EPA/VALDA KALNINA

Markus Sloter, bivši košarkaš Reala i brojnih evropskih klubova, suočava se sa ozbiljnim problemima u životu.

Naime, kako prenosi španska „Marka“, tamošnji sud je izdao nalog za hapšenje Slotera, koji je navodno imao problema sa lažnim pasošem.

Ukoliko se na suđenju dokaže da je Amerikanac, koji je svojevremeno nastupao za Real Madrid, stvarno imao lažni pasoš, epilog bi mogao da bude oduzimanje dva trofeja, koje je kraljevski klub osvojio s njim u postavi. Reč je o tituli prvaka Španije i Kupu kralja iz sezone 2014/15.

PROČITAJTE JOŠ:

Iste sezone Real je osvojio i titulu u Evroligi, ali u tom takmičenju broj stranaca nije igraničen, za razliku od ACB lige, gde su na snazi bila drugačija pravila.

Real je tada prijavio Slotera ne kao Amerikanca, već kao državljanina Ekvatorijalne Gvineje. S obzirom da je reč o bivšoj španskog koloniji i da se prema Sporazumu iz Kotonua, potpisanom 2000. godine, 78 država u Africi, Karibima i Pacifiku smatra teritorijom Evropske unije, u Madridu su smatrali da je Markus Sloter „domaći igrač“, zbog čega je i nastupao.

To sve ne bi bio problem da se broj Sloterovog pasoša u potpunosti poklapa sa brojem pasoša koji je Ekvatorijalna Gvineja navodno izdala još jednom naturalizovanom košarkašku, Endiju Panku, u to vreme igraču Fuenlabrade. Da stvar bude još čudnija, obojicu igrača zastupa isti menadžer, koji bi takođe mogao da ispašta, kao i košarkaši.

U to vreme, igrači van Evropske unije u timu Reala bili su Fakundo Kampaco i Gustavo Ajon, tako da je jasno da bi Sloter bio višak da nije imao pasoš Ekvatorijalne Gvineje.

Za ovaj slučaj se sada zainteresovalo Tužilaštvo u Madridu i izdalo poternicu za Sloterom, koji skoro kao 40-godišnjak uživa u penziji, a verovatno boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, tako da bi moglo da mu se sudi i u odsustvu.

Što se tiče sportske pravde, ona bi u slučaju presude protiv Slotera mogla da se zadovolji na nekoliko načina. Jedan je oduzimanje trofeja Realu bez dodeljivanja titula, drugi naknadno krunisanje Barselone kao poraženog finaliste i plej-ofa i Kupa, a najdrastičniji pristup bio bi retroaktivno upisivanje poraza Realu u svakoj utakmici u kojoj je Sloter nastupao sa lažnim pasošem.

Bivšem košarkašu preti zatvorska kazna od 16 meseci.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar