Košarkaši Partizana pobedili su Borac iz Čačka ubedljivo sa 96:66 u prvom kolu ABA lige na svom terenu u Beogradskoj areni.

Partizan nije ništa prepuštao slučaju, niti dozvolio iznenađenje koje je dopustio tim Crvene zvezde kao branilac titule, porazom od Dubaija.

PROČITAJTE JOŠ:

Ekipa Željka Obradovića je u meču sa, istini za volju, nešto slabijim, ali sasvim dobrim timom Borca, odigrala dovoljno dobro da samo nagovesti potencijal kojim raspolaže.

A deluje da ga ima napretek. Bilo da je reč o šutu za tri poena, ili defanzivnom kapacitetu, tek će Partizan delovati strašno za protivnike na parketu ako ovako nastavi.

U Areni je delovao potpuno dominantno u svakoj od četvrtina osim prve kada je Borac još uspevao da se drži u igri.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Sve nakon toga je bilo krstareća brzina Partizana koji je imao više odličnih pojedinaca u svojim redovima.

Karlik Džons je imao 14 poena, 3 skoka i 3 asistencije, Dvejn Vašington je imao 13 poena, a Isak Bonga, Sterling Braun i Aleksej Pokuševski su imali po 11 poena, Frenk Nilikina je imao 9, dok su po 8 ubacili Tajrik Džons i Ife Lundberg.

Na drugoj strani je Đorđe Gagić imao 13 poena, Paulius Valinskas je ubacio 12, a Majkl Smit i Justas Fumanavičus po 10 poena.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Prvo poluvreme Partizan je odigrao u dve različite brzine. Počelo je tvrdo i stegnutih ruku, a kako je vreme prolazilo, ekipa Željka Obradovića je bivala sve opuštenija i sigurnija.

Dala je već sada naznake dobre odbrane koju su pokazali Tajrik Džons i Balša Koprivica, povremeno i ostali momci poput Ifea Lundberga.

Ukradene lopte i blokade su, uz povremeno zaključan reket, morile ekipu Borca kada je napadala, dok je to bila „vatrena moć“ Partizana kada su se Čačani branili pred oko 18.000 ljudi u Areni.

Đorđe Gagić je u prvim minutima bio jedan od onih koji su držali Borac u igri, ali je tvrd početak i 4:4 posle tri i po minuta, brzo zamenjeno nešto bržom i boljom igrom Partizana.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Borac jeste poveo 7:4 posle ukradene lopte Gagića i koša Justasa Furmanavičusa i to je sve što je uspeo da uradi.

Frenk Nilikina je dao trojku jer je ispalio loptu pre faula Tajrika Džonsa, Dvejn Vašington je svojom serijom poena ubrzo preokrenuo stvari i do sredine prvog perioda crno-beli su imali prednost.

Pred kraj prve četvrtine su krenuli da se odlepljuju kada je Sterling Braun ubacio trojku, pa ga ispratio Lundberg, a onda i Karlik Džons dvojkom za 24:17.

Na isteku prvog perioda je bilo pet razlike za Partizan koji je i u drugoj četvrtini nastavio da pogađa trojke.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Lundberg i Karlik Džons su se pobrinuli da svojim poenima donesu Partizanu prvu dvocifrenu prednost 30:20 posle dva minuta druge deonice, dok je Željko Obradović svima davao šansu.

Tako se Aleksej Pokuševski ubrzo odužio blokadom, ali je Borac prišao na pet razlike trojkom Smita.

I tu se zaustavio jer su Isak Bonga i Sterling Braun vratili dvocifreni plus do sredine drugog perioda, a Sterling je trojkom povećao na 38:25.

Imao je Partizan i +16 kada je trojku odmah nakon toga ubacio i Karlik Džons, da bi se Borac do poluvremena nekako vratio i primakao pogocima Marka Jošila i Furmanavičusa – 46:36.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Drugo poluvreme je počelo ukradenom loptom i trojkom Bonge, a onda i njegovim ofanzivnim skokom i asistencijom za trojku Nilikine.

U prva tri minuta nastavka imao je i jedno polaganje posle kog je Partizan vratio veliku prednost. Štaviše, bila je najveća na meču kada je Bonga iz driblinga na niskom postu asistirao Džonsu za kucanje ispod koša i 56:38.

Bonga je nakon toga ubacio trojku kojom je prebacio 20 razlike u korist Partizana. Od tog trenutka je Partizan samo nastavio u istom ritmu, a Lundberg i Karlik Džons su trojkama pred kraj trećeg perioda doneli svom timu i 33 poena prednosti.

Smit je to ublažio na 77:46, a pobednik je već tada, posle 31:12 u trećem periodu, bio poznat.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Posebno može da raduje navijače to što tempo nije opao ni na tako velikoj razlici, pa se igrala brza tranzicija.

Borac je trima trojkama Pauliusa Valinskasa i Majkla Smita prišao smanjio zaostatak na 79:59, posle čega je Aleksej Pokuševski napravio svoju seriju od pet poena.

Partizan je do kraja nastavio da drži stvari pod kontrolom, a nalet Borca je posle kraćeg perioda nadahnuća Čačana, ugašen, dok je Partizan ubedljivo upisao prvi trijumf na premijeri u novoj sezoni.

Standings provided by Sofascore

Partizan – Borac 96:66 (24:19, 22:17, 31:12, 19:18)

Dvorana: Beogradska arena; Gledalaca: 18.302; Sudije: Milivoje Jovčić, Tomislav Vovk, Ivan Stefanović

Partizan: Dejvis 4, Lundberg 8, K. Džons 14, Nilikina 9, Vašington 13, Koprivica 5, Nakić 2, Marinković 0, Pokuševski 11, Braun 11, Bonga 11, T. Džons 8; Trener: Željko Obradović.

Borac: Dejvidson 0, Boldvin 7, Radović 0, Pavićević 6, Nikolić 4, Jošilo 4, Ćurčić 0, Fumanavičus 10, Smit 10, Gagić 13, Manojlović 0, Valinskas 12; Trener: Saša Ocokoljić.

Partizan - Borac Čačak 96:66 (24:19, 22:17, 31:12, 19:18)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare