Tek sad se vidi kolika je šteta...

Svetsko košarkaško prvenstvo počinje 25. avgusta, novi (ili stari, ako Španci odbrane titulu iz Kine od pre četiri godine) šampion biće poznat 10. septembra, ali je jasno da će turnir koji će biti održan u Japanu, Indoneziji i na Filipinima biti znatno siromašnji nego što je mogao da bude.

PROČITAJTE JOŠ..

Iako je NBA liga navodno dala „zeleno svetlo“, veliki borj košarkaša koji imaju status zvezde i nastupaju u najjačem košarkaškom takmičenju ipak neće biti njegov deo, dok će Mundobasket propustiti i brojna zvučna imena koja igraju za klubove iz Evrolige.

Gledajući sastav, najveći udarac doživela je reprezentacija Srbije, pošto NBA šampion Nikola Jokić i bivši MVP Evrolige Vasilije Micić neće biti na raspolaganju selektoru Svetislavu Pešiću.

Jokić je, prema Pešićevim rečima, poručio da nije spreman za nastup na Mundobasketu nakon duge sezone u dresu Denver Nagetsa, pa će „orlovi“ morati da igraju bez dvostrukog MVP-ja NBA lige i najboljeg igrača finalne serije, dok je Micić, nakon potpisa ugovora sa Oklahoma Tanderom, odlučio da leto provede pripremajući se za debitantski nastup u najjačem košarkaškom takmičenju na svetu. Van tima će biti i Nikola Kalinić, krilni centar i jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji u Evroligi.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images, Starsport

Ozbiljan udarac pretrpela je i Grčka, pošto Dimitris Itudis ne može da računa na Kostasa Slukasa, Nika Kalatesa ali ni na jednog od najvećih Jokićevih rivala, krila Milvoki Baksa Janisa Adetokumba. Janis je imao velikih problema sa povredom zbog čega je, uostalom, bio van ritma u plej-ofu NBA lige.

I Španija će biti lišena pomoći dvojice fantastičnih organizatora igre, pošto će na Mundobasket otići bez Lorenca Brauna, heroja prošlog Evorpskog prvenstva, ali i Rikija Rubija, koji je privremeno prekinuo karijeru kako bi se posvetio mentalnom zdravlju.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Francuzi će na turnir doći bez dvojice NBA asova – novopečenog beka Šarlot Hornetsa i košarkaša kog su u svojim redovima želeli da vide Crvena zvezda i Partizan, Frenka Ntilikine, kao i prvog pika na draftu, Viktora Vembanjame.

Litvanija će biti bez novog košarkaša Crvene zvezde Rokasa Gedraitisa, zatim Marijusa Grigonisa, Edgarasa Ulanovasa, ali će posebno bolan biti izostanak Domantasa Sabonisa, centra Sakramento Kingsa.

I druga baltička zemlja, reprezentacija Letonije, moraće da pronađe način da nadoknadi rupu nastalu neigranjem Kristapsa Porzingisa, koji nije uspeo da se oporavi od povrede.

Nemačka će u borbu za titulu prvaka sveta krenuti bez Maksija Klebera, krilnog centra i saigrača Luke Dončića iz redova Dalas Maveriksa, Dominikanska republika bez svoje prve dve zvezde – Krisa Duartea i Ala Horforda, Australija će biti lišena pomoći Bena Simonsa, Japanci će igrati bez NBA asa Ruija Hačimure, a Slovenija bez Vlatka Čančara, koji je tokom utakmice protiv Grčke doživeo tešku povredu kolena…

Nikolo MAnion
Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Ljubitelje košarke i navijače reprezentacije Srbije nesumnjivo će zanimati i odluka Nika Manjana, košarkaša koji je bio najzaslužniji za pobedu Italije nad „orlovima“ u borbi za Olimpijske igre, da zbog fizičkog stanja uslovljenog brojnim povredama u poslednjim mesecima preskoči Mundobasket, ali i stanje u reprezentaciji Kanade.

Naime, za Kanadu sigurno neće igrati Endrju Vigins iz Golden Stejt Voriorsa kako bi se u potpunosti oporavio pred početak naredne sezone, dok je status Džamala Mareja bio pod velom tajne. Iako je postojala nada da bi Marej mogao da zaigra, to se ipak neće dogoditi, pošto je Košarkaški savez Kanade objavio da Mareja neće biti u sastavu.

Kad se sve sabere, nema dileme da bi tim sastavljen od igrača koji neće igrati na Mundobasketu bio u najmanju ruku konkurentan u borbi za šampionsku titulu u NBA ligi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar