Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Košarkaši Panatinaikosa novi su šampioni Grčke, pošto su u finalu nakon velikog preokreta savladali Olimpijakos sa 3-2 u seriji.

PAO je u petom meču pred svojim navijačima u „OAKA“ areni slavio sa 87:82 nakon velike drame i tako prekinuo seriju Olimpijakosa od dve uzastopne titule.

Crveno-beli su mnogo bolje otvorili utakmicu, poveli su sa 2:13, ali je PAO do kraja prve četvrtine smanjio na 20:22.

Olimpijakos je početkom drugog perioda održao prednost, ali je PAO uspeo da preokrene i u jednom trenutku povede i sa 47:37, dok je na poluvremenu bilo 48:39.

PROČITAJTE JOŠ:

U trećoj četvrtini Olimpijakos je vratio utakmicu u egal, ekipe su se smenjivale u vođstvu, a na ulazu u poslednjih 10 minuta bilo je 65:64 za „zelene“.

PAO je bolje ušao u četvrtu deonicu, odvojio je na 70:64, a onda i na 75:66, pa se pobednik već nazirao. Olimpijakos je uspevao da održi priključak, prišao je čak i na 83:82, ali je PAO mini serijom 4:0 zatvorio meč. Najdžel Vilijams-Gos imao je možda i šut karijere, čistu dvojku iz reketa, za vođstvo od 81:82 na 11,7 sekundi do kraja, ali mu se stegla ruka i promašio je ono što bi verovatno ubacio na svakom treningu.

Posle toga je Huančo Ernangomez fauliran pod košem, ali je pokazao da ne može da izvede slobodna bacanja zbog povrede, pa je na teren ušao Dinos Mitoglu, kome je ruka bila mirna sa penala. Da li je u pitanju bio nesportski potez i gluma Ernangomeza ili je stvarno u pitanju bila povreda, veliko je pitanje…

Najbolji u pobedničkom timu bio je Kostas Slukas sa 29 poena, od čega je 25 postigao u prvom delu utakmice. Pomogli su Džerijan Grent i Kendrik Nan sa po 13 poena, dok je Matijas Lesor imao 11 uz pet skokova.

U Olimpijakosu je Alek Piters imao 21 poena, Kostas Papanikolau je dodao 18, dok je Nikola Milutinov imao dabl-dabl sa 17 poena i 12 skokova. Filip Petrušev se za pet minuta na terenu nije upisao u strelce.

Olimpijakos je u finalnoj seriji vodio sa 2-0, ali je PAO uspeo da preokrene i posle titule u Evroligi osvoji još jedan pehar u veoma uspešnoj sezoni, inače prvoj za trenera Ergina Atamana na klupi grčkih „zelenih“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar