. Crno-beli nisu osvojili nijedan trofej, nisu uspeli da se plasiraju u proširenu verziju plej-of Evrolige, a od ovoseznskog sastava neće mnogo igrača ostati u klubu za narednu sezonu, što znači da ekipu čeka rekonstrukcija.

Partzan je prethodnog leta u prelazni rok ušao sa velikim ambicijama, dolazak Nikole Mirotića bio je gotova stvar, ali je na kraju sve doživelo potpuni preokret i odjednom je klub iz Humske došao u situaciju da napravi zaokret na tržištu za koji nije bio spreman.

PROČITAJTE JOŠ

Nije bilo pravog plana B, pa su u crno-belom taboru dvodili najbolje dostupne opcije, a to ne garantuje uvek i dobar rezultat.

Na papiru, ekipa je imala potencijal da bude bolja i od prošlogodišnje, ali je u praksi situacija takva da su mnogi potpuno podbacili.

Da li je u pitanju bila loša kompaktibilnost, odnosi sa trenerom, neuklapanje u taktičke zamisli ili jednostavno mentalitet igrača koji nije bio adekvatan za specifičnosti kluba kao što je Partizan ostaje na ljudima iz struke da utvrde.

Ono što treba reći je da se sa rekontrukcijom ekipe i sklapanjem rostera za sledeću sezonu uveliko krenulo.

Frenk Kaminski je posle fijaska u ABA ligi spakovao kofere i vratio se za Ameriku, a njemu nije ponuđen produžetak saradnje.

Partizan je odlaskom Matijasa Lesora ostao bez sile u reketu, a Francuz nije falio samo energetski i zbog kvaliteta koje je donosio u centarskoj igri, već je utisak da je falio i Kevinu Panteru kojem je bilo mnogo lakše da iz igre dva na dva dođe do boljih pozicija nakon jakih blokova.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Dolaskom Frenka Kaminskog, crno-beli su trebali da dobiju drugačijeg igrača koji donosi još veću kreativnost i dodatnu širinu jer ima odličan šut za tri poena, ali smo videli samo delić toga u napadu, dok je u odbrani vladala velika promaja. Pokušao je Partizan to da reši dovođenjem Bruna Kabokla, ali je Brazilac stigao usred sezone, nikada pre nije igrao na nivou kakav je Evroliga, a pored toga je poziciju centra počeo da igra u kasnijoj fazi karijere i vidljivi su nedostaci u fundamentima igre na ovoj poziciji.

Jasno je da će Obradović morati da pronađe prvu opciju na poziciji pet što neće biti nimalo lako jer tržište centara u evropskoj košarci nije idealno.

Treba očekivati da će Kaboklo kada prođe kompletne pripreme i dobije priliku da celo leto radi sa Obradovićem napredovati i da će u njemu Partizan imati odličbnu opciju u rotaciji.

Balša Koprivica dobiće još jednu sezonu da pokaže da može da doprinese na najvišem nivou, a za njega će najvažnije biti da ostane u komadu bez povrede.

Veliko je pitanje pred Obradovićem i na poziciji četvorke. Nema dileme da će Zek Ledej i naredne sezone biti prva opcija na toj poziciji, ali ostaje pitanje njegove alternative.

Obradović je to pokušavao da reši Alenom Smailagćem kada je tražio više varijante ili u nekim kombinacijama spuštanjem petrke uvođenjem Mateuša Ponjitke.

Foto: Starsport

Smailagića po svemu sudeći nećemo gledati sledeće sezone jer su najave da mu neće biti ponuđen novi ugovor, dok klub ima opciju da zadrži Ponjitku ukoliko to želi.

Poljak nije isporučio ono što se od njega očekuje, ali je u završnici sezone nagovestio da bi on i Partizan mogli da budu dobar spoj.

Pitanje krilne pozicije zavisi i od situacije sa Džejmsom Nanelijem. Signali da obe strane žele da produže ugovor su jaki, pa ostaje da se vidi šta će se dalje dešavati po tom pitanju.

Ukoliko Partizan odluči da pravi promene na toj poziciji i samo jedan od pomenute dvojice ne ostane za sledeću sezonu, crno-beli možda potraže i nekog kapitalca a čini se da bi tržište tu moglo da bude veoma interesantno. Od veterana poput Ševona Šildsa i Vila Klajburna, do opcija poput Džereda Blosongejma koji deluje kao igrač koji bi mogao sjajno da se uklopi u ovaj tim.

Partizan je na krilu imao i Uroša Trifunovića, pa bi dolazak još jedne trojke bio moguć nevezano za status Nanelija i Ponjitke, ali će veliki faktor biti i slaganje bekovske linije.

Naime, na poziciji krila minute bi mogao da uzme i Vanja Marinković igrač za koga brojni izvori tvrde da je gotovoa stvar. Dete Partizana iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri a mogao bi Partizanu da donese mnogo. Pre svega u rotaciji na bekovskim pozicijama jer Panter nije imao pravu alternativu s obzitom da Danilo Anđušić u dve sezone nije mnogo toga pokazao, a veliko je pitanje i koliko je uspeo da pronađe i zajednički jezik sa trenerom.

Crvena Zvezda-Partizan Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Marinković je u najboljim godinama donosi i sjajnu defanzivu i odličan šut, a može na terenu da iga i uz dva beka i da uspešno pokrije krilnu poziciju. Ako do dogovora ddođe, Partizan će dobiti značajno unapređenje spoljne linije, a Panter značajno olakšanje i mnogo manje pritiska da ekipa toliko zavisi od njegovog učinka.

Spoljna linija bi prema najavam trebalo da pretrpi velike rekonstrukcije. Premam najavama, ugovor neće biti ponuđen Danilu Anđušiću, a mala je verovatnoća da će posle jako loše saradnje doći do dogovora sa Pi Džej Doužerom.

Deluje da će iako ima ugovor za sledeću sezonu doći do raskida saradnje i sa Aleksom Avramovićem koji je imao turbulentan odnos sa Obradovićem i ove i prošle godine, a samo bi Džejlin Smit mogao da dobije ponudu za sledeću godinu.

Amerikanac je odigrao sjajno u završnici sezone, deluje kao idealna opcija za rezervnog organizatora igre i donosi sigurnost i kvalitet sa klupe koji bi mogao da bude čist luksuz.

Ukoliko se najave ostvare, Partizan će sigurno kao i na poziciji centra tražiti kapitalno pojačanje na poziciji plejmejkera. Brojni igrači dovode se u vezu sa Partizanom od Najdžea Vilijamsa Gosa, preko Elija Okoba iz Monaka, do neverovatnih imena poput Vejda Boldvina koji je imao neverovatrnu sezonu u Makabiju.

Moraće Partizan pažljivo da odabere jer je bilo evidentno koliko je falio Dante Egzum, a ako prema očekivanjima ode i Aleksa Avramović, verovatno će u klubu tražiti i jednog kombo beka, igrača sposobnog da pokrije pozicije jedan i dva.

Iako je predsednik Partizana Ostoja Mijailović najavio ostanak većine igrača, čini se d ato nije realna priča ukoliko klub bude imao visoke ambicije i za sledeću godinu.

BONUS VIDEO Sukob na Pariz – Huventud

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare