Foto: AP Photo/David Zalubowski

Nije lako biti šampion.

Srpski centar Nikola Jokić je i u ovoj sezoni dokazao da je jedan od najboljih košarkaša u NBA ligi i na pragu je da osvoji treću MVP titulu zaredom.

Ove sezone prosečno beleži 24,5 poena, 11,8 skokova i 10 asistencija po utakmici i predvodi Denver Nagetse po svim parametrima.

PROČITAJTE JOŠ

Njegov tim „sedi“ na prvom mestu Zapadne konferencije sa učinkom od 45 pobeda i 19 poraza.

Ispod njih su daleko Memfis Grizlisi koji imaju učinak od 38 trijumfa i 24 poraza i deluje da će Denver bez većih problema završiti sezonu na prvom mestu.

Kockice su se konačno poklopile za Jokića i trenera Majka Melouna i Denver će sigurno ove sezone jurišati na titulu.

Po prvi put izgledaju kao kompaktan i kompletan tim koji na domaćem terenu gubi malo utakmica i ako na to dodate sjajne partije Nikole Jokića jasno je zašto prikazuju ovakve igre ove sezone.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Ipak, američki analitičari kao da su zatvorili jedno oko na igre Denvera i Jokića, te stalno slušamo veliki broj kritika na njihov račun.

Mnogi mu zameraju to što nikada nije stigao do finala NBA lige, a jedan od onih koji je zaista udario nisko bio je bivši NBA košarkaš, sada analitičar Kendrik Perkins.

„Kada se pogleda ko je osvajao MVP nagradu od 1990. godine, samo tri momka nisu bila u top 10 po broju poena. To su Stiv Neš, Jokić i Dirk Novicki. Šta ti momci imaju zajedničko? Ostaviću to ovde, pa sami razmišljate o tome“, upitao je Perkins.

NE PROPUSTITE

Ipak, Jokić još uvek ima puno vremena da osvoji svoju prvu titulu i nigde ne bi trebalo žuriti, pošto su i neke od najvećih legendi NBA lige stigli do prve titule u poznim godinama karijere.

Srpski as je 19. februara proslavio svoj 28. rođendan i polako ulazi u one godine kada igra najbolju košarku života.

Sa samo godinu dana manje jedni od najboljih košarkaša svoje generacije, Stef Kari i Lebron Džejms, osvojili su prsten koji im je doneo „besmrtnost“.

Kari je to uradio 2015. godine kada je sa Golden Stejt Voriorsima upravo savladao Klivlend Kavalirse i Lebrona Džejmsa rezultatom 4:2.

Foto: EPA/MONICA DAVEY

Lebron je morao da prođe kroz pravi „pakao“ kako bi došao do prve titule, pošto je pre toga izgubio dva puta u finalima.

Džejms je 2007. godine poražen od San Antonija u četiri utakmice, dok su Dalas Maveriksi i Dirk Novicki srušili supertim Majami Hita 2011. godine (4:2).

Ipak, godinu dana kasnije Majami je srušio tada mladu Oklahomu koja je u svojim redovima imala Kevina Durenta, Rasela Vestbruka i Džejmsa Hardena, te je Lebron konačno imao razloga za slavlje.

Upravo je Durent sa 28 godina uspeo da stigne do cilja, pošto se 2017. godine revanširao Lebronu i sa Voriorsima savladao njegove Kavse u finalu sa 4:1.

Za mnoge najbolji košarkaš svih vremena, Majkl Džordan, takođe je sa 28 godina tek stigao do svog prvog prstena.

Foto: Bildbyran / Zuma Press / Profimedia

Sedam dugih godina je prošlo od dolaska Džordana u NBA da bi u finalu 1991. godine savladao Los Anđeles Lejkerse (4:1).

Legende poput Šakila O’Nila i Ajzeje Tomasa čekali su do svoje 28. godine, dok je Vilt Čembrlen, čovek koji je postigao 100 poena na utakmici, pehar podigao u tridesetoj godini.

Da bi bili šampion morate da imate i malo sreće, ali kada beležite tripl-dabl tokom cele sezone jasno je da ste zaslužili da se borite za prsten.

BONUS VIDEO Jokić: Želim da budem Tim Dankan Denver Nagetsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar