Foto: Nova.rs

Dobro poznata ekipa, još poznatija lica, ona koja ne možete da ne primetite na utakmicama košarkaške reprezentacije Srbije. E, tako se voli reprezentacija i tako se navija za nju.

“Soccerbet iz Pariza”

Foto: Nova.rs

Već su ispričane brojne priče, za neke nikad dosta, o Mundobasketu u Manili. Neverovatna ekipa ljudi, spojena zauvek, na Filipinima je proživela 20 dana za ceo život. I pritom ne mislimo samo na košarkaše, vicešampione sveta, kojima su namenjene glavne role, ali one sporedne uloge nekada umeju da budu i prelomne.

Navijači reprezentacije Srbije, s naglaskom na košarku, opet su tamo gde najviše vole da budu – uz „orlove“ – ovaj put u Lilu. U ovom francuskom gradu, udaljenom više od 200 kilometara od Pariza u kojima su zapravo Olimpijske igre, kapiten Bogdanović i družina započinju svoju novu misiju posle osvojenog svetskog srebra prošlog leta.

PROČITAJTE JOŠ

Čak devetorica igrača iz te ekipe biće i na OI, pojačani Nikolom Jokićem, Vasilijem Micićem i debitantom Urošem Plavšićem. A uz njih će biti i verni navijači, koje ništa ne može da spreči da budu uz Srbiju, ma gde ona igrala.

Tako su dan ranije već počeli da se okupljaju u Lilu, pali su bitni dogovori, a srpske zastave okupirale su grad koji je domaćin grupne faze košarkaškog turnira.

Jedna bi posebno mogla da se dopadne „orlovima“, ona na kojoje i slogan iz Manile „Svi za jednoga, jedan za svi“, dok one druge odaju da su tu i oni koji su pravili najbolju atmosferu u Manili. I ne samo na drugom kraju sveta prošlog leta, već godinama unazad grade pravi duh zajedništva i najiskrenije ljubavi prema reprezentaciji.

Foto: Nova.rs

Zato nema ko ne zna čuvenog Valjevca, navijača koji sa sada već legendarnom kapom od košarkaške lopte ne propušta velika takmičenja nacionalnog tima. Nema prenosa tokom kog nije u kadru, a kada biste ga videli bez kape – teško biste ga prepoznali.

„Zapravo sam ja Valjevac do Tokija (kako sebe zove prim.aut), pratim i mlađe selekcije. Ovo se voli, za ovo se živi, verujem u ovu reprezentaciju zbog koje svaki put izgubim glas. Ništa osim čiste ljubavi ovde nema“, rekao nam je Valjevac kada smo se sreli na Evrobasketu 2022. u Pragu.

Otkrio nam je tada i kako je došao na ideju da napravi kapu od košarkaške lopte, koju je morao da zameni jer ju je potpisao i Novak Đoković.

Foto: Nova.rs

„Nastala je pre manje od 10 godina, za Evrobasket u Sloveniji 2013. godine, a mi smo se upoznali u Berlinu na EP dve godine kasnije“.

Tu je i Filip Jeremić, molekularni biolog po struci, a životno zanimanje mu je navijač košarkaša Srbije. Od 2015. ide i na EP, i na SP, bio je u Manili, tu je i sada u Lilu, veruje i kasnije u Parizu tokom Olimpijskih igara.

„Krenulo je sve spontano 2015. odnosno u četvrtom razredu srednje škole. Tad sam napunio 18 godina i odlučio da novac koji dobijem uložim u odlazak na grupnu fazu koja se održavala u Berlinu. Javila se spontana ljubav i želja da odem na jedno Svetsko i Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre. Evo, devet godina kasnije ostvariću svoj san, do sada imam po dva EP i SP“, poručio je Filip.

Žene jedva pustile srpske navijače na Filipine, oni ispisali njihova imena na trobojkama
Foto: Nova.rs/video

I svi ostali, poput Marka iz Novog Sada, koga je njegova Milena pustila na Filipine, pa je srpska trobojka na kojoj je pisalo „Moja Milena“ postala apsolutni hit, neopisivo vole košarkašku reprezentaciju. E, sada je i Milena uz njega da zajedno navijaju za „orlove“ u Lilu, do kojeg su došli preko Beča i Minhena.

Faliće deo ekipe iz Australije, faliće još neki koji iz opravdanih razloga ne mogu da budu tu, ali nešto mi govori da se i u Francuskoj sprema još jedno nezaboravno košarkaško leto.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar