Foto: Starsport

Svetislav Pešić, selektor košarkaša Srbije obratio se svim navijačima Srbije prvi put pred početak priprema za Olimpijske igre u Parizu.

„Orlovima“ je za ponedeljak zakazano okupljanje u Staroj Pazovi i odatle kreće misija napada na novu medalju sa Olimpijskih igara.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija na prošlima u Tokiju nije učestvovala jer je poražena u finalu kvalifikacionog turnira u Beogradu pre tri godine, a sada je obezbedila plasman i nalazi se u grupi sa Sjedinjenim Državama i Južnim Sudanom dok ime trećeg protivnika tek čeka.

Konferencija je u ponedeljak počela minutom ćutanja zbog smrti Dragana Kapičića, nekadašnjeg legendarnog košarkaša, a vest o smrti potresla je i Pešića.

„Malo nas je zatekla vest da smo izgbuili Kaponju, legendarni srpski, jugoslovenski predsednik Saveza, lično me je baš pogodilo kad smo dobili tu tužnu vest. S druge strane, život ide dalje… Želeo bih da čestitam odbojkašima što idu na Olimpijske igre i da poželim fudbalerima sreću pred utakmicu na Evropskom prvenstvu. Mi sada zvanično počinjemo pripreme, mada smo već nedelju dana individualno radili i bili aktivni. Oni za koje se sezona odužila su odmarali, ostali su bili aktivni“, počeo je selektor „orlova“.

Pešić je na pripreme zvao 16 košarkaša, ali je do sada 15 moglo da odgovori pozivu. Lučić je sa tog spiska ispao, a selektor je otkrio i ko ga menja od starta priprema.

„Što se tiče tog plana, počinjemo večeras. Tri dana individualni rad uz obavezu uoobičajenih testiranja, obaveza prema sponzorima i sve ono što je bitno. Ne bih to nazvao rutinom. Već 28. krećemo sa timskim pripremama i pretpostavljam da ste već informisani i ako imate neka pitanja… Oni koji to prate intenzivnije znaju. Prva faza završava se u Staroj Pazovi sa dve trening utakmice protiv Holandije i Turske. I naravno, nakon toga se nastavlja naš program, idemo na utakmicu s Francuzima 12. jula. Posle toga turnir sa Australijom i Amerikom. Vraćamo se ovde, nastavljamo pripreme, da bi 21. odigrali utakmicu. Možda još neku organizujemo u međuvremenu. Treba nam možda još neka utakmica, ali je teško u ovom trenutku organizovati jer sve reprezentacije koje bi došle, imaju kvalifikacione utakmice. Tako da je to negde oko 24 ekipe koje bi mogle da budu potencijalni protivnici. To je što se tiče programa. Što se tiče ekipe, mi smo ekipu odredili. Umesto Lučića koji se zahvalio na pozivu iz razloga koje je saopštio, mi smo pozvali Radanova, koji je u programu već treću godinu i sa 16 igrača počinjemo pripreme, pa ćemo da vidimo kako to dalje ide“, objasnio je Pešić.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Na konferenciji je bio i Bogdan Bogdanović, koji kaže da su svi momci koji su se odazvali pozivu, došli spremni bar psihički za sve izazove.

„Moje iskreno saučešće porodici Kapičić, to je naša legenda sporta i košarke i kao što vidite teško nam je svima danas. Hvala što ste došli da nas podržite pred OI. Znate da je to vrhunac sporta i drago mi je zbog te podrške. Drago mi je da nas vidim u ovom broju i što se tiče saigrača i ekipe, mogu da kažem da smo spremni za rad i prvenstvo. Ovako mentalno, ne fizički, za to je Kari zadužen. Došli smo spremni mentalno, nadam se da će nas povrede zaobići i to je to što bih mogao sada da poželim“, rekao je Bogdan.

„Svako takmičenje je za sebe teško i neko novo iskustvo. Nikad nisam gledao daleko unapred. Išao sam dan za danom i tako pristupam i ovom letu. Mislim da, kao i svako leto, treba da počnemo od stvaranja hemije i unutrašnjeg druženja. Da budemo srećni što smo tu i zadovoljni time što imamo, društvom pre svega i mislim da ne treba da se opterećujemo drugim stvarima“, dodao je Bogdanović.

Na pitanje o motivaciji koju prenose na mlađe generacije, jedan od najiskusnijih u nacionalnom timu kaže da se i sam svake godine u reprezentaciji oseća sve lepše.

„Drago mi je da to prepoznajete, nama je zadatak da motivišemo ne samo decu i klince nego mlađe generacije bliže nastupu za reprezentaciju. To je poseban neki momenat prijateljstva, druženja i igre. Svake godine mi je sve lepše što sam ovde i nadam se da će me zdravlje poslužiti, to je ono čime se najviše bavim“, naveo je Bogdanović.

Foto: Starsport

Pešić je potom otkrio i kakvo je stanje sa povređenim Nikolom Jovićem, koji je došao od starta, ali sa povredom noge.

„Nikola je u procesu rehabilitacije, terapije, za sada je sve dobro, nadamo se da će do kraja nedelje i u sledećih sedam dana poslužiti da se priključi timu“, kazao je Pešić.

Bogdan kaže da je i sam imao privilegiju da vidi kako se neki stariji igrači ophode prema najdražem dresu, žali što tim opet nije kompletan i napominje da treba poštovati i kada neko ne može da dođe.

„Meni ne pada teško, ja volim da treniram i uvek me to sprema za sezonu. Lakše mi je da treniram sa nekim nego sam“, podvukao je Bogdanović.

Foto: Starsport

Pešić je otkrio i cilj na Olimpijskim igrama koji je nazvao najjačim u dosadašnjoj istoriji košarke, jer smatra da deset od 12 ekipa može da se bori za medalju. Upravo je medalja cilj srpskog tima.

„Sam olimpijski turnir, ne bih se previše stidio da kažem, ono što Bogdan ne želi, ili mu nije palo na pamet. Olimpijski turnir je najjači do sada. Iz razloga što od 12 ekipa, možda samo dve, Japan i Južni Sudan nemaju to iskustvo. Bogdan to zna isto kao ja. Igrali smo sa Južnim Sudanom u Manili pa nije izgledalo jednostavno. Biće izazovan turnir, šest utakmica, veoma zahtevnih, jaki protivnici. Svi su kandidati za medalju. U prvoj grupi su SAD, Kanada i Francuska po mojoj proceni, ostali su tu negde da se ušunjaju i naprave neki rezultat. Što se nas tiče, ono što vas najviše zanima. Vi ste već postavili te ciljeve, ja ne moram da postavljam iste ciljeve, ali svi bismo bili sretni… Odnosno, ne znam, nisam još uvek pričao sa svima u ekipi na tu temu. Imamo neke druge prioritete, ali za nas bi svaka medalja na ovako jakom turniru bila zlatna. Da dopunim Bogdana, hemija je najvažniji deo za sada. Tačno je da imamo talenta i kvaliteta, ali moramo svi da radimo svakog dana na hemiji. Moramo da napravimo hemiju koja će nas poterati dotle da nam ništa nije teško, da i u teškim trenucima za vreme turnira i tokom utakmica možemo da prevaziđemo nekad nedostatak dobrih odluka i kvaliteta. To je prioritet. Naši zadaci, performans, a nakon toga… Naš rezultat u sportu ne zavisi uvek od nas, ali naša posvećenost zavisi do početka olimpijskog turnira“, opširno je objasnio selektor Srbije.

Foto: Starsport

Nije srećan zbog najmanjeg broja dana za pripreme, ali kaže da je najvažnije zdravlje i podseća da ostali nemaju mnogo više vremena za spremannje. Nada se da će i Jović biti spreman, ukazuje na važnost igrača sa klupe i činjenice da je upravo klupa bila važna u Manili.

„U reprezentaciji je stvaranje hemije drugačije nego u klubu. Evo zbog čega. U klubove igrači dolaze iz različitih sistema, liga, navika i ne samo s aspekta ispunjavanja nekih taktičkih zadataka, kako ko brani pik end rol, ili tranziciona odbrana, da ne gnjavim time. Igrači u klubovima stvaraju naviku, tamo su 11 meseci po 24 sata, fokusirani i posvećeni pravilima koja važe u klubu. I onda sada dođu ovde i kažu: ‘Šta je ovo, trenira se dvaput dnevno, mi ćemo da treniramo jedanput dnevno’. Naravno, jedanput treniramo ali čitav dan. Smanjićemo malo, smanjićemo. Reprezentacija traži drugačiji prilaz, drugačiji način pripreme i odnos trenera prema igračima i obrnuto. Zato napominjem, kvalitet i talenat imamo, ali to nije sve. Važno je kako mi nađemo zajednička rešenja, kako se sporazumemo i kako rešavamo konfliktne situacije. U košarci možeš svakog dana da očekuješ konflikt, ne svađu, ali konflikt i on je dobar za pametne ljude da nađu neko rešenje. Mi to pokušavamo. Prošle godine je bilo dobro, nadamo se da će to iskustvo da nam pomogne da brže uđemo u sporazumevanje i bolju komunikaciju da rastemo kao ekipa“, elaborirao je Pešić.

Foto: Starsport.rs

Kapiten Karijevog tima je rekao šta misli o utakmici sa selekcijom SAD sa kojom se Srbija sastaje i na pripremama i na turniru.

„Što se tiče utakmice s Amerima mislim da to samo može da nam pomogne. Biće spektakl, pripremna. Kad izađeš na teren protiv najboljih možeš samo da izađeš bolji. Dobro je što igramo protiv njih u pripremnom periodu, može to samo da nam pomogne dosta. Nema šta tu da se kalkuliše“, jasan je Bogdanović.

Pešić je podsetio da je Srbija na Mundobasketu napravila dobar rezultat i naveo je procente i statistiku kao deo razloga za to. Tvrdi i da je današnji američki tim koji ide u Pariz, jači nego prvi „Drim tim“ sa Majklom Džordanom u ekipi.

„Ovde će biti manji broj utakmica i jači protivnici i ne treba očekivati da će to biti baš 95 poena. Ali svi znate da sve počinje od odbrane. Ne možemo da se suprotstavljamo ekipama na našem nivou, ili malo bolje od nas, samo napadom. Naša odbrana mora da dominira ako hoćemo da kontrolišemo našu sudbinu. Ono što me ne pitate, a moram to da kažem iako se možda nećemo složiti: Prvo, mi se ne bavimo Amerikom, sa igračima ne pričam o njima, ali ovo je jači tim od ‘drim tima’ iz Barselone. Ja sam bio sa reprezentacijom Nemačke tamo i kad se pojavio taj Drim tim, nije se verovalo da takvi igrači postoje. To je bilo 1992. godine, a košarka je jedan od sportova koji je možda napredovao najviše. Ovaj tim koji će se pojaviti tamo to je apsolutno jači tim od Drim tima, nema dileme. Ali to ne znači da sve ekipe neće da se pripremaju. U Barseloni se niko nije pripremao osim što su hteli da se slikaju sa njima. Mi ne želimo tu da se slikamo, ni sa jednom ekipom, biće to interesantno da vidimo posle toliko godina gde je ta košarka van NBA i NBA košarka. Bogdan je rekao da je to apsolutni izazov, ali fokus ostaje na Francuskoj, Kanadi, mi ne znamo još ko nam je sve u grupi… A Amerikanci kad dođu lako ćemo mi sa njima“, kaže Pešić.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Bogdan je nedavno bio na svadbi kod Dušana Ristića, pa kao kum kod Stefana Jovića na krštenju, ali u gostima i kod Nikole Jokića.

„Ne znam ni kako da ti odgovorim kad si sve rekao, to su neka prijateljstva koja se samo tu stvaraju i traju. Nije samo košarka važna, nama jeste ovde prioritet i da se spremimo i igramo dobro, ali smo pre svega ljudi i prijatelji. Ne znam ni kako bih rekao, ne može rečima da se opiše to prijateljstvo. Imali smo dobre primere ispred nas i nastavljamo tu neku tradiciju, to dolazi prirodno. Osećaj prijateljstva, ne znam kako bih drugačije opisao“, veli kapiten.

Ispričao je zatim i zbog čega mu je bilo posebno lepo kad je bio u poseti kod Jokića u Somboru.

„Prvi put sam bio gore na taj način i te trke su stvarno zanimljive, pogotovo kad je tu neko kao Joka. Nisam ni znao da je on toliko investiran u to i da toliko zna i kako kasa konj i šta radi… Dosta nauči čovek o saigraču, o prijatelju. Eto, to su te neke stvari. Kada kažemo radimo na hemiji: nije samo izlazak, pijančenje i tako dalje. Ima i nekih dubljih poznanstava. Bila mi je čast i privilegija da budem tu gore sa njim i da vidim koliko on to zapravo voli“, opisao je Bogdanović.

Na kraju, Pešić je probao da dočara i šta su Nikola Kalinić i Vladimir Lučić značili ekipi i da li mu je žao što nisu više deo tima i što se ne opraštaju na Olimpijskim igrama.

„Sa moje strane i sa strane predsednika saveza i ostalih odaje im se priznanje za sve što su uradili za srpsku košarku, reprezentaciju naravno. Dođe vreme kad se iz različitih razloga prioriteti u životu menjaju, dolaze i godine i povrede. Ono što sam ranije pokušavao da objasnim našem svetu, nije baš tačno da momci koji nekada otkažu, da oni ne vole svoju zemlju, da ne pevaju himnu i da nisu do kraja identifikovani sa njom, nego jednostavno treba se shvatiti da su vrhunski sportisti pre svega odgovorni prema sebi. A kad si odgovoran prema sebi, preuzimaš odgovornost i za drugog. Ako nisi spreman da odgovoriš zahtevima, onda jednostavno ne dolaziš iz tih razloga, jer ne možeš da ispuniš ni lična očekivanja, ni očekivanja saigrača i trenera. Onda je bolje da napraviš pauzu i povučeš se ili se posvetiš drugim prioritetima u životu. Ja im odajem priznanje za sve što su uradili, ako je to uopšte bitno“, zaključio je Svetislav Pešić.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO: Uroš Plavšić za Nova.rs: Zove me nepoznat broj, selektor Pešić s druge strane – nisam znao kako da reagujem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare